Η φιάλη και η πηγή

Η φιάλη και η πηγή


Η Βάσω απελπισμένη, αποφασίζει να μην προσευχηθεί πλέον: δε βλέπω τη χρησιμότητα, δεν λαβαίνω καμιά από τις χάρες που ζητώ. Ο φίλος στον οποίο απευθυνόταν της διηγήθηκε μια μικρή εκπαιδευτική ιστορία:
Ο Βασίλης για αρκετές συνεχόμενες ημέρες έστελνε τον γιο του στη πηγή του καλού νερού για να πάρει ένα λίτρο νερό. Αλλά ο γιος επέστρεφε στο σπίτι πάντα δυσαρεστημένος: έφτανε με το μπουκάλι άδειο, ή γεμάτο βρώμικο νερό τόσο που δεν ήθελε πια να ξαναπάει στη πηγή.
Μα πώς γίνεται, ο Λάκης να μην φέρνει στο σπίτι το μπουκάλι με το καλό νερό;
Ο Βασίλης είχε παρατηρήσει ότι την πρώτη φορά ο γιος του – πολύ αφηρημένος – δεν είχε αφαιρέσει το πώμα από τη φιάλη, τη δεύτερη είχε αφαιρέσει το πώμα, αλλά δεν την είχε αδειάσει εντελώς από το βρώμικο υγρό που περιείχε, την τρίτη φορά είχε βγάλει το πώμα, είχε καθαρίσει καλά τη φιάλη, αλλά δεν κρατούσε σταθερό το μπουκάλι κάτω από τη ροή της κρήνης, την τέταρτη φορά…
Τι λες Βάσω για αυτή την παραβολή;
Κατάλαβα ότι αν επιστρέφει κάποιος στο σπίτι χωρίς τη χάρη που έχει ζητήσει δεν είναι από έλλειψη νερού το οποίο η πηγή του Θεού δίνει πάντα με αφθονία… αλλά επειδή απουσιάζει η αληθινή διάθεση για να λάβει τη χάρη που ζητά…
Είμαι παράλογος όταν πηγαίνω στη πηγή δίχως να έχω αφαιρέσει το πώμα από το μπουκάλι, αλλά είναι ακόμη περισσότερο παράλογο να πάω να προσευχηθώ δίχως να συμφιλιωθώ με τον πλησίον μου.
Το λέει και ο Ιησούς: «Εκείνος που θα συμφιλιωθεί με τον αδελφό θα λάβει ό,τι ζητήσει».
Η Βάσω εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από αυτή τη διήγηση που αισθανόταν ότι της χρωστούσε μεγάλη χάρη που της είχε ανοίξει τα μάτια. «Θεωρώ τώρα ως χάρη το ότι δεν είχα λάβει καμιά από αυτές που ζήτησα».
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου