Η κατηχητική τέλεση των Μυστηρίων

Η κατηχητική τέλεση των Μυστηρίων

Η κατήχηση έχει στενό δεσμό με κάθε πράξη λειτουργική και μυστηριακή. Με τη λατρεία και ειδικά με την τέλεση των Μυστηρίων αλλά προπάντων με το Μυστήριο της Ευχαριστίας ο άνθρωπος προγεύεται αυτό που ο Θεός υπόσχεται σε όσους σ' αυτόν πιστεύουν. Με τη συμμετοχή στα Μυστήρια ο πιστός χριστοποιείται και θεοποιείται.

Τα Μυστήρια λοιπόν πρέπει να τελούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να κατηχούν. Αυτό ε­ξασφαλίζεται ιδιαίτερα μέσω του κηρύγματος, το οποίο δεν είναι ένα στοιχείο που εμπλουτίζει το Μυστήριο, αλλά ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του, γι' αυτό και το κήρυγμα, που πρέπει να είναι κατηχητικό, δεν μπορεί να παραληφθεί α­πό την τέλεση των Μυστηρίων, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο.

Η κατήχηση για την Εκκλησία υπήρξε από πάντα ένα ιε­ρό καθήκον και ένα απαράγραπτο δικαίωμα. Από τη μια μεριά είναι καθήκον αφού απορρέει από την εντολή του Κυρίου και από την άλλη με το βάπτισμα που η Εκκλησία παραχωρεί, δί­νει και το δικαίωμα στον κάθε βαπτισμένο να κατηχηθεί στην πίστη που εκείνη του μετέδωσε με το Βάπτισμα για να τον βοηθήσει να φθάσει σε μια χριστιανική ζωή.

Η τέλεση των Μυστηρίων να έχει ενοριακό χαρακτήρακαι να μην είναι ποτέ μια ιδιωτική ή οικογενειακή υπόθεση.

Συνιστάται όπως τα Μυστήρια τελούνται κατά τη Θ. Λειτουργία,όπου αυτό είναι δυνατό. Για την τέλεση μικτού Γάμου, υπάρχουν οδηγίες της Συνόδου της Ιεραρχίας.

(Από το εγκόλπιο του εφημερίου)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου