Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο Πάπας ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Ιράκ τον προσεχή Μάρτιο. Τα προβλήματα της περιοχής όμως, όπως η ανθρωπιστική κρίση, το δράμα των προσφύγων, η συνεχιζόμενη έξοδος των χριστιανών από τις πατρογονικές εστίες τους απασχολούν συνεχώς την Καθολική Εκκλησία. Το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου διεξήχθη, μέσω zoom, η 4η συνάντηση καθολικών θεσμών για προβλήματα σε Ιράκ Συρία κα ι όμορες χώρες, με πρωτοβουλία του “Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη ” Συμμετείχαν 50 περίπου άτομα, από καθολικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκπρόσωποι επισκοπών και εκκλησιαστικών θεσμών, εκπρόσωποι μοναχικών ταγμάτων και οι Νούντσιοι στις χώρες αυτές.
Μετά τον χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου, ο υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις μετά Κράτη, Αρχιεπίσκοπος P.R.Gallacher διάβασε την παρέμβαση του, απόντος για λόγους υγείας, Καρδιναλίου P.Parolin, η οποία παρουσίασε το γενικό πλαίσιο της κατάστασης, την πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα που υπάρχει στις περιοχές αυτές, τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εκτέλεση ανθρωπιστικών προγραμμάτων σε Ιράκ, Ιορδανία και Τουρκία και τη δύσκολη κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι της Συρίας και του Λιβάνου. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Gallacher και ο καρδινάλιος Mario Zenari, Νούντσιος στη Συρία, αναφέρθηκαν στις πρόσφατες διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις των περιοχών αυτών.
Ο καρδινάλιος Leonardo Sandri, Υπεύθυνος της Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, επικεντρώθηκε στην “πληγή” της μετανάστευσης, ιδίως των νέων χριστιανών, παρόλο που πολλοί, εκτοπισμένοι εντός των χωρών τους ή σε γειτονικές , επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Επισήμανε ότι και οι χριστιανοί πρέπει να συνεισφέρουν στη γέννηση μιας νέας Συρίας και ενός νέου Ιράκ, στα οποία να κυριαρχεί ο πλουραλισμός, η δημοκρατία και ο χωρισμός θρησκείας – κράτους.
Στη συνέχεια ο Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi παρουσίασε την κατάσταση των μεταναστών και των απομακρυθέντων από τα σπίτια τους, λόγω πολεμικών συγκρούσεων.
Τη συνάντηση έκλεισαν ο Καρδινάλιος P. Turkson, απ΄τον Οργανισμό που συνεκάλεσε τη συνάντηση και ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας Aloysius John, οι όποιοι αναφέρθηκαν στο ρόλο των καθολικών οργανισμών που εργάζονται στις περιοχές αυτές, με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Ελπίζουν όμως σύντομα να βοηθήσουν στην πραγματική ανάπτυξη των χωρών αυτών.
Πληροφόρηση και φωτογραφία από VaticanNews
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