Η «μικρή Πίζα» της Τήνου

Η «μικρή Πίζα» της Τήνου

Πίστη, τέχνη και λαϊκός πολιτισμός διαμόρφωσαν ιστορικά το νησί της Τήνου που μοιάζει ανέγγιχτο στους αιώνες της πολιτισμικής του διαδρομής. Στο «χειροποίητο νησί» όπως το ονόμασε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, τα ίχνη των ανθρώπινων έργων στην πορεία του χρόνου είναι ζωντανά στο σήμερα.

Παρελθόν και παρόν αδιαίρετα, φιλοτεχνούν εικόνες ατόφιας παραδοσιακής ζωής δεμένης με την παρθένα φύση του τόπου και το βίο των ανθρώπων του. Αν κανείς επισκεφτεί το νησί για να περιηγηθεί τα μνημεία και τα αξιοθέατά του, θα βρεθεί σε μόλις 13,5 χιλιόμετρα απόστασης από τη Χώρα στην… Ιταλική πόλη Πίζα!

Στο γραφικό χωριό Καρκάδος στο λόφο Καρκοβούνι ή Χαλκοβούνι, που μάλλον πήρε την ονομασία του από αρχαίο λατομείο χαλκού της περιοχής, βρίσκεται η εκκλησία του Σωτήρος που λέγεται διαφορετικά και «μικρή Πίζα»!

Ο λόγος; Το κεκλιμένο καμπαναριό της θυμίζει, ως ένα είδος μικρογραφίας, τον περίφημο και παγκοσμίως διάσημο κεκλιμένο Πύργο της Πίζας που αποτελούσε κι αυτός καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας, ή διαφορετικά ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, γνωστό ως campanile!

Για να φθάσετε στον ήσυχο Καρκάδο με τους δύο οικισμούς, τον «Κάτω» που είναι παλαιότερος ως αρχικός οικιστικός πυρήνας και τον «Πάνω» που είναι μεταγενέστερος και μεγαλύτερος, περπατήστε! Το μικρό χωριό είναι κοντά στην Καλλονή με τους αμέτρητους περιστερώνες και τα μονοπάτια μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσα σε μια μαγευτική φύση άφατης ομορφιάς!

Ακολουθήστε τα και θα σας οδηγήσουν στον Καρκάδο και τη «μικρή Πίζα» του!

Πηγή: www.parianostypos.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου