Η φλόγα του Αγίου Βενεδίκτου στο Auschwitz

Η φλόγα του Αγίου Βενεδίκτου στο Auschwitz

Αντιπροσωπείες των Δήμων Norcia, Subiaco και Cassino πορεύτηκαν μαζί στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς μεταφέροντας  «τη Φλόγα των Βενεδικτίνων». Μια συμβολική πράξη για μη ξεχάσει η Ευρώπη όσα τραγικά συνέβησαν εκεί.

Η Φλόγα των Βενεδικτίνων, το περασμένο Σάββατο, εισήλθε για πρώτη φορά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz και Birkenau, μαζί με αντιπροσωπείες από Norcia, Subiaco και Cassino. «Η είσοδος στο Άουσβιτς της φλόγας των Βενεδικτίνων στο Άουσβιτς, όπου είναι γραμμένο “εργασία σε κάνει ελεύθερο” δημιούργησε μια μεγάλη συγκίνηση, καθώς με το περπάτημα στους διαδρόμους της φρίκης ερχόταν στη μνήμη των παρόντων η αγριότητα και ό,τι το  χειρότερο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος», δήλωσε  ο δήμαρχος της Norcia Nicola Alemanno.

Το μήνυμα του Αγίου Βενέδικτου επικεντρώνεται στη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου

«Η παρουσία των αντιπροσωπειών της πόλης της Norcia, Cassino και Subiaco σε αυτόν τον τόπο με την ευκαιρία της  75ης επετείου από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, έχει ιδιαίτερη σημασία, – δήλωσε ο δήμαρχος. Φέραμε εδώ το μήνυμα του Αγίου Βενέδικτου που τοποθετεί την αξιοπρέπεια και την κεντρικότητα του ατόμου στο κέντρο της ζωής σε κάθε δράση και σε κάθε τόπο. Ήταν μια εμπειρία που θα θυμόμαστε για μια ζωή, διότι συνδέεται και πάλι με μια σημαντική αποστολή που είναι η λαμπαδηδρομία «Για την Ειρήνη και τη Μία Ευρώπη».

Η Ευχαριστιακή γιορτή στην Κρακοβία

Την περασμένη  Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, υπήρξε η επίσημη τεέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Στανισλάου και Βεκενσλάου, την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος του Σπολέτο-Norcia, Σεβασμιότατος Renato Boccardo, μαζί με τον Ηγούμενο του Montecassino Dom Donato Ogliari και τον επίτιμο Επίσκοπο της Κρακοβίας, Σεβασμιότατο Jan Zaiac. «Ο Λόγος του Θεού μας καλεί να εξετάσουμε τη συνείδησή μας,  και πριν κατηγορήσουμε τους άλλους, ας κοιτάξουμε μέσα μας», δήλωσε ο Ιεράρχης. «Για να είναι ο ηγέτης  ένας άλλος άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του το φως και εμείς σκεπτόμαστε τον Άγιο Βενέδικτο, που ήταν εμπλουτισμένος  από τη σοφία του Ευαγγελίου που τον κατέστησε πατέρα και δάσκαλο  της ζωής για τους μοναχούς και την κοινωνία.

Η Ευρώπη τον αναγνωρίζει ως πρότυπο και η Φλόγα  του είναι εδώ. Αυτή αντιπροσωπεύει τις αξίες του Αγίου Βενέδικτου. είναι τιμή για μας να είμαστε εδώ σε αυτήν την Βασιλική, την τόσο πλούσια σε ιστορία  – συνέχισε – θα θέλαμε να αντηχήσει  εδώ το  μήνυμα του Αγίου Βενέδικτου για την Ευρώπη: «χωρίς ψυχή δεν υπάρχει μέλλον».  Ανακαλύψτε ξανά τις πιο αυθεντικές ρίζες που θέτουν στο κέντρο  τον άνθρωπο, την ειρήνη και την ενότητα και όχι  την αύξηση των τειχών. Ο Άγιος  Βενέδικτος μας διδάσκει ότι, το κακό και ο θάνατος δεν θα έχει το πάνω χέρι. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν το καλό που υπάρχει στην καρδιά του ανθρώπου, στον κάθε άνθρωπο και στις κοινότητές μας, για να μπορέσουν να νικήσουν το κακό ".

Παραδόθηκαν τέσσερις λαμπάδες με το φως του Αγίου Βενεδίκτου.

Το απόγευμα, οι αντιπροσωπείες έφθασαν  στο Μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Tyniec, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Πολωνία. Εκεί ευλογήθηκαν και παραδόθηκαν τέσσερις λαμπάδες για να μεταφερθούν και στα άλλα Μοναστήρια της χώρας.

Το απόγευμα η χορωδία San Benedetto Città di Norcia και η Subiaco πραγματοποίησαν μία θαυμάσια συναυλία.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου