Η κατηχητική τέλεση των Μυστηρίων
Η κατήχηση έχει στενό δεσμό με κάθε πράξη λειτουργική και μυστηριακή. Με τη λατρεία και ειδικά με την τέλεση των Μυστηρίων αλλά προπάντων με το Μυστήριο της Ευχαριστίας ο άνθρωπος προγεύεται αυτό που ο Θεός υπόσχεται σε όσους σ' αυτόν πιστεύουν. Με τη συμμετοχή στα Μυστήρια ο πιστός χριστοποιείται και θεοποιείται.
Τα Μυστήρια λοιπόν πρέπει να τελούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να κατηχούν. Αυτό εξασφαλίζεται ιδιαίτερα μέσω του κηρύγματος, το οποίο δεν είναι ένα στοιχείο που εμπλουτίζει το Μυστήριο, αλλά ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του, γι' αυτό και το κήρυγμα, που πρέπει να είναι κατηχητικό, δεν μπορεί να παραληφθεί από την τέλεση των Μυστηρίων, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο.
Η κατήχηση για την Εκκλησία υπήρξε από πάντα ένα ιερό καθήκον και ένα απαράγραπτο δικαίωμα. Από τη μια μεριά είναι καθήκον αφού απορρέει από την εντολή του Κυρίου και από την άλλη με το βάπτισμα που η Εκκλησία παραχωρεί, δίνει και το δικαίωμα στον κάθε βαπτισμένο να κατηχηθεί στην πίστη που εκείνη του μετέδωσε με το Βάπτισμα για να τον βοηθήσει να φθάσει σε μια χριστιανική ζωή.
Η τέλεση των Μυστηρίων να έχει ενοριακό χαρακτήρακαι να μην είναι ποτέ μια ιδιωτική ή οικογενειακή υπόθεση.
Συνιστάται όπως τα Μυστήρια τελούνται κατά τη Θ. Λειτουργία,όπου αυτό είναι δυνατό. Για την τέλεση μικτού Γάμου, υπάρχουν οδηγίες της Συνόδου της Ιεραρχίας.
(Από το εγκόλπιο του εφημερίου)