Η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή

Η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή

Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης μετά την ιστορία με το πλοίο Aquarius, το οποίο ταξιδεύει προς τη Βαλένθια. Συνοδεύεται από δύο ιταλικές μονάδες της Ακτοφυλακής που φιλοξένησαν 400 από τους 629 μετανάστες που ήταν στον ανθρωπιστικό πλοίο.

Το ταξίδι του πλοίου Aquariusπρος τη Βαλένθια της Ισπανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης αυτές τις ημέρες η οποία προκλήθηκε από την άρνηση της Ιταλίας να δεχτεί τους 629 μετανάστες. Μια κίνηση που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της Γαλλίας κατά της ιταλικής κυβέρνησης. Με τη σειρά της η Ρώμη απάντησε, προκαλώντας τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ιταλία. Αυτή τη στιγμή, παραμένει επιβεβαιωμένη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Conte, στο Παρίσι.

Αγώνας αλληλεγγύης στην Ισπανία

Πέρα από τις πολιτικές πολεμικές, στην Ισπανία πολλές αυτόνομες κοινότητες προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους μετανάστες, ακολουθούμενες από πάνω από διακόσιες των δήμων, μεταξύ των οποίων εκείνων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Οι μετανάστες του Aquarius προέρχονται κατά μεγάλο μέρος από τις υποσαχάριες περιοχές. Όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι – δήλωσε ο Ισπανός αναπληρωτής διευθυντής Carmen Calvoο οποίος συντονίζει τις επιχειρήσεις – θα παραμείνουν σίγουρα στη Βαλένθια, οι άλλοι με τις οικογένειές τους. Έχει ήδη προετοιμαστεί η παρουσία μεταφραστών, δικηγόρων και αξιωματούχων για την επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών κατά την άφιξη και για την επαλήθευση της δυνατότητας εφαρμογής του καθεστώτος του «πολιτικού πρόσφυγα» που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις διαφυγής από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου ή φυσικών καταστροφών.

Μια Ευρώπη χωρισμένη όσο αφορά στην μετανάστευση

Μετά τη σύγκρουση Ιταλίας  – Γαλλίας, υψώθηκε η φωνή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani κατά τον οποίο, σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, «κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωσης». Ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος ευχαρίστησε την Ιταλία για «τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία τρία χρόνια για τη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer κάλεσε τον πρωθυπουργό Matteo Salvini να συμφωνήσει σε μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Από τη Μάλτα, ο Joseph Muscat μιλά για την ανάγκη μη διαχωρισμού και υπενθυμίζει ότι «η Ιταλία έχει δώσει πάρα πολλά στην Ευρώπη».

Ο Kαρδινάλιος Bagnasco: χρειάζεται μια ενιαία φωνή, φτάνει με τις διακηρύξεις

Ο Kαρδινάλιος Angelo Bagnasco, πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συνόδων των Επισκόπων, υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθεί τέρμα στις πολεμικές και να σεβαστούμε τις αρχές υποδοχής και ολοκλήρωσης.

Απ. –Πρώτα απ’ όλα να μην ξεχνάμε ποτέ αυτό που ο Άγιος Πατέρας υπενθυμίζει με μεγάλη επιμονή ή τις ευαγγελικές αρχές, στη βάση μιας αληθινής ανθρωπότητας, δηλαδή την αρχή της υποδοχής όσων έχουν ανάγκη και της ένταξής τους, ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες για λόγους που είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Μια δεύτερη πτυχή αφορά στην ευρωπαϊκή κοινότητα η οποία αν πραγματικά αποτελεί μια κοινότητα, οφείλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα μαζί με την Ιταλία με τρόπο πολύ πιο αποφασιστικό, σταθερό και πολύ, πολύ συγκεκριμένο.

Το πλοίο ταξιδεύει τώρα προς το λιμάνι της Βαλένθια. Το άνοιγμα της Ισπανίας, κατά την άποψή σας, αποτελεί μια ήττα για την ιταλική πολιτική;

Απ. – Πιστεύω ότι αποτελεί μέρος αυτής της μεγαλύτερης συνειδητοποίησης, αλλά κυρίως στην συγκεκριμένη αποφασιστικότητα ενεργειών και συγκεκριμένων δράσεων που είναι απολύτως απαραίτητες, επειδή η ευρωπαϊκή συνείδηση δεν αποτελεί μια συνείδηση μεμονωμένων λαών, μεμονωμένων κρατών, όσον αφοράστο άμεσο ενδιαφέρον, αλλά πραγματικά μια συλλογική συνείδηση.

Σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, με τις κατηγορίες του Macron για κυνισμό και ανευθυνότητα από μέρους της Ιταλίας και τις σχετικές απαντήσεις από το Palazzo Chigi. Πώς το αξιολογείται αυτό; Πολλά σχόλια στις εφημερίδες μας θυμίζουν το κλείσιμο των συνόρων από μέρους της Γαλλίας σε όσους προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα της Venti miglia για να διεισδύσουν στην Ευρώπη…

Απ. – Αυτό που είπατε λίγο πριν, αποτελεί ένα γεγονός για όλους και δεν είναι ένα επεισόδιο. Είναι μια συνεχής κατάσταση. Το δεύτερο είναι τα λόγια, λόγια βαριά, βαριοί χαρακτηρισμοί προέρχονται από καταστάσεις που δεν φαίνονται να χαίρουν αποδοχής, ολοκλήρωσης, εγκάρδιας παρέμβασης.

Ο Salvini σε μια συνέντευξη στην Corriere della Sera  λέει ότι γεννιέται ένας άξονας με τους Γερμανούς, βασισμένος σε μια εντολή: υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορα…

Απ. – Οι διπλοί , οι τριπλοί άξονες αν φέρνουν καλό σε όλους – σε όλους – ασφαλώς είναι κάτι καλό. Το ιδανικό θα ήταν ένας κυκλικός άξονας που θα διέσχιζε όλα τα έθνη, τις πολιτείες, τους λαούς της ηπείρου.

Ποια είναι η φωνή της Εκκλησίας της Ευρώπης ενόψει των λαϊκισμών που φαίνεται να εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη;

Απ. – Άλλο είναι να μιλάμε για τις κυβερνήσεις των επιμέρους κρατών και για τις πολιτικές τους, γι αυτό που είναι δυνατόν και σωστό και άλλο είναι να μιλάμε για τις επισκοπές των διαφόρων εθνών. Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι οι επίσκοποι δεν παρεμβαίνουν με τρόπους δυνατούς, σίγουρα διακριτικούς, ακόμη και εμπιστευτικούς, προς τις αντίστοιχες κυβερνήσεις για να βοηθήσουν, να συμβάλλουν σε ορισμένα ζητήματα που έχουν χαρακτήρα ηθικό, κοινωνικό ή φτώχειας ή όπως αυτό το φαινόμενο της μετανάστευσης. Σίγουρα αυτό που κάνουν, που προσπαθούν να κάνουν με μεγάλο σεβασμό, δεν λαμβάνει χώρα με εκδηλώσεις σε πλατείες.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 6-10-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 6  Οκτωβρίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Σήμερα στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας (βλ. Μκ 10,2-16) ο Ιησούς μας

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας ΕλλάδοςΣυνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” «ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΚΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΡΑΤΩΝ»Δήλωση της «Justice & Peace» Europe κατά την ετήσια