Η Εκκλησία στην πρώτη γραμμή
Οι ποιμαντικές δραστηριότητες της Καθολικής Εκκλησίας στην Κολομβία στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης στην υγεία έχουν συλλεχθεί αυτές τις μέρες σε έναν νέο διαδικτυακό χώρο που σχεδιάστηκε ακριβώς από τη μόνιμη Γραμματεία του Κολομβιανής Ιεραρχίας. Είναι το https://iglesiaantecoronavirus.cec.org.co, το οποίο φιλοξενεί τις δηλώσεις και τις δράσεις, μαζί με τα δελτία τύπου των θεσμών της Καθολικής Εκκλησίας σε επίπεδο Λατινικής Αμερικής και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που σημάδεψαν αυτό το Πάσχα και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πιο άπορους: από την ποιμαντική φροντίδα των οικογενειών στην αλληλεγγύη για τους ηλικιωμένους, τους μοναχικούς, χωρίς εργασία ή στέγαση. Στη συνέχεια ονομάζεται "Χριστιανική κατανομή αγαθών", η εκστρατεία που εγκαινιάστηκε από την Εκκλησία της χώρας η οποία φέτος στην 39η έκδοσή της είναι αφιερωμένη στην έκτακτη κατάσταση ανάγκης.
Αυτό απάντησε ο Σεβασμιότατος Héctor Fabio Henao Gaviria, διευθυντή της Εθνικής Γραμματείας Κοινωνικής Ποιμαντικής Φροντίδας, ο οποίος ζήτησε από όλους να μην αφήσουν τον εαυτό τους να ξεπεραστεί από την αδιαφορία σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή που βιώνουμε:
Απ. Η κολομβιανή Εκκλησία έχει κάνει, μια έκκληση για να προκαλέσει μία αλληλεγγύη σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλη την κοινωνία απέναντι σε εκείνους που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο λόγω της πανδημίας. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να μοιραστούν οι Εκκλησιαστικές επαρχίες σε τέσσερις ομάδες με βάση τις πιο συναφείς ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν. Η πρώτη θα ασχοληθεί με την εξασφάλιση τροφίμων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πεινούν και δεν μπορούν να πάνε να εργαστούν. Μια άλλη σημαντική ομάδα Εκκλησιαστικών επαρχιών αποφάσισε να μεταφέρει φαγητό στις οικογένειές τους που το έχουν ανάγκη και στη συνέχεια επιδιώκει να είναι παρούσα ως Εκκλησία κοντά σε ανθρώπους που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.
Μια άλλη δράση θα ασχοληθεί με όλους εκείνους τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο: σε πολλές πόλεις, ειδικά στις μεσαίες-μικρές της Κολομβίας, που δεν έχουν κανένα μέρος να πάνε και ως εκ τούτου βρίσκονται σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου μόλυνσης. Έτσι, οι Επισκοπές έχουν ανοίξει αρκετά κέντρα για να καλωσορίσουν αυτούς τους ανθρώπους και να προσπαθήσουν να το πράξουν, διασφαλίζοντας καταστάσεις ασφάλειας, βιοασφάλειας. Στη συνέχεια, διεξάγεται μια μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο της οικογενειακής βίας: δηλαδή, γίνεται ένα έργο προσοχής και ψυχοκοινωνικής εγγύτητας και ποιμαντικής παρουσίας σε εκείνες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένο πρόβλημα συνεννόησης .
Ποιες είναι οι πιο έντονες ανησυχίες που έχετε στην καρδιά σας;
Απ. – Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τους ανθρώπους που δεν έχουν κοινωνικό δίκτυο γύρω τους και που αισθάνονται πραγματικά εγκαταλελειμμένοι και πολλές φορές είναι ηλικιωμένοι με οικονομικά προβλήματα.
Είναι αλήθεια ότι, παρά την κρίση, η βία, ειδικά κατά των κοινωνικών ηγετών, δεν σταμάτησε ποτέ;
Απ. – Ναι, υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ ανταρτών και διακινητών ναρκωτικών και μια σημαντική ομάδα κοινωνικών ηγετών απειλείται με θάνατο και άλλοι δολοφονήθηκαν. Η ανθρωπιστική κατάσταση που συνδέεται με τις συγκρούσεις και τη βία εξακολουθεί να είναι ανησυχητική για εμάς. Οι δύο καταστάσεις είναι μικτές: από τη μια μεριά η βία και από την άλλη η πανδημία. Φέτος είναι ένα Πάσχα στο οποίο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, πολλοί περπατούν φορτωμένοι το σταυρό, αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε να συναντήσουν τον Αναστημένο Χριστό.
+Ν