Η ντροπή για την έλλειψη πόσιμου νερού για δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους

Η ντροπή για την έλλειψη πόσιμου νερού για δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους

«Ας μην αφήσουμε κανένα πίσω»: η προειδοποίηση του Ο.Η.Ε. στην έκθεση 2019 για την εξέλιξη σχετικά με το νερό στον κόσμο που παρουσιάστηκε σήμερα στη Γένοβα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού η οποία θα εορτασθεί στις 22 Μαρτίου.

Αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2010: πόσιμο νερό και υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά μέχρι σήμερα 2 δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 4,5 δισεκατομμύρια δεν διαθέτουν ασφαλείς υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο ο Ο.Η.Ε. συμπεριέλαβε στην Ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη τον φιλόδοξο στόχο να εξασφαλίσει σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό νερό και ασφαλείς υπηρεσίες μέχρι το 2030.

Απέχουμε ακόμη πολύ από τον στόχο για ασφαλή νερό για όλους

 «Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός της οδού για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου», καταγγέλλεται στην Έκθεση 2019 για την εξέλιξη σχετικά με το νερό η οποία δημοσιεύθηκε από την Unesco, σε συνεργασία με τα 32 όργανα του Ο.Η.Ε. και τους 41 διεθνείς οργανισμούς που απαρτίζουν την υπηρεσία Un Water, η οποία ιδρύθηκε το 2003 – 10 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό για να συντονίσει τις προτάσεις για τις δραστηριότητες γι αυτό το πρωτογενές αγαθό και τα υγειονομικά προγράμματα.

Ένα ζωτικό δικαίωμα για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων

«Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα ζωτικό δικαίωμα για την αξιοπρέπεια κάθε άτομα», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της Unesco Audrey Azoulay, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα «μια συλλογική αποφασιστικότητα» για να συμπεριλάβουν «εκείνους που έχουν μείνει πίσω όσο αφορά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν πραγματικό αυτό το δικαίωμα» για όλους.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θέτει σε κίνδυνο τους υδάτινους πόρους

Την μεγάλη του ανησυχία εκφράζει ο Gilbert F. Houngbo, διευθυντής του Un Waterκαι πρόεδρος του Ifad, Ταμείο του Ο.Η.Ε. για την αγροτική ανάπτυξη. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» – προειδοποιεί – «αν η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η μη βιώσιμη πίεση σχετικά με τους παγκόσμιους υδάτινους πόρους θα συνεχίσουν με τα τρέχοντα ποσοστά, το 445% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 40% της παραγωγής σιτηρών, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κινδυνέψουν μέχρι το 2050».

Η διάκριση επηρεάζει φτωχές και μειονεκτούσες τάξεις

Η διάκριση στη πρόσβαση υδάτινων πόρων επηρεάζει τα φτωχότερα μεταξύ των κρατών και μεταξύ των κατοίκων στα ίδια αυτά κράτη, καθώς και τις κοινωνικά ασθενέστερες κατηγορίες όπως οι γυναίκες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και κυρίως οι πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι το δικαίωμα στο νερό δεν διαχωρίζεται από την απόλαυση των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως για παράδειγμα, στα αστικά κέντρα – υπογραμμίζει η Έκθεση – οι κάτοικοι των πιο υποβαθμισμένων προαστίων φτάνουν σε σημείο να πληρώνουν το πόσιμο νερό στους προμηθευτές σε τιμή 10/20 φορές υψηλότερη από ότι το κόστος που βαρύνει τους κατοίκους στις πιο πλούσιες περιοχές.

Οι γυναίκες της Αφρικής είναι οι πιο απομακρυσμένες από το νερό

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που πίνουν από μη ασφαλείς πηγές ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου μόνο το 24% έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το 28% σε υπηρεσίες υγείας που δεν είναι κοινές με άλλες οικογένειες. Τα τρία τέταρτα των κατοίκων των χωρών αυτής της περιοχής της Αφρικής, προμηθεύονται με δυσκολία το νερό, ένα καθήκον που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες διασχίζουν μια πορεία κατά μέσο όρο, πάνω από 30 λεπτά για να πάρουν νερό. «Χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό και σε υγειονομικές υπηρεσίες – υπογραμμίζει η Έκθεση –  είναι πιθανό, αυτά τα άτομα να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις,, όπως η κακή κατάσταση υγείας και διαβίωσης, υποσιτισμό και έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης και απασχόλησης».

Οι πρόσφυγες και ο εκτοπισμένος πληθυσμός σε μειονεκτικότερη θέση

Δραματική είναι η κατάσταση των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων μέσα στις ίδιες τις χώρες τους οι οποίοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια για την απόκτηση ύδατος και τη χρήση υπηρεσιών υγιεινής. Σχεδόν 70 εκατομμύρια άτομα το 2017 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πάνω από 25 εκατομμύρια κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, μεταναστεύουν ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών, διπλάσιοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ένας αριθμός που φοβόμαστε ότι θα αυξηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυξάνονται οι πόλεμοι για το νερό

Και ενώ από το 1980 οι ανάγκες για νερό έχουν αυξηθεί κατά 1%, έχουν επίσης αυξηθεί οι πόλεμοι για το νερό: 94 από το 2000 έως το 2009 και 263 από το 2010 έως το 2018. Οι συγκρούσεις για την ανάληψη πηγών νερού έχουν επομένως τριπλασιαστεί από τη μια δεκαετία στην άλλη.

Αξίζει τον κόπο να επενδύουμε σε υδάτινους πόρους και υπηρεσίες υγιεινής

Η Έκθεση δείχνει τέλος, ότι πράγματι, η επένδυση στον τομέα της ύδρευσης και των υγειονομικών υπηρεσιών έχει εξαιρετική οικονομική απόδοση. Η απόδοση υπολογίζεται παγκοσμίως διπλάσια για επενδύσεις σε πόσιμο νερό και πάνω από πέντε φορές για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΕΤΡΑ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 5-11) Και όταν ο Ιησούς μπήκε στην

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από