Η Μέση Ανατολή δεν έχει τελειώσει
Συνέντευξη με τον Πατριάρχη Χαλδαίων της Βαβυλώνας: οι χριστιανοί οφείλουν να παραμείνουν. Στο Ιράκ και στη Συρία η Εκκλησία πρέπει να διαδώσει την «θεολογία της επιστροφής»
Η συνέντευξη με τον Καρδινάλιο Louis Raphael Sako, Πατριάρχη των Χαλδαίων της Βαβυλώνας και πρόεδρο της Συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων στο Ιράκ, ξεκινά με μια ελπίδα, μια βεβαιότητα για τον ίδιο: «Η Μέση Ανατολή δεν έχει τελειώσει. Και δεν θα τελειώσει». Το σημείο εκκίνησης της μακράς συζήτησης προέρχεται από μια διεθνή διάσκεψη για το μέλλον των μειονοτήτων στις ταραγμένες και κατεστραμμένες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, η οποία έλαβε χώρα στο Τορίνο και η οποία προσβλέπει επίσης και σε ένα έρανο για την υποστήριξη των ιρακινών χριστιανών που εγκατέλειψαν την Piana της Νινευή μετά από τις βιαιότητες του ISIS.
Οι χριστιανοί πρέπει να παραμείνουν, έχουν πλήρη αξιοπρέπεια
Ο Καρδινάλιος Sako, πριν από οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική συλλογιστική, πιέζει για μια κατάσταση που είναι απαραίτητη για μια ειρηνική Μέση Ανατολή: οι χριστιανοί πρέπει να παραμείνουν. «Ακόμη κι αν αποτελούν μια μειονότητα, ένα μικρό κοπάδι. Έχουν ένα ρόλο και μια αξιοπρέπεια» υποστηρίζει ο Πατριάρχης. Έχουν μια αποστολή: «Όταν ο Ιησούς μιλά για το αλάτι, για το φως, ιδού: αλάτι και φως είναι αυτοί οι χριστιανοί. Και εμείς οφείλουμε να το γνωρίζουμε αυτό». Το ζήτημα, λοιπόν, αφορά το ρόλο της Εκκλησίας σε αυτή τη συγκυρία. Τι μπορεί να κάνει στην πράξη; Ο Πατριάρχης είναι σίγουρος γι αυτό: «Στη Συρία καθώς και στο Ιράκ πρέπει να εξαπλωθεί η «θεολογία» της επιστροφής, της ανοικοδόμησης. Οφείλουμε να μάθουμε από τη Βίβλο. Ας μελετήσουμε τους Ψαλμούς, τον Εζεκία, έναν προφήτη της επιστροφής. Εναπόκειται σε εμάς τους ποιμένες να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους».
Ένοχες οι διεθνείς δυνάμεις για τις καταστροφές στη Μέση Ανατολή
Πώς μπορούν οι διεθνείς δυνάμεις να βοηθήσουν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή; Ο καρδινάλιος Sako κάνει μια παύση και χαμογελά. Στη συνέχεια απαντά: «Όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αποτελούν φταίξιμο της λανθασμένης πολιτικής της Δύσης. Τα έθνη της Δύσης αναζητούν μόνο τα συμφέροντά τους. Δεν σκέφτονται πώς να σέβονται αυτούς τους λαούς, πώς να τους βοηθήσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, με ελευθερία, με σεβασμό. Στο Ιράκ, για παράδειγμα, 15 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, πού είναι η δημοκρατία, που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;». αν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τη συνείδηση των πολιτών και των πολιτικών του τόπου. Αυτή είναι η θέση του Πατριάρχη που ζητά τον αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ κράτους και θρησκείας, στην πραγματικότητα την υπέρβαση της θεοκρατίας. «Επειδή σήμερα δεν λειτουργεί πια».
Σημάδια ελπίδας
Η συζήτηση με τον καρδινάλιο Sako δεν θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί με λόγια ελπίδας. «Το μέλλον θα είναι καλύτερο, είμαι σίγουρος γι αυτό. Υπάρχουν ορατά σημάδια: τα αδέλφια μας οι Μουσουλμάνοι επιθυμούν την ειρήνη, τη σταθερότητα. Δεν θέλουν πια πολέμους. Απορρίπτουν αυτήν την κουλτούρα. Ίσως αυτή τη στιγμή, να μην έχουν τη δύναμη για να τους σταματήσουν, αλλά αποτελούν την υγιή δύναμη του μέλλοντος».
Μετάφραση: ρφ