Η Μυτιλήνη πανηγύρισε –

Η Μυτιλήνη πανηγύρισε

Με ένα μεγάλο πλήθος ενοριτών, ευλαβών, προσφύγων και μεταναστών πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου η Καθολική Εκκλησία Λέσβου. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς του Αγίου που έσπευσαν από νωρίς για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Χίου (Λέσβου-Σάμου) π. Ριχάρδος και ο εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης π. Λέων και ο Βέλγος ιερομόναχος Ιησουίτης π. Αντώνιος

Η χορωδία Μυτιλήνης Animato υπό τη Διεύθυνση του κου Αντωνίου Βερβέρη κάλυψε όλα τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να είναι Θεία Μυσταγωγία.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στο πλήθος των ευλαβών και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα όλος ο κόσμος εορτάζει τη μνήμη ενός Αγίου της ενωμένης Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού, του Αγίου Βαλεντίνου ιερομάρτυρα  του τρίτου αιώνα μετά Χριστόν. Σε μια εποχή που η Εκκλησία της Ανατολής και της Δύσης ήταν μεταξύ τους πλήρως ενωμένες, και οι επουσιώδεις θεολογικές, λειτουργικές και ποιμαντικές διαφοροποιήσεις δεν έβλαπταν και ούτε σήμερα βλάπτουν αλλά αντιθέτως εμπλουτίζουν την  ενότητα της Μίας του Χριστού Εκκλησίας.

Μα τέτοια εικόνα συνειδητή ή ασυνείδητη παρουσιάζεται σήμερα σ’ αυτόν ιστορικό Καθολικό Ναό που στην καρδιά της Μυτιλήνης με τη σημερινή ελκυστική του μορφή.

Κοιτάξτε ποιοι είμαστε σήμερα εδώ: άνθρωποι με διαφορετικό δόγμα, διαφορετικό χρώμα και διαφορετική χώρα.

Είναι εδώ συναγμένη μία Εκκλησία που ξέρει  να γκρεμίζει τοίχους μίσους και να χτίζει γέφυρες αγάπης.

Οι πράξεις μας, λατρευτικές, κηρυγματικές και ποιμαντικές, αποσκοπούν στο να επισπεύσουμε την πραγματοποίηση της προσευχής του Ιησού ίνα πάντοτε εν ώσιν.

Αδελφοί μου και Αδελφές έχουμε αργήσει στην πορεία μας αυτή. Αυτή θα ολοκληρωθεί, μόνο αν θέσουμε ως στόχο μας να ανταμώσουμε «εν Χριστώ» που είναι το κοινό σημείο αναφοράς όλων των χριστιανών.

Η εδώ Καθολική Εκκλησία είναι και θα παραμείνει άμβωνας αγάπης, αδελφοσύνης, οικουμενικότητας και καθολικότητας.

Εορτάζοντας και πανηγυρίζοντας σήμερα  τη μνήμη  του προστάτη εκείνων που ξεκινούν με τον έρωτα αλλά με προοπτική την αληθινή αγάπη που επισφραγίζεται με το Μυστήριο του Γάμου, ήρθαμε εδώ στο νησί της Λέσβου, όχι για να λάβουμε, αλλά για να δώσουμε. Ή αν θέλετε και να δώσουμε και να λάβουμε. Να σας δώσουμε το λόγο του Θεού μέσα από τη ζωή του Αγίου Βαλεντίνου και να λάβουμε από σας δείγματα ανθρωπιάς και χριστιανικής έμπρακτης αγάπης που αυτές τις μέρες και πάλι το νησί της Λέσβου έδωσε με όλα τα μέσα των αρχών και τόσων εθελοντών αναζητώντας και σήμερα μία αθώα ψυχή που το ανθρώπινο δουλεμπόριο από άλλα κράτη πέταξαν στα βράχια της χθεσινής μανιασμένης θάλασσας.

Το νησί μας αυτό είναι τώρα το σύμβολο της ανθρωπιάς και της αγάπης, επειδή όμως αυτό δεν είναι εύκολο να διαιωνίζεται, δικαιολογημένα έχει κουραστεί, αλλά δεν παύει να παραμένει υπόδειγμα σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Φαίνεται ότι πράγματι το νησί αυτό είναι ερωτευμένο με την ανθρώπινη ζωή γι’ αυτό και την προστατεύει με κάθε θυσία. Δικαίως λοιπόν σήμερα  πανηγυρίζει, έστω και με δάκρυα στα μάτια, που δημιουργεί η αναζήτηση της μικρής άγνωστης αγνοουμένης.

Το Ευαγγέλιο για μας τους χριστιανούς δεν είναι ένα Βιβλίο, αλλά ένα πρόσωπο ο Ιησούς Χριστός που είναι ο ενσαρκωμένος Θείος Λόγος. Αυτό το πρόσωπο δεν το αναζητούμε στα όνειρά μας αλλά το βλέπουμε με τα μάτια της καρδιάς μας στο πρόσωπό της κάθε μιας  σας και του καθενός σας ανεξάρτητα από το χρώμα του, το δόγμα του και τη χώρα του.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν ήρθε τώρα τελευταία στη Μυτιλήνη αλλά απλώς επέστρεψε εκεί που έζησε δύο αιώνες.

Η παρουσία του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί της Λέσβου δεν επισκιάζει την παρουσία άλλων αγίων του νησιού, αλλά την εμπλουτίζει. Απλώς η  παρουσία των αγίων στο νησί και προπάντων  η ευλάβεια των κατοίκων του νησιού αποκτά ακόμη μία νέα ευλογία.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, μη ξεχάσουμε προπάντων την  ευλογία του Θεού, που αποκτούμε με τις ικεσίες των αγίων που τιμούμε. Εδώ σ’ αυτήν την πόλη περπάτησαν πιασμένοι χέρι-χέρι ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριότατος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ήταν ένα περπάτημα ανάμεσα στη δυστυχία, όχι τυπική αλλά ουσιαστική. Από τότε  συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε οι αδελφοί μας οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βαδίζουν  εν μέσω της σημερινής ερήμου με την  ελπίδα να φθάσουν  σε κάποια γη της επαγγελίας που ονειρεύονται.

Το νησί μας αυτό, με τόσα δείγματα ανθρωπιάς, να μην επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν συνάνθρωποί μας που να ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη κάποιον άνθρωποι. Εδώ όλοι οι κάτοικοι είναι αληθινοί άνθρωποι και έτσι πρέπει να παραμείνουν παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής.

Ολοκληρώνοντας τις σημερινές μου σκέψεις για τη γιορτή της αγάπης θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ στις πολιτικές και τις στρατιωτικές αρχές αλλά και τους πολλούς εθελοντές για το όμορφο παράδειγμα ανθρωπιάς που συνεχίζουν να προσφέρουν.

Τέλος θέλω να απευθύνω αδελφικό χαιρετισμό προς τους δύο Αδελφούς μου στην Αρχιεροσύνη: Σεβασμιοτάτους Μυτιλήνης Ιάκωβο, ευχόμενος περαστικά του και Μυθήμνης Χρυσόστομο, υπενθυμίζοντάς τους, πως μόνο αγαπημένοι και αδελφωμένοι μπορούμε πειστικά να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο της αγάπης. Αμήν.

Επιτρέψτε μου να απευθύνω και μία σύντομη σκέψη στους εδώ παρόντες γαλλόφωνες πρόσφυγες και μετανάστες αδελφούς μας:

L’amour humain est un amour qui nous fait ressembler à Dieu et  n’est pas fondé seulement, sur l’affectivité et l’attirance physique; il n’est pas fondé non plus, sur la recherche du plaisir.Au contraire, c’est la recherche du bonheur de l’autre, c’est la recherche du don parfait de soi-même à l’autre.

Comment imaginer vivre l’amour vrai sans Dieu? Comment dire je t’aime sans savoir d’où vient cet amour, sans reconnaître qu'il vient de Dieu? Le véritable amour, c’est de voir Dieu vivre avec nous lorsque nous le découvrons.

La fête de saint Valentin est une belle occasion pour sonder notre amour, pour discerner si notre amour est chaste ou bien marqué par l’égoïsme, l’orgueil, la suffisance, le manque de modestie, le reproche, l'absence de pardon… Profitons donc de cette fête pour chercher la manière la plus juste d’exprimer notre amour vers tous le monde et pendant toute notre vie, gratuitement, un amour désintéressé prace que nous sommes chretiens.

Que saint Valentin intercède pour que le Seigneur accorde sa bénédiction à tous les habitants de cette ileet qui vous concède la grâce  au plus vite possible, pour arriver à la terre promise et tant désirée. Amen.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών  λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου  στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης όπου εκατοντάδες κάτοικοι αποθανάτιζαν με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα το πέρασμα των ιερών  λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Η φετινή πανήγυρη είχε κάτι το μοναδικό και αυτό ήταν ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έλαβαν μέρος τόσο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όσο και στην λιτάνευση, παρά το τσουχτερό κρύο. Η Μουσική του Δήμου Λέσβου παιάνιζε κατά τη λιτάνευση δίνοντας ιδιαίτερο γιορταστικό τόνο.

Τις βραδινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο, παρευρέθη σε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου για την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

 

{mp4}/video_Valentinos{/mp4}

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου