Η ατέλειωτη πτήση της ψυχής μας

Η ατέλειωτη πτήση της ψυχής μας


Στην σημερινή κοινωνία αυξάνονται συνεχώς οι ευκαιρίες του απανθρωπισμού. Το σώμα παίρνει όλο και περισσότερο το πάνω χέρι έναντι της ψυχής, γενικεύοντας έναν επικίνδυνο μη – πολιτισμό της κενότητας και της εμφάνισης.

Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει σε ένα περιβάλλον που αγγίζει ιδιαίτερα τους νέους: αυτό της μουσικής. Σήμερα η προσοχή των νέων δεν απευθύνεται μόνο στους δίσκους ή στις συναυλίες. Γύρω από ένα καλλιτέχνη περιστρέφονται πολλά άλλα στοιχεία: ιστοσελίδες, βίντεο τηλεοπτικά και διαδικτύου, βιβλία, κόμικς, dvd, περιοδικά, ρούχα, σελίδες σε κοινωνικά δίκτυα, ringtones για κινητά τηλέφωνα και κάθε άλλο είδος εμπορεύσιμου αντικειμένου.

Η έκρηξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική. Κάποτε ακούγαμε ένα δίσκο στο ραδιόφωνο, εκτιμώντας απλά τη μελωδία. Ο τραγουδιστής ήταν αγαπητός ως επί το πλείστον για τις επαγγελματικές του ικανότητες, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε τεχνάσματα ή ειδικά εφέ.

Σήμερα ο καλλιτέχνης έχει γίνει, πάνω απ’ όλα, «σώμα». Πριν ακόμη τον ακούσουμε τον παρατηρούμε. Οι νέοι μαθαίνουν να τον γνωρίζουν στην τηλεόραση, μέσα από μουσικά βίντεο που μεταδίδονται από διάφορες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές ή από το διαδίκτυο.

Ως εκ τούτου, οι καλλιτέχνες δεν μπορούν πλέον να περιοριστούν στο να τραγουδούν και να παίζουν μουσική. Πρέπει να είναι όμορφοι, συναρπαστικοί, ή παράξενοι. Θα πρέπει να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, ανανεώνοντας συχνά το χτένισμά τους, την ένδυσή τους, τον τρόπο της εμφάνισής τους.

Στην εποχή της εικόνας γίνεται απαραίτητο το να φαίνεσαι και το να ελέγχεις το σώμα σου. Είναι αναγκαίο να εντυπωσιάζεις, να αναδεικνύεσαι με μια όψη πέρα από το συνηθισμένο.

Η επιθυμία να τραβήξουμε το ενδιαφέρον με κάθε κόστος καταλήγει να γίνεται μια υποδούλωση. Πολλοί τραγουδιστές δεν είναι πλέον ελεύθεροι. Είναι αναγκασμένοι να εφεύρουν συνεχώς νέες προκλήσεις, ακόμη και σε σημείο να σκανδαλίζουν και να καταλήγουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αυτό το είδος μοντέλων καταλήγει, αναπόφευκτα, να επηρεάζει ακόμη και τη συμπεριφορά των νέων. Το σώμα, για πολλούς από αυτούς, γίνεται το επίκεντρο. Όπως και τα ινδάλματά τους στη μουσική ή στην τηλεόραση, κάποιοι νέοι αισθάνονται την ανάγκη να τραβήξουν την προσοχή με οποιοδήποτε κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, νομίζουν ότι θα γίνουν ευκολότερα αποδεκτοί από τους φίλους τους ή από το περιβάλλον τους.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: αυτό της επιδίωξης της απόλυτης τελειότητας.

Στη εποχή της εμφάνισης τα πάντα θα πρέπει να είναι «στην κορυφή». Τα περίπτερα είναι γεμάτα από ημερολόγια με φωτογραφίες (μερικές φορές επεξεργασμένες από τον υπολογιστή) μοντέλων και καλλιτεχνών μιας ανέφικτης ομορφιάς. Η τηλεόραση, τα εξώφυλλα των περιοδικών και οι διαφημίσεις επιβάλλουν τους ίδιους λανθασμένους μύθους.

Οι νέοι κοιτάζονται συχνά στον καθρέφτη. Εκείνοι που δεν καταφέρνουν να μοιάζουν με ορισμένα μοντέλα με το «τέλειο σώμα» τείνουν να εισέρχονται σε κρίση. Αισθάνονται ανεπαρκείς, ελλιπείς, σχεδόν κατώτεροι.

Πώς να καταπολεμήσουμε αυτή την τάση; Η λύση είναι απλή. Είναι αναγκαίο να διδάξουμε στους νέους ότι για να διεκδικήσουν την προσωπικότητά τους δεν θα πρέπει να κυνηγούν τυφλά τα ψευδή επιδεικτικά μοντέλα του σήμερα.

Δεν είμαστε μόνο σώμα. Είμαστε και ψυχή. Γι αυτό ας βοηθήσουμε τους νέους να ανακαλύψουν εκ νέου την ομορφιά της ανθρώπινης και πνευματικής φύσης, ακόμη και μέσω της προσευχής.

Με αυτό τον τρόπο οι νέοι θα μπορέσουν να πετάξουν ψηλά. Ακόμη ψηλότερα.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου