Η ΚΩΜΗ ΤΗΝΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η ΚΩΜΗ ΤΗΝΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε η ετήσια πανήγυρη του Ενοριακού Ναού Κώμης Τήνου, που είναι αφιερωμένος στο Μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός ενώπιον του Παναχράντου Μυστηρίου με τη συμμετοχή πολλών ενοριτών και ευλαβών του Αγίου.

Την  ημέρα της εορτής και πανήγυρης Τετάρτη  29 Αυγούστου 2018  στις 11 το πρωί, όπως συνηθίζεται να τελούνται οι μεγάλες πανηγύρεις στα μεγάλα χωριά μας, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του ναού π. Πέτρος Σοκολόφσκυ, ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο π. Δημήτριος Δαλέζιος ο π. Νικόλαος Ψάλτης και ο π. Μάρκος Βιδάλης του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών της Αθήνας, ο π. Στέφανος Αρμακόλλας, Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη των Καπουκίνων στη Σύρο, ο Έπαρχος των Πατέρων του μοναχικού τάγματος του Ενσαρκωμένου Θείου Λόγου π. Ερνέστος και οι δύο Ιερομόναχοι του ιδίου τάγματος π. Φερνάνδος και π. Ιωσήφ της μοναχικής κοινότητας της Τήνου και ο διάκονος  π. Μάριος Φώσκολος.

Τα λειτουργικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο αρμόνιο ο πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει τις ενορίες μας κ. Πέτρος Ρήσος

Ο μεγάλος σε διαστάσεις ενοριακός Ναός της Κώμης αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τους ενορίτες, τους πολυάριθμους αποδήμους Κωμητιανούς και τους πολλούς φιλέορτους που κατέκλεισαν και τον προαύλιο χώρο του Ναού. Δυστυχώς αυτός ο μεγάλος αριθμός  φιλέορτων δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την σιγή έξω από το Ναό και δημιούργησε κάποια προβλήματα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που υπήρχε μέσα στο Ναό, λόγω και της διακοπής ρεύματος που έθεσε  εκτός λειτουργίας, σε στιγμές της όλης ιεροτελεστίας, την μικροφωνική εγκατάσταση.

Και είναι τότε που αντί να ακούγεται έξω από το Ναό αυτό που συμβαίνει μέσα στο Ναό, δυστυχώς συχνά συμβαίνει το αντίθετο, ακούγεται μέσα στο ναό και με τρόπο ενοχλητικό αυτό που συμβαίνει έξω από το Ναό.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Το ιερό ευαγγέλιο μας περιγράφει με λεπτομέρεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θανατώθηκε ο Πρόδρομος και Βαπτιστής Ιωάννης. Αυτό έγινε χωρίς δίκη, χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του. Υπήρξε θύμα της ηθικής διαφθοράς, του θράσους και της δειλίας του Ηρώδη  και της αυλής του.

Ο Ηρώδης ήταν ένας υπάλληλος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το μόνο που τον ανησυχούσε ήταν ο θρόνος του και η προαγωγή του. Γι’ αυτό εξαφάνιζε κάθε ίχνος αντίδρασης. Του άρεσε να ονομάζεται ευεργέτης του λαού του, αλλά στην πραγματικότητα  ήταν ένας ο τύραννος του.  (Βλ. Λουκ. 22,25).

Ο έλεγχος που έκανε ο Ιωάννης στην παράνομη ζωή του Βασιλιά (Mάρκ. 6,18), ήταν η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής του   και ο Ιωάννης επειδή κήρυττε την αλήθεια και την ηθική φυλακίστηκε. (Mάρκ. 6,21-29)

Όταν έφθασε η επέτειος των γενεθλίων του και  το γεύμα της γιορτής έφθασε στο απόγειο, άρχισαν οι χοροί και τα όργια, όπως συνήθως συνέβαιναν στα παλάτια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δημιουργήθηκε μία αρρωστημένη ατμόσφαιρα. Μέσα σ’ αυτό το νοσηρό περιβάλλον έγινε η ιερόσυλος δολοφονία, η αποκεφάλιση του Προδρόμου.

