Η Διεθνής Κάριτας
Για τον οργανισμό που συντονίζει την εθνικές Κάριτας στις επιπτώσεις του ιού στην οικονομία των φτωχότερων Χωρών θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από την ίδια την ασθένεια. Η αναστολή διεθνών κυρώσεων και η εγγύηση υπηρεσιών προς τους πιο ευάλωτους μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν
Οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 «αποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες από τον ίδιο τον ιό, ειδικά για τις πιο ευάλωτες κοινότητες που ζουν σε φτωχότερες Χώρες». Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να αναλάβει «θαρραλέες και άμεσες» δράσεις, όπως η αναστολή οικονομικών κυρώσεων κατά Κρατών, η υποστήριξη σε θρησκευτικές οργανώσεις που εμπνέονται την ανθρωπιστική βοήθεια και η διάθεση πόρων για τους πιο ευάλωτους, τους εσωτερικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες».
Μια άτυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το αίτημα προέρχεται από την Διεθνής Κάριτας, η οποία σε ένα Δελτίο Τύπου υπογραμμίζει πώς το κλείδωμα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία έχει «παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, η οποία τώρα διακυβεύεται σοβαρά». «Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια άτυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις οποίες κάποια Κράτη που είναι συνήθως μεταξύ των μεγαλύτερων ευεργετών έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τον ιό», λέει ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας, Aloysius John, «όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρήση της διεθνούς βοήθειας για την κάλυψη των εθνικών αναγκών δεν είναι η σωστότερη λύση».
230 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο πείνας
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο πείνας στον κόσμο για τις συνέπειες της πανδημίας θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως και 230 εκατομμύρια άτομα. Στην Αφρική λείπουν τρόφιμα και έχουν ξεκινήσει οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, και οι εισβολές ακριδών και οι λιγοστές συγκομιδές διαρκώς αυξάνονται σε πολλές χώρες. Σε ορισμένες Χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, ο παιδικός υποσιτισμός και ο αριθμός των πεινασμένων ενηλίκων αυξάνονται ήδη.
Μετανάστες και πρόσφυγες
Μεταξύ των κατηγοριών που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι μετανάστες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι πρόσφυγες και οι επαναπατριζόμενοι, όπως εκείνοι στη Βενεζουέλα. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση των παράτυπων μεταναστών επειδή «δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες που μπορούν να λάβουν βοήθεια».
Οι προτάσεις της Διεθνούς Κάριτας
Δεδομένου του γενικού τοπίου, η Κάριτας ζητά να «ανασταλούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Λιβύης, του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Συρίας προκειμένου να επιτρέψουν την εισαγωγή φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και βασικών αναγκών για τον πληθυσμό». Στη συνέχεια, «να παρέχουν στους οργανισμούς που εμπνέονται από θρησκευτικά ιδανικά τα απαραίτητα μέσα για να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την πανδημία, εφαρμόζοντας προγράμματα μικρο-ανάπτυξης ικανά να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια προς τις φτωχότερες κοινότητες, καθώς και την ανθρωπιστική, την υγειονομική και την χρηματική βοήθεια». Τέλος, «η διάθεση επιπλέον κεφαλαίων για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινοτήτων για να βοηθηθούν στη διάρκεια αυτής της περιόδου κλειδώματος» και « η διασφάλιση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους και τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε στρατόπεδα προσφύγων».
Μετάφραση: π. Ι.Σκλ