Η λειτουργία του Αγίου Ανδρέα των Καθολικών Άνδρου   Ανάμεσα στην πίστη και στην ιστορία

Η λειτουργία του Αγίου Ανδρέα των Καθολικών Άνδρου   Ανάμεσα στην πίστη και στην ιστορία

Πάνε πέντε χρόνια από την πρώτη φορά που βρεθήκαμε στην λειτουργία του Αγίου Ανδρέα των Καθολικών της Άνδρου. Ήταν 30 Νοεμβρίου 2013. Το "Εν Άνδρω" είχε ξεκινήσει πειραματικά ήδη ένα μήνα. Μας είχε καλέσει να πάμε και να γράψουμε δύο λόγια ο Γιάννης Δαλέζιος, από τους τελευταίους μιας μακράς διαδρομής των Καθολικών της Άνδρου. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την λειτουργία του Αγίου Ανδρέα που έγινε χθες στον τελευταίο εν λειτουργία Καθολικό ναό της Άνδρου στην Χώρα. 

 Η ιστορία των καθολικών της Άνδρου ξεκινά το 1205 με την αποβίβαση στο νησί του πρώτου Βενετού διοικητή της Άνδρου Μαρίνου Δάνδολου. Αυτού που έχτισε την Χώρα, το Κάτω Κάστρο, φέρνοντας μαζί του τους ανθρώπους του και τους στρατιώτες του. Και μαζί με αυτούς τον Καθολικισμό στο μέχρι τότε Ορθόδοξο νησί της Άνδρου. Στιγμιότυπο από την χθεσινή λειτουργία στον Άγιο Ανδρέα παρουσία του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Πάρου π. Νικολάου

Στην Ενετική παράδοση της Άνδρου ο Άγιος Ανδρέας ήταν ο προστάτης του νησιού. Ταίριαζε το όνομα και έτσι διαμορφώθηκε η παράδοση και ο πρωτόκλητος και ψαράς/ναυτικός Άγιος έγινε προστάτης σε ένα νησί που είχε μια αρχαία, αλλά μισοσβησμένη εκείνα τα χρόνια ναυτική ιστορία

Τα 360 χρόνια της Ενετοκρατίας (ή και Λατινοκρατίας) η Άνδρος γνώρισε πολλές δυσκολίες στην συγκατοίκηση των δύο χριστιανικών δογμάτων στο νησί. Κι αυτό γιατί η Ορθόδοξη πίστη και η Βυζαντινή παράδοση της δυσκόλευαν την ενσωμάτωση του ντόπιου πληθυσμού στη νέα τάξη πραγμάτων και αυτό ενοχλούσε τους Βενετούς διοικητές. (φωτ. Εν Άνδρω).  

Ενδιαφέρον πως στην χτεσινή λειτουργία του Αγίου Ανδρέα στην Χώρα παραβρέθηκαν και τρεις Καθολικές μοναχές από ένα ξεχωριστό τάγμα που βοηθά Καθολικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο να επιβιώσουν. Ήταν οι μοναχές Μαρία και Γλυκερία από την Αργεντινή και η μοναχή Σπεράτζα από την Αλβανία. Αποτελούν μέρος της καθολικής κοινότητας του Αιγαίου Πελάγους υπό τον επίσκοπο Νικόλαο.  

 Ιστορικά τα πράγματα αντεστράφησαν όταν η Άνδρος στασίασε και έδιωξε τον τελευταίο Βενετό διοικητή τον 16ο αιώνα και προσχώρησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τότε ήταν οι καθολικοί που γνώρισαν μεγάλη πίεση γιατί οι Οθωμανοι έδωσαν προνόμια στους Ορθόδοξους και εδίωκαν τους Καθολικούς ώστε να μην υπάρχουν επιρροές από την Βενετία. Κάπως έτσι άρχισε η ραγδαία αποδυνάμωση της καθολικής κοινότητας Άνδρου που μέχρι τότε αριθμούσε δεκάδες εκκλησίες σε όλο το νησί. 

Η Καθολική κοινότητα της Άνδρου στα 250 περίπου χρόνια Τουρκοκρατίας μειώθηκε στο ελάχιστο. Τα μετέπειτα 200 χρόνια ελεύθερου ελληνικού βίου όσοι είχαν απομείνει ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία του νησιού. Λίγοι καθολικοί πλέον έχουν απομείνει στο νησί. Μια μακρά ιστορία αιώνων τείνει να χαθεί.

Όμως "όσο υπάρχει έστω και ένας Καθολικός Χριστιανός στην Άνδρο η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου θα τελεί την λειτουργία του Αγίου Ανδρέα συνεχώς" είπε στο τέλος της χτεσινής τελετής ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος που ταξιδεύει αδιάκοπα στο Αιγαίο και ήρθε χτες και χοροστάτησε στην Άνδρο. Όπως έλεγε στο τέλος έχει φτάσει αισίως τα 2.650 ταξίδια! Και εξηγούσε πως έδρα του είναι η Νάξος, το σπίτι του είναι στην Τήνο και διανυκτερεύει στα καράβια! Την τελετή παρακολούθησαν όσοι μπόρεσαν από τους τελευταίους Καθολικούς της Άνδρου. Ανάμεσα τους και 2-3 Ορθόδοξοι που τίμησαν κι αυτοί τον Άγιο Ανδρέα. 

(φωτ. Εν Άνδρω) 

 

 

 Δ. Μπασαντής

ΣΧΟΛΙΟ kantam.gr:

Ευχαριστούμε τη συνάδελφο ιστοσελίδα «Ε Άνδρω» η οποία χάρη στον εξαιρετικό άνθρωπο, επικοινωνιακό και χαρισματικό δημοσιογράφο κ. Δ. Μπασαντή, εξασφαλίζει μια άμεση επικαιρότητα σφραγισμένη από την αντικειμενικότητα.

Σ’ ευχαριστούμε αγαπητέ κ. Δ. Μπασαντή: καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δημοσιογραφικό σου έργο που με τόση αγάπη επιτελείς.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου