Η διάδοση του Ευαγγελίου δεν γίνεται από την πολυθρόνα

Η διάδοση του Ευαγγελίου δεν γίνεται από την πολυθρόνα

Στην πρωινή Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι το Άγιο Πνεύμα οδηγεί τους χριστιανούς στην διάδοση του Ευαγγελίου, το οποίο «δομείται» πάνω σε τρεις λέξεις κλειδιά: «σήκω», «προσέγγισε» και «ξεκίνα από την κατάσταση»

Όλοι οι χριστιανοί έχουν την «υποχρέωση» και την «αποστολή» να προβούν σε ευαγγελισμό, ζητώντας τη χάρη να αποτελούν «ακροατές του Πνεύματος» για να «βγουν έξω», δείχνοντας «εγγύτητα στον κόσμο» και ξεκινώντας «όχι από τις θεωρίες αλλά από συγκεκριμένες καταστάσεις». Αυτά είπε, σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρωινή Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στο σημερινό απόσπασμα των Πράξεων των Αποστόλων, στο οποίο ένας άγγελος του Κυρίου λέει στον Φίλιππο «Σήκω και πήγαινε» κατά το μεσημέρι, στο δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα, αυτός είναι έρημος».

Ο σπόρος του Λόγου του Θεού

Ο Φραγκίσκος εξηγεί ότι, μετά το μαρτύριο του Στέφανου, «ξέσπασε ένας μεγάλος διωγμός» κατά των χριστιανών και «οι μαθητές διασκορπίστηκαν λίγο πολύ παντού», στην Ιουδαία, στη Σαμάρια. Αλλά αυτός «ο άνεμος της δίωξης» – προσθέτει – ώθησε τους μαθητές να πάνε «αλλού».

Όπως κάνει ο άνεμος με τους σπόρους των φυτών, τους μεταφέρει αλλού και τους σπέρνει, έτσι συνέβη και εδώ: αυτοί πήγαν αλλού, με σπόρο τον Λόγο, και έσπειραν το Λόγο του Θεού. Και έτσι μπορούμε να πούμε, λίγο αστειευόμενοι, ότι γεννήθηκε η «propaganda fide». Έτσι. Από έναν διωγμό, από έναν άνεμο, έγινε η διάδοση του Ευαγγελίου από τους μαθητές. Και αυτό το απόσπασμα του διαβάσαμε σήμερα από τις Πράξεις των Αποστόλων, είναι πολύ όμορφο… Αλλά αποτελεί μια αληθινή πραγματεία για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδουμε τον Κύριο. Με αυτόν τον τρόπο διακηρύττουμε τον Κύριο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος επιθυμεί να διαδίδουμε το Ευαγγέλιο.

Οι τρεις λέξεις της διάδοσης του Ευαγγελίου

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει πως το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που ωθεί τον Φίλιππο – και εμάς τους χριστιανούς – στη διάδοση του Ευαγγελίου. Αυτή η κατάσταση «δομείται» πάνω σε τρεις λέξεις κλειδιά: «σήκω», «πλησίασε» και «ξεκίνα από την κατάσταση».

Η διάδοση του Ευαγγελίου δεν αποτελεί ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο προσηλυτισμού: «Ας πάμε εκεί και ας προσηλυτίσουμε τόσους, από εκεί, και τόσους…». Όχι… Είναι το Άγιο Πνεύμα που σου λέει πώς πρέπει να πας για να διαδόσεις το Λόγο του Θεού, για να διαδόσεις το όνομα του Ιησού. Και ξεκινά λέγοντάς σου: «Σήκω και πήγαινε ». Βγες έξω, πάντα. «Πήγαινε». Κινήσου. Πήγαινε στο μέρος όπου πρέπει να αναγγείλεις τον Λόγο.

Ο Ποντίφικας θυμίζει στη συνέχεια τους τόσους πολλούς άντρες και γυναίκες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και την οικογένειά τους για να πάνε σε μακρινές χώρες και να αναγγείλουν τον Λόγο του Θεού. Και πολλές φορές, «χωρίς να έχουν προετοιμαστεί φυσικά, επειδή δεν είχαν τα αντισώματα για να αντισταθούν στις ασθένειες εκείνων των περιοχών», πέθαναν νέοι ή «μαρτύρησαν»: πρόκειται λέει ο Πάπας  – υπενθυμίζοντας τα λόγια ενός καρδιναλίου – για «τους μάρτυρες του ευαγγελισμού».

Δεν υπάρχει θεωρία για τη διάδοση του Ευαγγελίου

Ο Άγιος Πατέρας εξηγεί στη συνέχει ότι δεν εξυπηρετεί κάποιο «εγχειρίδιο ευαγγελισμού», αλλά είναι απαραίτητο, «η εγγύτητα», να προσεγγίσουμε «για να δούμε τι συμβαίνει» και να ξεκινήσουμε «από την κατάσταση», όχι από τη θεωρία».

Δεν μπορούμε να διαδίδουμε το Ευαγγέλιο με τη θεωρία. Η διάδοση του Ευαγγελίου γίνεται σώμα με σώμα, πρόσωπο με πρόσωπο. Ξεκινά από την κατάσταση, όχι από τη θεωρία. Και διακηρύττει τον Ιησού Χριστό, και το θάρρος του Αγίου Πνεύματος τον παροτρύνει να τον βαφτίσει. Πήγαινε αλλού, πήγαινε, πήγαινε, μέχρι να αισθανθείς ότι το έργο σου έχει τελειώσει. Αυτός είναι ο τρόπος της διάδοσης του Ευαγγελίου. Αυτές οι τρεις λέξεις αποτελούν τα κλειδιά για όλους τους χριστιανούς, οι οποίοι οφείλουμε να διακηρύττουμε το Ευαγγέλιο με τη ζωή μας, με το παράδειγμά μας αλλά και με το λόγο μας. «Σήκω, σήκω», «πλησίασε»: εγγύτητα, και «ξεκίνα από την κατάσταση», αυτή τη συγκεκριμένη. Μια απλή μέθοδος, αλλά είναι η μέθοδος του Ιησού. Με αυτόν το τρόπο διέδιδε το Ευαγγέλιο ο Ιησούς. Πάντα σε πορεία, πάντα στο δρόμο, πάντα κοντά στον κόσμο, και πάντα ξεκινούσε από συγκεκριμένες καταστάσεις, από το συγκεκριμένο. Η διάδοση του Ευαγγελίου είναι εφικτή μόνο με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αλλά κάτω από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς το Άγιο Πνεύμα δεν εξυπηρετούν ούτε αυτά τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που μας ωθεί να σηκωθούμε, να πλησιάσουμε και να ξεκινήσουμε από τις καταστάσεις.

Μετάφραση : ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου