«Η ελευθερία της συνείδησης πρέπει να γίνεται σεβαστή πάντα και παντού”

«Η ελευθερία της συνείδησης πρέπει να γίνεται σεβαστή πάντα και παντού"

Υπενθυμίζοντας την σημερινή «Ημέρα της Συνείδησης», εμπνευσμένη από την μαρτυρία του πορτογάλου διπλωμάτη Aristides de Sousa Mendes, ο Φραγκίσκος εύχεται κάθε χριστιανός να μπορεί «να δίνει παράδειγμα συνέπειας με μια συνείδηση δίκαιη και φωτισμένη από το Λόγο του Θεού».
Ένας μάρτυρας ελευθερίας της συνείδησης, μια αξία που πρέπει «πάντοτε και παντού να γίνεται σεβαστή». Στη γενική ακρόαση, μετά την κατήχηση, ο Φραγκίσκος εστίασε σε αυτό το θέμα απευθύνοντας μια ειλικρινή έκκληση:

«Σήμερα είναι η «Ημέρα της Συνείδησης», εμπνευσμένη από την μαρτυρία του πορτογάλου διπλωμάτη Aristides de Sousa Mendes ο οποίος πριν από ογδόντα χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει τη φωνή της συνείδησης και έσωσε τις ζωές χιλιάδων Εβραίων και άλλων ατόμων που είχαν εκδιωχθεί. Η ελευθερία της συνείδησης μπορεί πάντοτε και παντού να γίνεται σεβαστή και μπορεί κάθε χριστιανός να δίνει παράδειγμα συνέπειας με μια συνείδηση δίκαιη και φωτισμένη από τον Λόγο του Θεού».

Η μαρτυρία του Aristides de Sousa Mendes
Τα λόγια του Ποντίφικα ήταν συνυφασμένα με την ιστορία του Aristides de Sousa Mendes, ενός πορτογάλου διπλωμάτη που γεννήθηκε το 1885 στο Cabanas de Viriato σε μια αριστοκρατική οικογένεια. Το 1940, λίγο μετά το ξέσπασμα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, διορίστηκε πρόξενος στο Μπορντό της Γαλλίας. Μπροστά στα μάτια του βλέπει μυριάδες πρόσφυγες συμπεριλαμβανομένου πολλών Εβραίων, που αναζητούν διέξοδο από την ναζιστική δολοφονική μανία. Η εντολή που φτάνει από την κυβέρνηση της Λισαβόνας, της οποίας ηγείτο ο António de Oliveira Salazar, είναι η άρνηση της θεώρησης βίζας σε «αλλοδαπούς αόριστης, ή αμφισβητούμενης εθνικότητας». Καθώς επίσης και «Εβραίους που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα καταγωγής τους ή από το κράτος του οποίου έχουν την ιθαγένεια». Αλλά ο Aristides de Sousa Mendes εκδίδει, ιδίως στους Εβραίους, βίζες, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να εισέλθουν σε μια ουδέτερη χώρα όπως η Πορτογαλία.

Ο πορτογάλος διπλωμάτης Aristides de Sousa Mendes και μια βίζα που εκδόθηκε το 1940
Βίζες χωρίς διάκριση
Στο Μπορντό, μια πόλη που το 1940 βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Vichy που συνεργάζεται με το ναζιστικό καθεστώς, εξαπλώνεται η φήμη σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης ασφαλούς κυβερνητικής άδειας από το πορτογαλικό προξενείο. Πολλοί συγκεντρώνονται μπροστά στην πόρτα εισόδου. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, ο πρόξενος εκδίδει 30.000 βίζες. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν βοήθεια από τον πορτογάλο διπλωμάτη, ήταν και ο Ραβίνος της Αμβέρσας, Jacob Kruger. Στις 16 Ιουνίου του 1940, ο Aristides αποφάσισε να δώσει βίζα σε όλους τους πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτηση: «Στο εξής θα δίνουμε βίζα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας». Βοηθούμενος από τα παιδιά του και τα εγγόνια του και από τον Ραβίνο Kruger, σφραγίζει διαβατήρια, εκχωρεί βίζες, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα φύλλα χαρτιού.

Ο Ραβίνος Jacob Kruger και ο διπλωμάτης Aristides de Sousa Mendes (1940)
«Φροντίζουμε για την ελευθερία. Την Ελευθερία της συνείδησης, την θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία κάθε ατόμου, κάθε οικογένειας, κάθε λαού η οποία εκχωρεί τα δικαιώματα. (Πάπας Φραγκίσκος, συνάντηση για την θρησκευτική ελευθερία με την ισπανική κοινότητα και άλλους μετανάστες – Φιλαδέλφεια, 26 Σεπτεμβρίου 2015)»

Aristides de Sousa Mendes (1950)
Δίκαιος μεταξύ των εθνών
Όταν έφτασαν οι πρώτες κλήσεις από τη Λισαβόνα, ο Aristides είπε: «Αν πρέπει να μην υπακούσω, προτιμώ να το πράξω για τις εντολές των ανθρώπων παρά για τις εντολές του Θεού». Στις 8 Ιουλίου του 1940, επιστρέφει στην Πορτογαλία και τιμωρείται από την κυβέρνηση του Salazar: απομακρύνεται από τα καθήκοντά του και ο μισθός του μειώνεται. Η άδεια οδήγησης του η οποία έχει εκδοθεί στο εξωτερικό, ανακαλείται. Ο Aristides και η οικογένειά του επιβιώνουν χάρη στην αλληλεγγύη της εβραϊκής κοινότητας της Λισαβόνας. Δύο από τα 14 παιδιά του συμμετείχαν στην αποβίβαση στην Νορμανδία. Ο Aristides πέθανε φτωχός στις 3 Απριλίου του 1954, στο νοσοκομείο των Φραγκισκανών στη Λισαβόνα. Το 1966, το Ινστιτούτο «Yad Vahem» του απένειμε τον τίτλο «Δίκαιος μεταξύ των Εθνών».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου