«Η δημιουργία είναι ένα δώρο, όχι μια ιδιωτική κατοχή»

«Η δημιουργία είναι ένα δώρο, όχι μια ιδιωτική κατοχή»

Στο Συμπόσιο για το Περιβάλλον που έλαβε χώρα στην Αθήνα ο καρδινάλιος Peter Turkson διάβασε το Μήνυμα του Πάπα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ και προς τους συμμετέχοντες, ενθαρρύνοντας την κοινή φροντίδα της Δημιουργίας και την προσοχή υπέρ των αδυνάμων.

Μια θαυμάσια θάλασσα μετατράπηκε σε «τάφο ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών». Στη Μεσόγειο αφορούσαν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου που περιέχονται στο Μήνυμα που απηύθυνε προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ και τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συμπόσιο το οποίο ήταν αφιερωμένο στην προστασία και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και έλαβε χώρα χθες, στην Αθήνα. Το θέμα είναι η διαφύλαξη της Δημιουργίας: «Toward a Greener Attica. Preserving the Planet and Protecting its People» – «Για μια Αττική περισσότερο πράσινη. Διατηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους ανθρώπους του». Παρόντες ήταν ο καρδινάλιος John Olorunfermi Onaiyekan, αρχιεπίσκοπος Abuja και ο καρδινάλιος Peter Turkson, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για την υπηρεσία της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης, ο οποίος διάβασε το μήνυμα του Φραγκίσκου.

Ανησυχία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα λόγια του Ποντίφικα, η ζωντανή ανάμνηση της «επίσκεψης στη Λέσβο, μαζί με την Αυτού Αγιότητα και Αυτού Μακαριότητα τον Ιερώνυμο Β΄» αποτέλεσε μια ευκαιρία για να εκφράσουμε από κοινού, την ανησυχίας μας για την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων. Τότε ήταν, γράφει ο Πάπας, που «εντυπωσιάστηκα στη σκέψη ότι μια τόσο όμορφη θάλασσα είχε γίνει τάφος για άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά που σε μεγάλο βαθμό επιδίωκαν μόνο να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες συνθήκες των χωρών τους. Εκεί – προσθέτει – εκεί με άγγιξε η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού, τόσο πλούσιου σε ανθρώπινες και χριστιανικές αξίες και η προσπάθειά του, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε, να διευκολύνει όσους κατευθύνονταν προς τις ακτές του στερούμενοι υλικών αγαθών».

Η Δημιουργία είναι δώρο όχι ιδιωτική κατοχή

Από τις «δραματικές αντιθέσεις» που βίωσε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Πάπας εξηγεί ότι ήταν σε θέση να καταλάβει καλύτερα τη σημασία του θέματος του Συμποσίου αυτών των ημερών. Η ευθραυστότητα δεν αφορά μόνο «τα σπίτια των ευάλωτων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» – όπως δείχνει η αυξανόμενη «έξοδος μεταναστών λόγω της κλιματικής αλλαγής και των προσφύγων εξαιτίας των περιβαλλοντικών αλλαγών – στην πραγματικότητα γράφει ο Φραγκίσκος, αναφερόμενος στην εγκύκλιο Laudatosi, «καταδικάζουμε και τις μελλοντικές γενιές να ζουν σε ένα κοινό σπίτι ερειπίων». Ο Πάπας ζητά επομένως μια σοβαρή εξέταση της συνείδησής μας ενόψει της «οικολογικής κρίσης» που βιώνουμε, απευθύνοντας την ερώτηση: «τι είδους κόσμο επιθυμούμε να μεταδώσουμε σε εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς, στα μικρά παιδιά που τώρα μεγαλώνουν;» Η φροντίδα της Δημιουργίας – παρατηρεί – η οποία θεωρείται κοινό δώρο και όχι ιδιωτική κατοχή, συνεπάγεται πάντοτε την αναγνώριση των δικαιωμάτων κάθε προσώπου και κάθε λαού».

Καθολικοί και Ορθόδοξοι μαζί για τη φροντίδα της Δημιουργίας

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Δημιουργία, η οποία θα τελεστεί την 1ηΣεπτεμβρίου, το οποίο γράφηκε σε συνεργασία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι «Το καθήκον της φροντίδας της δημιουργίας προκαλεί όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και προσκαλεί τους χριστιανούς να αναγνωρίσουν τις πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης και να συνεργαστούν για να προσφέρουν μια αδιαμφισβήτητη απάντηση. Η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Δημιουργία αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποδεικνύει την κοινή ανησυχία και επιθυμία μας να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του λεπτού προβλήματος. Αποτελεί σταθερή πρόθεσή μου, η Καθολική Εκκλησία να συνεχίσει να πορεύεται μαζί με την Αυτού Αγιότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Ομοίως, ελπίζω ότι οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι, μαζί με τους πιστούς άλλων χριστιανικών κοινοτήτων και όλα τα άτομα καλής θέλησης, θα μπορέσουν να συνεργαστούν ενεργά και σε τοπικό επίπεδο για την φροντίδα της δημιουργίας και για μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 40-45) Έρχεται στον Ιησού ένας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑΞΟΣ

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.1.2025

Οικισμός Ενορία 18-19 Ιανουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 19/1 Κυριακή 16:00 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 19/1 Κυριακή 09:00 Θεία Λειτουργία