Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΡΔΙΑ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΡΔΙΑ

Την Παρασκευή το απόγευμα 5 Ιουλίου 2016 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην πρώην Ιερά Μονή και Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου, από τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο με τον Ιεροδιάκονό μας π. Μάριο.

Μέσα στο ιστορικό άνετο και επιβλητικό Παρεκκλήσιο της πρώην Ιερά Μονής των Ουρσουλινών Αδελφών, μία ομάδα ευλαβών της Ιεράς Καρδίας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της ουρσουλίνας μοναχής αδ. Θηρεσίας, έσπευσε να συμμετάσχει στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους παρόντες να  συμπροσευχηθούν σ'  ένα χώρο που φιλοξένησε δεκάδες μοναχές. Εκεί έπαιρναν δύναμη  με την προσευχή και προπάντων με τη συμμετοχή τους στο Μυστήριο τη Ευχαριστίας, για να επιτελούν το σημαντικό πνευματικό, εκπαιδευτικό και μορφωτικό έργο που σήμερα αναζητούμε και αναπολούμε.

Χαιρόμαστε για το χθες αναζητώντας νέους τρόπους να το συνεχίσουμε σήμερα.                   

Μετά την Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τρεις καρδιές, την Ιερά Καρδία του Ιησού, την αμίαντη  καρδία της Παναγίας και  την καρδιά του καθενός μας.

Είπε μεταξύ άλλων:

Η Αγία Γραφή αναφέρει πως και ο Θεός έχει  καρδιά.  Όχι βέβαια μια φυσική καρδιά, σαν τη δική μας,  αλλά ότι τρέφει άπειρη αγάπη για το λαό του. Στο Βιβλίο του προφήτη Ωσηέ επιβεβαιώνεται ότι η αγάπη του Θεού ξεπερνά κατά πολύ την αγάπη των ανθρώπων: γι’ αυτό και παρά την δικαιολογημένη οργή  εναντίον του εκλεκτού λαού του, ο οποίος τον  εγκατέλειψε και στράφηκε προς άλλους ξένους και ανύπαρκτους θεούς, ο Θεός βεβαιώνει: «Εγώ είμαι Θεός και όχι άνθρωπος». Και συνεχίζει: "η καρδιά μου δεν μου επιτρέπει να εξολοθρεύσω τον Ισραήλ».

Ο Θεός δεν αγαπά απλώς, αλλά είναι η ίδια η αγάπη. Δεν μπορεί να μην αγαπά και αυτό αποτελεί την τελειότητά του. Θα μπορούσαμε να πούμε  πως ο Θεός είναι μια Καρδιά.

Αυτή η καρδιά του Θεού αγάπησε ακόμη και τον αμαρτωλό άνθρωπο, που  ενώ πλάστηκε κατ’ εικόνα του για να αγαπά, δοκιμάστηκε, πειράχτηκε, δελεάστηκε, παραπλανήθηκε, αμάρτησε  και απομακρύνθηκε από το Θεό, από την πηγή της αγάπης. Η καρδιά του ανθρώπου τότε άρχισε και να μην αγαπά, να εχθρεύεται, να μισεί, να ζηλεύει, να σκοτώνει, να σκοτώνει ακόμη και τον αδελφό του, όπως ο Κάιν τον αδελφό του Άβελ.

Ο Υιός του Θεού χωρίς να εγκαταλείψει τη θεϊκή του καρδιά έζησε στη γη με μια φυσική, μια ανθρώπινη καρδιά για να μάθει στην καρδιά του ανθρώπου πως πρέπει να αγαπά σωστά. Να μάθε να μιμείται την αγάπη του Χριστού που είναι η φανέρωση της αγάπης του Θεού. Να γίνει όμοια με την καρδιά του Ιησού που: έδειξε συμπόνια στους λεπρούς, συγκινήθηκε από την πίστη του τελώνη, συγχώρεσε την αμαρτωλή γυναίκα την οποία είχε καταδικάσει σε θάνατο η καρδιά των ανθρώπων.

Είναι η καρδιά που: ευαισθητοποιήθηκε για τους μικρούς και ταπεινούς, τα παιδιά , έδειξε συμπόνια για τους πάσχοντες, τους ανήμπορους, τους φτωχούς και τους ταπεινούς, καρδιά

Είναι η Καρδιά που: αρνήθηκε  να κατέβει από το σταυρό παρά τις προκλήσεις των ιερόσυλων σταυρωτών, συγχώρησε ακόμη και τους σταυρωτές του.

Η καρδία του Ιησού αγάπησε τον άνθρωπο μέχρι  το «τετέλεσθαι». Αυτό το τετέλεσθαι του Ιησού που ήταν το αποκορύφωμα της αγάπης του με την οποία απέδειξε πως  ο Ιησούς αγαπά όπως ο άνθρωπος, αλλά όχι όσο ο άνθρωπος.

Και είναι αυτός ο τρόπος που μας υποδεικνύει ο Κύριος ότι και εμείς οφείλουμε να αγαπούμε: «όπως εγώ σας αγάπησα έτσι και εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Από αυτό θα σας γνωρίσουν ότι είστε μαθητές μου αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο».

Αυτό το πέτυχε με τη χάρη του Θεού η Παναγία. Και το πέτυχε αυτό διότι πάντα  "διατηρούσε όλα αυτά στην καρδιά της. Στην καθαρά καρδιά της Παναγίας, της Μητέρας του Θεού, φυλάσσονταν όλα τα θαυμάσια που αποκάλυψε ο Θεός στο λαό του. Η καρδιά της Παναγίας είναι μία πεντάμορφη κιβωτός του λόγου του Θεού.

Ο Θεός συνεχίζει να αποκαλύπτεται στις καρδιές των ανθρώπων με τα έργα και τα μεγαλεία του. Μελετώντας όλα αυτά σημαίνει πως κι’ εμείς όπως η Παναγία θέλουμε να τα διατηρούμε   μέσα στην καρδιά μας. ¨Όχι για να μην αλλοιωθούν και απλώς να διατηρηθούν αναλλοίωτα αλλά για να τα μετατρέπουμε με τη χάρη του Θεού σε έργα. 

Η διαφορά όμως είναι πως η δική μας καρδιά είναι άστατη, αμαρτωλή,  ενώ της Παναγίας άψογη, αμόλυντη και άχραντη. Μια τέτοια καρδιά σαν της Παναγίας με τις ικεσίες της ζητούμε σήμερα από την Ιερά Καρδία του Ιησού για να δεχόμαστε μέσα σ’ αυτήν την αγάπη του θεού και να την μοιραζόμαστε με όλους τους αδελφούς μας. Αμήν. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία με λιτάνευση και ψέλνοντας ύμνους προς την Παναγία πήγαμε στο Ναό της Αμιάντου καρδίας της Παναγίας μέσα στο περιβόλι της Μονής. Εκεί απευθύναμε ειδική  δέηση προς την Παναγία για την Εκκλησία και τον κόσμο όλο  και αφού λάβαμε τις ευχές και την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο, επιστρέψαμε στο προαύλιο του μεγάλου Ναού για ένα αναψυκτικό κέρασμα και όχι μόνο.

Ευχαριστούμε την αδελφή Θηρεσία που συνεχίζει να είναι η καρδιά του συγκροτήματος της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών, τον  κ. Μάνθο Δελλατόλα για την ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία που δείχνει, ιδιαίτερα τώρα που  ο αγαπητός συνεργάτης του Γιάννης Κορίνθιος, έφυγε νωρίς από αυτόν τον επίγειο παράδεισο των Λουτρών και  εγκαταστάθηκε στο πραγματικό Παράδεισο.

Ναός της Ιεράς Καρδίας του Ιησού

Ναός αμιάντου καρδίας της Παναγίας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου