Η φροντίδα των αρρώστων ενώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους

Η φροντίδα των αρρώστων ενώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους

Σε μια εποχή που η τρομοκρατία των φονταμενταλιστών θερίζει θύματα, Ιμάμηδες και Καθολικοί Ιερείς συνεργάζονται για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση των θρησκειών. Υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου όπου ο Σταυρός και το Κοράνι συνεργάζονται σε καλά έργα.

Μεταξύ αυτών και η φιλία ανάμεσα «στον μοναχό αδελφό και στον χαλίφη», μεταξύ του ιεραπόστολου χειρουργού  αδελφού Fiorenzo Priuliαπό το Νοσοκομείο των Fatebene fratelli St. Jeande Dieudi Tanguiétà (Benin) και του πνευματικού μουσουλμάνου ηγέτη Moussa Aboubakar Hassoumi, χαλίφη από το Kiota, μια μεγάλη πόλη του Νίγηρα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια, όταν ένας άρρωστος από την Kiota έτυχε της συνδρομής και θεραπεύτηκε από τον Αδ. Fiorenzo στο νοσοκομείο της Tranguiétà. Όπως στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη, ο θεραπευμένος μουσουλμάνος επέστρεψε στο σπίτι και διηγήθηκε τα πάντα στον πνευματικό του ηγέτη.

Από τότε ο μουσουλμάνος πνευματικός ηγέτης Moussa Aboubakar Hassoumi άρχισε να στέλνει τους ασθενείς στον Αδ. Fiornezo.

Κάθε ασθενής συνοδεύεται από μια προσωπική επιστολή από τον Χαλίφη ο οποίος περιγράφει εν συντομία την κλινική περίπτωση, του αναθέτει την φροντίδα του και υπόσχεται να τον θυμηθεί στην προσευχή της Παρασκευής στο Τζαμί.

Ο Αδ. Fiorenzo διευθύνει το νοσοκομείο της Tanguiétà, μια συνοριακή ιατρική μονάδα, ένα παραμεθόριο φυλάκιο υγείας, σε μια περιοχή όπου το δικαίωμα στην υγεία είναι ένα προνόμιο για λίγους.

Ο Moussa Aboubakar Hassoumi, ο Χαλίφης της Kiota είναι ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ηγέτες της Tijaniyya, αδελφότητα μουσουλμάνων Σούφι που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του Ισλάμ στο Maghreb και στη δυτική Αφρική, αλλά και στη δημιουργία ενός διαλόγου με τους τοπικούς πολιτισμούς και τις παραδόσεις.

Η Kiota απέχει περίπου 700 χιλιόμετρα από την Tanguiétà, αλλά παρά τις δυσκολίες ο Χαλίφης έστειλε στον Αδ. Fiorenzo εκατοντάδες ασθενείς όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν κάποτε ο Αδ. Fiorenzo πήγε να συναντήσει τον Χαλίφη τον υποδέχτηκαν σαν πρίγκιπα.

Ο Χαλίφης κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους. Ένα καλωσόρισμα και μια γιορτή απίστευτη.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Avvenire, ο αδ. Fiorenzo διηγήθηκε: «Δε θα ξεχάσω ποτέ τη μοναδική επίσκεψη που έκανα στο χαλίφη της Kiota. Με παρουσίασαν με πολύ διακριτικό τρόπο και με υποδέχθηκαν σαν πρόεδρο!  Ο χαλίφης είχε κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους. Όλοι οι ασθενείς μου! Ένα καλωσόρισμα και μια γιορτή που δε θα περίμενε κανείς».

Και ο Χαλίφης εξήγησε ότι αυτή η φιλία, που γεννήθηκε από την κοινή αίσθηση ευθύνης για ένα φτωχό πληθυσμό που συχνά δεν έχει τα μέσα για να θεραπεύσει τις πιο ασήμαντες ασθένειες, εδραιώθηκε μέσω ενός δεσμού αλληλεγγύης, όπως  «μόνο δύο άνθρωποι της πίστης μπορούν να δημιουργήσουν».

ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου