Η Μαρτυρία της ομορφιάς του Γάμου, εγγύτητα στα ζευγάρια με κρίση
Σε συνάντηση στο Λατερανό με τους συμμετέχοντες στο επιμορφωτικό φόρουμ για το γάμο και την οικογένεια, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα του ελπίζει για μια "μόνιμη κατηχητική πορεία" για τα ζευγάρια. Ζητά να βοηθήσουμε εκείνους που είναι σε κρίση, να ανακαλύψουν εκ νέου τη χάρη του μυστηρίου, προσφέροντας τους σε ορισμένες περιπτώσεις, την πρόταση για να ξεκινήσουν μια διαδικασία ακυρότητας
Μια «συνοδεία», με μια «μόνιμη κατηχητική πορεία» για το μυστήριο του γάμου, που αφορά «την προετοιμασία, την τέλεση και τα επόμενα πρώτα χρόνια.» Είναι η «ανάγκη» ανέφερε ο Πάπας, που συναντήθηκε χθες το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, με τους περίπου 850 συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με το γάμο και την οικογένεια, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ρώμης και του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, Sacra Romana Rota. Ο Ποντίφικας προέτρεψε και πάλι για μια «συνοδοιπορία» των ιερέων, των ποιμένων και των χριστιανών συζύγων.
Μια συνειδητή επιλογή
Ξεκινώντας ήδη από την εποχή της μελέτης και του προβληματισμού αφιερωμένου στις προκλήσεις και τα ποιμαντικά σχέδια που αφορούν την οικογένεια, η οποία θεωρείται ως «κατ’ οίκον Εκκλησία και ένα ιερό της ζωής», «καθοριστική και αναντικατάστατη» για το «κοινό καλό» του λαού, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι πρέπει εκεί να αντικατοπτρίζεται η «ευρεία , πολύπλοκη και λεπτή ποιμαντική και το "αποστολικό πεδίο που συνδέεται με αυτήν.
«Έχω αναπτύξει αυτό το θέμα, ειδικά στην Αποστολική Παραίνεση Amoris Laetitia, εστιάζοντας την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη μιας σοβαρής διαδικασίας της προετοιμασίας για χριστιανικού γάμου, η οποία δεν εξασφαλίζεται μόνο με λίγες συναντήσεις. Ο γάμος δεν είναι μόνο ένα «κοινωνικό» γεγονός, αλλά ένα πραγματικό μυστήριο που απαιτεί μια κατάλληλη προετοιμασία και μια συνειδητή τέλεση. Ο δεσμός του γάμου είναι, προϋποθέτει από τους μελλονύμφους μία μια συνειδητή επιλογή, με την οποία εκδηλώνουν τη βούληση να οικοδομήσουν από κοινού κάτι που ποτέ δεν θα προδοθεί ή να εγκαταλειφθεί.
Οι νέοι σύζυγοι δεν μένουν μόνοι
Ήδη πολλές Εκκλησιαστικές Επαρχίες του κόσμου, σημείωσε ο Πάπας, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο οι μελλόνυμφοι με σεμινάρια και πνευματικές περισυλλογές στα καλό είναι να λαβαίνουν μέρος και παντρεμένα ζευγάρια με «ισχυρή εμπειρία οικογενείας» αλλά και ειδικοί στον «τομέα της ψυχολογίας».
Πολλές φορές η πραγματική ρίζα των προβλημάτων, που έρχονται στο φως μετά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, είναι όχι μόνο η έλλειψη ωριμότητας που ξαφνικά παρουσιάζεται, αλλά κυρίως η αδυναμία της χριστιανικής πίστης και η έλλειψη εκκλησιαστικής συνοδείας, η μοναξιά στην οποία συνήθως οι νέοι σύζυγοι μένουν κάποια στιγμή μετά τη γιορτή του γάμου. Χρειάζεται να τους παρέχεται κάθε βοήθεια ώστε να μην αντιμετωπίζουν μόνοι την καθημερινή ζωή τους, καλώντας και τις δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν ότι ενδεχομένως δεν έχουν κατανοήσει πλήρως αυτό που ξεκίνησαν.
Προετοιμασία και συνοδοιπορία μετά το Γάμο
«Η διαδικασία της προετοιμασίας θα πρέπει να εμβαθύνει και να επεκταθεί στο χρόνο – εξήγησε ο Πάπας – τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια να μάθουν να συνεργάζονται με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού που αναπτύσσει τα “αντισώματα” και βοηθά στις αναπόφευκτες στιγμές της δυσκολίας και της συζυγικής οικογενειακή κόπωσης.
Η μεγαλύτερη όμως αποτελεσματικότητα της ποιμαντικής φροντίδας πραγματοποιείται όταν η συνοδεία δεν τελειώνει με την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, αλλά συνεχίζεται τουλάχιστον και τα πρώτα χρόνια της συζυγικής ζωής. Προσφέροντας ξεχωριστές στιγμές στα ζευγάρια από την ίδια την ενοριακή κοινότητα. Με αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους συζύγους να αποκτήσουν τα εργαλεία και τα στηρίγματα για να ζήσουν την ιδιαίτερη αποστολή τους. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας πορείας που θα βοήθεια στην ωρίμανση της πίστης των ίδιων των ζευγαριών.
Καταστάσεις κρίσης και νέας διαδικασίας γάμου
«Όσον αφορά τα συζύγους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση τους και είναι σε κρίση – προσθέτει ο Πάπας – πρέπει να τους βοηθήσουμε να βιώσουν την πίστη τους και να ανακαλύψουν ξανά τη χάρη του μυστηρίου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αξιολογείται με ακρίβεια και εσωτερική ελευθερία και να τους προσφέρονται οι κατάλληλες υποδείξεις για την έναρξη μιας διαδικασίας ακυρότητας ».
Όσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι ο γάμος τους είναι μια αληθινή μυστηριακή πράξη γάμου και θέλουν να βγουν από αυτή την κατάσταση, μπορεί να βρεθεί από τους επισκόπους, τους ιερείς και όσους ασχολούνται με την ποιμαντική των οικογενειών, η αναγκαία στήριξη, η οποία εκφράζεται όχι μόνο με την ανακοίνωση των νομικών κανόνων, αλλά πρώτα απ’ όλα με μια στάση ακρόασης και κατανόησης. Σ’ αυτή την περίπτωση, η νομοθεσία για τη νέα διαδικασία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και ισότιμα απόόλους, σεκάθεεπίπεδοτηςΕκκλησίας, διότι ο τελικός σκοπός είναι η σωτηρία των ψυχών!
Χάρηκα που αρκετοί Επίσκοποι, Γενικοί Βικάριοι και Δικαστικοί Βικάριοι δέχτηκαν ευχαρίστως και άσκησαν τη νέα διαδικασία του γάμου σε ενίσχυση της ειρήνης των συνειδήσεων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών και απομακρυσμένων από τις εκκλησιαστικές μας κοινότητες».
Υποδοχή και όσων επιλέγουν την απλή συμβίωση
Υπενθυμίζοντας λοιπόν την αιώνια σωτηρία των ψυχών, η τελευταία προτροπή του Ποντίφικα είναι ότι “ο ορίζοντας της ποιμαντικής για την οικογένεια της κάθε τοπικής Εκκλησίας πρέπει να είναι πάντοτε πιο ευρεία”, λαμβάνοντας το «γνήσιο» στιλ του Ευαγγελίου, “συναντώντας και δεχόμενοι ακόμη και τους νέους που επιλέγουν να συζούν χωρίς να παντρευτούν”. Και ολοκληρώνει: «διότι πρέπει να δώσουμε μαρτυρία και σ’ αυτούς για την ομορφιά του γάμου”.
+Ν