Ο ευαγγελιστής Μάρκος  διηγείται  το σκληρό αυτό γεγονός, όπως ακριβώς έγινε  και αφήνει  στις χριστιανικές κοινότητες,  στις οποίες απευθύνει το ευαγγέλιο του, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Αφήνει και σ’ αυτήν την ενοριακή κοινότητα να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα, σήμερα που συνάχθηκε κι εμείς μαζί της για να μελετήσουμε   την προσφορά της θυσίας του Αγίου της Προστάτη στο βωμό της αγάπης και της ηθικής.

Αδελφοί μου και αδελφές μου η εποχή του μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η σημερινή εποχή μας έχουν αρκετά κοινά λυπηρά χαρακτηριστικά. 

Και σήμερα υπάρχουν άνανδροι τύραννοι, άδικοι άρχοντες που ενώ  θεωρούνται οι δυνατοί της γης, γίνονται με τις παράλογες αποφάσεις τους  σύγχρονοι δειλοί Ηρώδεις και προκλητικές Ηρωδιάδες, που θέλουν να δουν μέσα σε πιάτο το κεφάλι όλων εκείνων που συνεχίζουν το κήρυγμα του Ιωάννη, το κήρυγμα του ευαγγελίου, το κήρυγμα του σταυρού, το κήρυγμα του Αναστημένου Χριστού.

Σε πολλά μέρη της γης οι σημερινοί ιεραπόστολοι και σύγχρονοι πρόδρομοι αποκεφαλίζονται από τους σύγχρονους δημίους για να σιωπήσουν. Να μην ακούγεται η γλυκιά φωνή της αγάπης του Θεού αλλά οι άναυδες φωνές του μίσους των ανθρώπων.

Πολλές και σήμερα οι χιλιάδες μαρτύρων που φονεύονται επειδή πιστεύουν στο Χριστό, διδάσκουν το Ευαγγέλιο, δηλαδή την αγάπη, την αδελφοσύνη, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη. Όλα αυτά ενοχλούν τους  σύγχρονες Ηρώδεις και Ηρωδιάδες είναι εγκλήματα για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Τον αιώνα της προόδου, της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας.  Φαίνεται όμως πως το μυαλό του ανθρώπου ενεργεί χωρίς τη καρδιά. Το μυαλό δυναμώνει και η καρδιά αποδυναμώνεται, γίνεται και πάλι από σάρκινη που είναι ευαίσθητη, πέτρινη και σκληρή και δεν μπορεί παρά να μισεί.

Ο θεσμός της οικογένειας είναι το κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας και αν αυτό αρρωστήσει από τότε αρρωσταίνει όλη η ανθρώπινη κοινωνία. Είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή. Και διερωτόμαστε γιατί αυτό το κατάντημα της σημερινής κοινωνίας; Μα είναι απλό, όταν θέλουμε να ζούμε, χωρίς ευαγγέλιο, χωρίς ηθικές αξίες και χωρίς Θεό δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να επισπεύδουμε την αυτοκαταστροφή μας. Οι γήινοι νομοθέτες όταν  πρόκειται να ψηφίσουν ένα νόμο το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξετάσουν αν είναι αντισυνταγματικός. Καλά όμως θα κάνουν για την ανθρωπότητα αν πράγματι θέλουν την ευημερία της και την ευτυχία της, να κοιτάζουν μήπως αυτοί οι νόμοι είναι και αντιευαγγελικοί, αντιχριστιανικοί, ανήθικοι οπότε και τότε θα έπρεπε να απορριφθούν διότι καταπατούν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Η Εκκλησία όμως θα συνεχίσει έστω και μόνη να υψώνει την προφητική της φωνή έναντι κάθε σύγχρονου Ηρώδη και Ηρωδιάδος. Σ’ αυτή τη φωνή προσθέτομε σήμερα και τη δική μας φωνή που δεν είναι απειλή αλλά προσευχή και  μαζί με την πανηγυρίζουσα τον Άγιο της Προστάτη ενοριακή κοινότητα της Κώμης αναφωνούμε:

«Εσένα οι πατέρες μας εξέλεξαν προστάτην, δι’  αυτό σου αποδίδομεν τιμήν ενδοξοτάτην. Τιμώμεν σου την ένδοξον μνήμην του μαρτυρίου, λαμπρόν της Κώμης κόσμημα, πρόδρομε  

Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία στην πλατεία του χωριού προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκύσματα και στα σπίτια των ενοριτών το παραδοσιακό γεύμα αγάπης.

[module-799]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου