Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ !

2

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ !

Γιατί η Εκκλησία ασχολείται με το επιχειρείν, θα αναρωτηθεί κάποιος. Μα γιατί αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους, το περιβάλλον και ευρύτερα την ευημερία του ανθρώπου ! Γιατί χωρίς ηθικούς φραγμούς οι πολλοί λίγοι ζουν εις βάρος των πολλών. Γιατί είναι καθήκον της Εκκλησίας να ζητά από τις κυβερνήσεις να θέτουν κανόνες στη δράση των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Για τους λόγους αυτούς 110 ήδη Ιεράρχες από όλο τον κόσμο, προσυπέγραψαν σχετική διακήρυξη της CIDSE ( Cooperation Internationale pour le Developpement et la Solidarite ) δηλ. των Καθολικών οργανώσεων κοινωνικών δικαιωμάτων, ζητώντας η άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας να σέβεται την ηθική και τα δικαιώματα των ανθρώπων όπως και το περιβάλλον.
Δύο γνωστοί Καρδινάλιοι που συνυπέγραψαν, οι J-C Hollerith, ιησουίτης, Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου και Πρόεδρος των Συνόδων Επισκόπων της Ε.Ε (COMECE) και Charles Maundy Bo, Πρόεδρος των Συνόδων Επισκόπων της Ασίας επιχειρηματολόγησαν μάλιστα ότι τα σκάνδαλα των πολυεθνικών εταιρειών ( π.χ. Panama Papers) έχουν θέσει σε αμφιβολία την ηθική του οικονομικού συστήματος.
Eπίσης, την εποχή της πανδημίας, οι καταχρήσεις κατά εργατικών δικαιωμάτων αλλά και δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων (όπως οι γυναίκες) ή πληθυσμών απέδειξαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει νομοθεσία για υπερεθνικές επιχειρήσεις, ώστε να μην παραβιάζονται ούτε οι φορολογικοί νόμοι ούτε να καταπατώνται ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Στη διακήρυξη αντιμετωπίζεται ως θετικό βήμα η πρόθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Didier Reynders να υπάρξει υποχρεωτική ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ζητείται να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΟΗΕ ώστε να ανθρώπινα δικαιώματα να προστατεύονται κατά την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων.

Πληροφορίες και φωτογραφία αρχείου από L` Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου