Η λαϊκή ευλάβεια είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της Εκκλησίας
Τα "Ιερά Προσκυνήματα είναι αναντικατάστατα επειδή διατηρούν τη λαϊκή ευλάβεια ζωντανή", είναι οι χώροι όπου "ο λαός μας συγκεντρώνεται με προθυμία για να εκφράσει την πίστη του με απλότητα". Αυτά είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, καλωσορίζοντας στο Βατικανό τους συμμετέχοντες στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τους Υπεύθυνους και των εργάτες των Ιερών Προσκυνημάτων, μεταξύ 27 και 29 Νοεμβρίου, με το θέμα: «Το Ιερό Προσκύνημα είναι ανοικτή πόρτα για το νέο ευαγγελισμό» «Αυτό είναι πολύ σημαντικό το να κρατήσουμε ζωντανή τη λαϊκή ευλάβεια και να μη ξεχνάμε εκείνο το στολίδι, που είναι ο αριθμός 48 στην Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Παύλου VIάλλαξε το όνομα από το “λαϊκή θρησκευτικότητα” σε “λαϊκή ευλάβεια». Το τελευταίο αντιπροσωπεύει "το ανοσοποιητικό σύστημα της Εκκλησίας".
Προτεραιότητα για προσκυνητές, όχι για οικονομικές ανάγκες
Αντιμέτωποι με τους εκπροσώπους των "αμέτρητων ιερών διασκορπισμένων σε κάθε περιοχή του κόσμου", ο Ποντίφικας επικέντρωσε ιδιαίτερα την προσοχή στο "καλωσόρισμα των προσκυνητών". Όλο και περισσότερο παρατηρεί κανείς τις επισκέψεις στα Ιερά Προσκυνήματα μεμονωμένων ατόμων ή μικρών ομάδων. Και θα είναι λυπηρό να φτάσουμε σε ένα χώρο, ίσως μετά από ένα μακρύ ταξίδι, και δεν θα γίνουμε δεκτοί από κανέναν, να μην υπάρχει κάποιος να κάνει ένα θερμό καλωσόρισμα", ή και ενδεχομένως να βρούμε μια πόρτα κλειστή. «Μια ατμόσφαιρα φιλίας είναι ένας γόνιμος σπόρο που τα Ιερά Προσκυνήματά μας μπορούν να ρίξουν στο έδαφος των προσκυνητών, που τους επιτρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία που κάποιες φορές μπορεί να έχουν απογοητευτεί από την παραλαβή αδιαφορίας.»
Δεν πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στις υλικές και οικονομικές ανάγκες, ξεχνώντας ότι η πιο σημαντική πραγματικότητα είναι οι προσκυνητές. Είναι αυτοί που μετράνε. Το ψωμί έρχεται αργότερα. αλλά αυτοί, αυτοί. Προς καθένα από αυτούς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να βεβαιωθούμε ότι αισθάνονται σαν «στο σπίτι», σαν μια οικογένεια που περίμεναν από καιρό να νοιώσουν.
Στα Ιερά Προσκυνήματα η Παναγία παμογελάει χαρίζοντας παρηγοριά
Τα Iερά Προσκυνήματα είναι πριν απ’ όλα τόποι προσευχής. είναι "πάνω απ 'όλα τόπος προσευχής", Είναι ιδιαίτερα σε αυτές τις πνευματικές οάσεις που“ η Παναγία ανοίγει τα χέρια της μητρικής αγάπης της, δίνει παρηγοριά, σκουπίζοντας τα δάκρυα εκείνων που κλαίνε” και γίνεται «συνοδοιπόρος του κάθε ατόμου που την κοιτάζει ε ζητώντας της μια χάρη ". Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει τη σημασία της «προώθησης της προσευχής της Εκκλησίας με την τέλεση των Μυστηρίων που κάνει παρούσα και αποτελεσματική τη σωτηρία», με τέτοιο τρόπο που η προσευχή να τροφοδοτεί την προσευχή του κάθε προσκυνητή μέσα στη σιωπή της καρδιάς σας.»
Η ευσπλαχνία δεν έχει όρια
Ο Πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει την αξία της ευσπλαχνίας που δεν γνωρίζει όρια. Στην πραγματικότητα, ένας προσκυνητής δεν πρέπει ποτέ να "νιώθει σαν ξένος" στα Ιερά Προσκυνήματα, ειδικά "όταν έρχεται σ’ αυτά με το βάρος της αμαρτίας του". Ακριβώς υπό το πρίσμα αυτών των σκέψεων, ο Ποντίφικας ήθελε την «Πόρτα της Ευσπλαχνίας» και στα Προσκυνήματος στη διάρκεια του Έκτακτου Ιωβηλαίου ».
Πράγματα όταν βιώνεται η ευσπλαχνία, γίνεται μια μορφή πραγματικού ευαγγελισμού, επειδή μετατρέπει εκείνους που λαμβάνουν την ευσπλαχνίας σε μάρτυρες της ευσπλαχνίας.
Η εξομολόγηση απαιτεί ικανούς και καλά προετοιμασμένους ιερείς
Στα Προσκυνήματα το "μυστήριο της Συμφιλίωσης" συχνά γιορτάζεται. Ως εκ τούτου, χρειάζονται "ιερείς που είναι καλά εκπαιδευμένοι, προετοιμασμένοι και ικανοί να κάνουν την αληθινή συνάντηση με τον Κύριο που συγχωρεί". Οι αληθινοί "ιεραπόστολοι της ευσπλαχνίας", επομένως, ικανοί να συναντήσουν τον λαό "χωρίς προκαταλήψεις" με την "αίσθηση της πίστης". Ο Πάπας υποδέχτηκε τελικά το κοινό με ένα ανέκδοτο, υπενθυμίζοντας μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζήτησε στο τέλος της εξομολογήσεως να την ευλογήσει ο ιερέας με κάποια εικόνα, παρόλο που είχα λάβει την ευλογία με όλο το λαό.
"Ήθελε να αγγίξει. Αυτή είναι η πιο θρησκευτική αίσθηση της αφής. Οι χρήστες αγγίζουν τις εικόνες … Αγγίξτε, αγγίξτε. Αγγίξτε το Θεό ".
+Ν