Η μαρτυρία του πατέρα Maurice Joyeux για την κατάσταση στη Λέσβο

Η μαρτυρία του πατέρα  Maurice Joyeux για την κατάσταση στη Λέσβο

Μια τεταμένη κατάσταση, εξηγεί στην συνάδελφο της γαλλικής συντακτικής ομάδας Manuela Affejee, ο Ιησουίτης πατέρας Maurice Joyeuxπου βρίσκεται στη Λέσβο για τη διεθνή υπηρεσία για τους πρόσφυγες και εδώ και χρόνια είναι διευθυντής της JRS Grecia.

Ο στρατός είναι παρών στο λιμάνι και στη γύρω περιοχή, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι, κυρίως εκείνοι που οδηγούν στο στρατόπεδο της Μόρια όπου έχουν καταφύγει 19.000 άτομα. Ορισμένοι πρόσφυγες, πολύ λίγοι, προσπαθούν να φύγουν με βάρκες για να πάνε στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο. Πάνω απ’ όλα υπάρχει το πρόβλημα με τις Μ.Κ.Ο. οι οποίες έχουν δεχθεί επίθεση και επομένως αρχίζουν να χαλαρώνουν την παρουσία τους στο στρατόπεδο της Μόρια επειδή η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Δυστυχώς, αυτό θα οδηγήσει στην έλλειψη αυτής της ελάχιστης βοήθειας στο στρατόπεδο της Μόρια και στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέτο οποίο είναι ακόμη ένα στρατόπεδο με μια ελαφρώς καλύτερη διαχείριση από ότι αυτή του πρώτου. Τα αποκαλούν «στρατόπεδα», αλλά όπως γνωρίζετε είναι φτωχογειτονιές από κάθε άποψη, όπου υφίστανται πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Μιλήσατε για εργάτες ανθρωπισμού που παρενοχλούνται και κακομεταχειρίζονται από μέρους του πληθυσμού που φαίνεται να είναι εξοργισμένος: πώς εξηγείτε αυτή την έκρηξη θυμού;

Απ. – Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για «πληθυσμό», επειδή δεν θα ήταν δίκαιο για τους υπόλοιπους Έλληνες. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακροδεξιοί μαχητές που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να θεωρήσουμε ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την Τουρκία και ως εκ τούτου να εκδιωχθούν όλοι οι αλλοδαποί, ενώ ταυτόχρονα ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη. Αλλά αυτοί είναι εξτρεμιστές που μερικές φορές έχουν συνωμοτήσει με ανθρώπους στην αστυνομία ή στην ακτοφυλακή ή στον στρατό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το φαινόμενο δεν είναι πολύ ελεγχόμενο ή που μπορεί να ελεγχθεί, αλλά θα μπορούσε να εκφυλιστεί. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα το ελέγξει γιατί εκεί συμβαίνει κάτι πραγματικά, βαθύτατα άδικο και επικίνδυνο – και που δεν αφορά μόνο στους πρόσφυγες αλλά στο γενικότερο κλίμα στην Ελλάδα.

Τι πιστεύετε για την χθεσινή ανακοίνωση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ursulavander Leyen, η οποία μετέβη στην Ελλάδα για να εκδηλώσει την αλληλεγγύη και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα;

Απ. – Η ανακοίνωση του ταμείου να διαθέσει βοήθεια στην Ελλάδα, ναι, ευχαριστούμε την Ευρώπη. Αλλά τότε αναρωτιέμαι: αυτή είναι η λύση; Πάντα πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα διαθέτοντας κεφάλαια, δίνοντας χρήματα, ενώ τα πραγματικά προβλήματα είναι άλλα. Αν ο φάκελος για τους πρόσφυγες αντιμετωπιστεί με επαρκές προσωπικό, εάν υπήρχε πραγματική βοήθεια, επιτόπου, από μέρους της Ευρώπης μέσω ανθρώπινων πόρων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον στρατό ή την αστυνομία ή με το νόμιμο προσωπικό που ασχολείται με τους πρόσφυγες, ώστε να τους οριοθετήσουν ή να διαχειριστούν το ζήτημα, τότε – κατά τη γνώμη μου – θα μπορούσαμε να βρεθούμε ενώπιον μιας βοήθειας περισσότερο ρεαλιστικής. Κατά τη γνώμη μου, ανέκαθεν πίστευα ότι υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής δύναμης παρέμβασης που θα διασφαλίζειτα σύνορά μας με τις γείτονες χώρες της Ευρώπης και αυτό είναι η έλλειψη θάρρους: λείπει το πνευματικό θάρρος, το νοητικό και πρακτικό θάρρος της αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Μετάφραση: ρφ
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 1-12) Και ύστερα από κάποιες