Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Κάθε χρόνο η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στο νησί της Νάξου, αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός, το οποίο χαίρονται και συμμετέχουν, όχι μόνο τα μέλη της εδώ ενοριακής μας κοινότητας αλλά και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι μάλιστα το φετινό καλοκαίρι είναι εντυπωσιακά μεγάλος.

Η φετινή λιτάνευση απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επισημότητα χάρη στην παρουσία του Αποστολικού Νουντσίου, Σεβασμιοτάτου κ. Savio Hon Tai Fai, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας , π. Νικολάου, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου.

Το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιουλίου 2018 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αποστολικός Νούντσιος και συλλειτούργησαν μαζί του: Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας, π. Νικόλαος, ο Γενικός  Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας, π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου Πανοσιολογιότατος π. Μανώλης Ρεμούνδος, ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης, ο π. Μάρκος Βιδάλης του Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών  και ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης του Κλήρου της  Επισκοπής Σύρου. Καθήκοντα τελετάρχη εκτελούσε ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής Τήνου, π. Ιωάννης Σκλάβος.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος υποδέχθηκε τον Αποστολικό Νούντσιο λέγοντας:

Σεβασμιότατε Εκπρόσωπε του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου,

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου, ο κλήρος και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας της Νάξου και εγώ προσωπικά, καλωσορίζουμε με πολλή χαρά, τον άξιο εκπρόσωπο του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος και Αποστολικό Νούντσιο στην Πατρίδα μας.

Μετά την όμορφη και συγκινητική μαρτυρία πίστης και κοινωνίας που ζήσαμε μαζί σας στην Τήνο, πριν από μερικές ημέρες, σήμερα είμαστε και πάλι μαζί. Σήμερα είμαστε λοιπόν ευτυχείς, διότι ο Κύριος, μάς κάνει ένα διπλό δώρο.

Το πρώτο δώρο είναι το Σώμα και το Αίμα του, μέσα από το Μυστήριο της Ευχαριστίας το οποίο πανηγυρίζουμε σήμερα  με κάθε επισημότητα και ο Κύριος σε λίγο θα είναι παρών κάτω από τα καθαγιασμένα είδη του άρτου και του οίνου.

Το δεύτερο δώρο είναι η δική σας παρουσία η οποία αποτελεί για μας  σημείο κοινωνίας με τον Επίσκοπο Ρώμης, τον Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο.

Καλώς ήλθατε λοιπόν στο φιλόξενο νησί της Νάξου, όπου και η Μητροπολιτική μας Έδρα. Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη παραμονή μαζί μας. Εμείς θα κάνουμε ότι  είναι δυνατόν ώστε κατά την εδώ παραμονή σας, να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.

Επέλεξα για σας, ένα συμβολικό δώρο, σας παραδίδω ένα συμβολικό κλειδί με το οποίο θα μπορείτε να ανοίγετε δύο πόρτες: του Μητροπολιτικού μας Ναού και της καρδιάς μας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Νούντσιος μίλησε στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

 Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ, ως προσκυνητής για να προσευχηθώ μαζί σας  σήμερα  εορτή της Αγίας Δωρεάς, στην οποία θυμόμαστε τα λόγια του Ιησού:

«Λάβετε, φάγετε … Τούτο εστί το σώμα μου, το υπέρ υμών παραδιδόμενον.»

«Τούτο εστί το ποτήριον του αίματός μου, το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον».

Ωστόσο, αυτά τα λόγια του Ιησού φάνηκαν στους ανθρώπους πολύ δύσκολα και σκληρά για να τα  πιστέψουν. Και φυσικά προκάλεσαν διαμάχες και αμφιβολίες μεταξύ των μαθητών.

Το 1263 Χίλια διακόσια εξήντα τρία ένας Γερμανός ιερέας, ο Πέτρος από την  Πράγα έκανε προσκύνημα στη Ρώμη.  Έτσι  σταμάτησε στην Μπολσένα (Bolsena) της Ιταλίας για να τελέσει τη Θεία Ευχαριστία στην εκκλησία της Αγίας Χριστίνας..

Τον καιρό  εκείνο ο ιερέας, επηρεασμένος από ορισμένους σύγχρονους θεολόγους,  βασανιζόταν από αμφιβολίες, αν ο Ιησούς ήταν πραγματικά παρών στο καθαγιασμένο ψωμί. Προσευχήθηκε ειλικρινά για να έχει τη  φώτιση του Θεού. Απαντώντας στην προσευχή του, ο Ιησούς έκανε ένα θαύμα. Μετά την προσευχή της καθαγίασης της Θείας Ευχαριστίας, άρχισε να ρέει αίμα από το καθαγιασμένο ψωμί πάνω στο βωμό. Ο ιερέας Πέτρος ανέφερε αυτό το θαύμα στον Πάπα Ουρβανό τον Τέταρτο IV, ο οποίος ήταν τότε κοντά στο Ορβιέτο (Orvieto) της Ιταλίας.

Ο Πάπας, αφού έλεγξε όλα τα γεγονότα, δήλωσε ότι συνέβη ένα θαύμα. Το θαύμα επιβεβαιώθηκε και από οράματα που εμφανίστηκαν στη St Juliana de Cornillon, μια μοναχή της Λιέγης. Σε αυτά τα οράματα ο Ιησούς ζητούσε μια τέτοια γιορτή.

Κατά το επόμενο έτος, το 1264 χίλια διακόσια εξήντα τέσσερα, ο Πάπας Ουρβανός ο τέταρτος καθιέρωσε το Corpus Christi ως γιορτή για την Παγκόσμια Εκκλησία και ανέθεσε σε θεολόγους να γράψουν ύμνους για τη γιορτή αυτή. Μεταξύ των θεολόγων ο πιο σημαντικός ήταν ο Άγιος Θωμάς Ακινάτης, που άκουσε το Χριστό να τον καλεί λέγοντας

«Ψάλε. Αυτό είναι το σώμα μου (…) Αυτό είναι το αίμα μου, της διαθήκης, που χύνεται για χάρη των πολλών.»

Στην Ελλάδα η γιορτή του Corpus Christi ονομάζεται επίσης της Αγίας Δωρεάς. Γιατί; Σε έναν από τους ύμνους που συνέθεσε ο Άγιος Θωμάς, βρίσκουμε μια καλή απάντηση.

in supremae nocte coenae,  Recumbens cum fratribus,

Observata lege plene, Cibis in legalibus,

Cibu Imturbae duo denae, Se dat suis manibus.

Το βράδυ του τελευταίου Δείπνου ο Ιησούς συνέτρωγε με τους αδελφούς Του. Αφού τήρησαν πλήρως τις καθορισμένες υποχρεώσεις του Πάσχα, προσφέροντας  το φαγητό στους Δώδεκα, τους δίνει τον εαυτό Του με τα ίδια Του τα χέρια.

Το φαγητό που ο Ιησούς έδωσε στους αγαπημένους του μαθητές δεν ήταν πλέον απλό ψωμί αλλά ο άρτος της ζωής που κατέβηκε από τον ουρανό. Ήταν ο Χριστός που μας έδωσε τον εαυτό Του με τα χέρια Του. Τα χέρια του Ιησού; Πού είναι? Μια καλή απάντηση μπορεί να βρεθεί στην ιστορία που έλεγε ένας ιεραπόστολος.

Η Xiao-Mei , ένα μικρό κορίτσι της Κίνας τριών ετών, ζούσε  σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, μαζί με τη μητέρα της , η οποία αρνιόταν να εγκαταλείψει την πίστη της.

Μεταξύ των κρατουμένων υπήρχαν επίσης κάποιοι ιερείς. Μπορούσαν να παίρνουν λίγο ψωμί και να τελούν τα Θεία Μυστήρια.  Με αυτόν τον τρόπο οι πιστοί μεταλάμβαναν την θεία κοινωνία.

Παρά την αυστηρότητα που επικρατούσε , η μικρή Χιαο ελεύθερη γύριζε σε όλους τους χώρους, ακόμη και στην απομόνωση, όπου ήταν κρατούμενη μία χριστιανή γυναίκα. Με θάρρος η Xiao-Mei έβαζε το καθαγιασμένο ψωμί στο κλειστό χέρι της, και αφού το έκρυβε στα μανίκια της το πήγαινε στη γυναίκα.

Αργότερα, η μητέρα της Xiao-Mei απελευθερώθηκε και επέστρεψαν  στο χωριό τους. Η Xiao-Mei ήταν μόνο πέντε ετών, αλλά ζήτησε από έναν ιεραπόστολο ιερέα που κρυβόταν στο χωριό να της δώσει τη Θεία Κοινωνία. Ήξερε ότι το  καθαγιασμένο ψωμί ήταν ο Ιησούς και τον αγαπούσε  πάρα πολύ, πολύ περισσότερο και από τον εαυτό της.

Ο ιερέας της επέτρεψε να λάβει την Πρώτη Κοινωνία και λίγο αργότερα και το Μυστήριο του Χρίσματος.

Τελικά ο ιερέας δεν μπορούσε πλέον να κρύβεται και εκδιώχθηκε από την Κίνα.

Παρόλα αυτά θυμόταν πάντα αυτό που του είχε πει η Xiao-Mei: «Δεν φοβάμαι γιατί τώρα έχω μαζί μου τον Ιησού και το Άγιο Πνεύμα, και θα ήθελα να φέρω τον Ιησού στους άλλους».

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα ο Ιησούς δίνει τον εαυτό Του ως αγία  δωρεά στον λαό Του. Όμως  υπάρχει μια απλή ερώτηση.

Θέλουμε να είμαστε τα χέρια του Ιησού;

Οι Δώδεκα Απόστολοι, ο Πέτρος της Πράγας, η Αγία Juliana de Cornillon, ο Πάπας Ουρβανός ο τέταρτος , ο Άγιος Θωμάς Ακινάτης , η Xiao-Mei και πολλοί άλλοι είναι τα χέρια του Ιησού. Ας προσευχηθούμε ώστε να  μπορούμε επίσης να είμαστε  τα χέρια του Ιησού δίνοντάς Τον και σε άλλους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων στους γραφικούς δρομίσκους του ιστορικού Κάστρου και αφού στάθμευσε ειδικό προσκυνητάρι που είχε στηθεί έξω από το σπίτι Καραβία  και στην πανέμορφη «καπέλα του Σανούδου», επανέκαμψε στο Ναό, όπου αναπέμφθηκε ειδική δέηση και δόθηκε η τελική ευλογία για του Παναχράντου Μυστηρίου.

Πριν την απόλυση η χορωδία του Ναού έψαλε πολυχρόνιο ευφημισμό για τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο κ. Savio Hon Tai Faiκαι για τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο.

Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων έψαλε  η μικτή πολυφωνική χορωδία MANUS APERTAE, η οποία εντυπωσίασε τους πάντες. 

Μετά την απόλυση έγινε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής στην οποία προσκαλέστηκε να παραστεί όλη η Εκκλησία.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που φρόντισαν και συνέβαλαν με τα χαρίσματά τους στην πανηγυρική τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας και στη λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων, που είναι η Μεγάλη και Αγία Δωρεά του Κυρίου.

Ευχαριστούμε επίσης τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του νησιού που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Φωτογραφίες Ρεμούνδος Ιερώνυμος

[module-795]

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου