Η ΑΡΧΗ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ

Η ΑΡΧΗ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ

Τη Δευτέρα  23 Ιανουαρίου 2017 η τοπική Εκκλησία και κοινωνία της Τήνου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το εκκλησιαστικό κίνημα focolare που ίδρυσε η Chiara Lubich.

Η γνωριμία αυτή έγινε με τη λειτουργία μιας στρογγυλής τράπεζας στην οποία είχαν συμμετείχαν: η κυρία Predy,  υπεύθυνη του  focolare  στην Αθήνα, ο π. Θεόδωρος Κοντίδης , η κυρία Ιωσηφίνα Ανδριώτη,  και ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο π. Μάρκος Φώσκολος, εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Χώρα  Τήνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς και ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κος Τζουμέκης και άλλοι.

Διακρίναμε επίσης τους ιερείς: π. Νικόλαο Ψάλτη, π. Δημήτριο Δαλέζιο, π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς και π. Ιωάννη Σκλάβο.

Παρούσες ήταν επίσης και η νέα focolarina  στην Ελλάδα  κυρία  Patricia  και η κυρία  Ισαβέλλα Τσανατοπούλου, η οποία μετέφραζε παράλληλα στα ελληνικά την ομιλία της κυρίας  Predy,  η οποία χρησιμοποίησε την  ιταλική γλώσσα

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καλή και το όλο περιβάλλον ζεστό από κάθε πλευρά. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα μιας γνωριμίας με την προσωπικότητα της  Chiαra Lubich,  ιδρύτριας του focolare, που παρουσίασαν τα δύο σύντομα video που παρουσιάστηκαν και από την ομιλία της υπεύθυνης του focolare  στην Ελλάδα κυρίας Pedy Pizzo.

Το έργο του focolare, και ιδιαίτερα ο σκοπός του και η πνευματικότητά του παρουσιάστηκαν από π. Θεόδωρο Κοντίδη, ο οποίος και είναι ο μεταφραστής των π βιβλίων της  Chiara.

Τα τέσσερα βιβλία της Chiara Lubich, μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα ήταν στη διάθεση των παρόντων.     

Η Τήνια κυρία Ιωσηφίνα Ανδριώτη παρουσίασε  την προσωπική της εμπειρία από τη συμμετοχή  της στη ζωή του  focolare.

Ευχαριστούμε όλους όσους  συνέβαλαν στην διοργάνωση της πρώτης αυτής εκδήλωσης για το focolare και ευχόμαστε να είναι  μια ευκαιρία αξιοποίησής του στην τοπική μας Εκκλησία προς όφελός της και ιδιαίτερα προς όφελος των οικογενειών μας.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο π. Μάρκος Φώσκολος έβαλε όλους μέσα στον πνεύμα του εκκλησιαστικού αυτού κινήματος και  μετά την προβολή του πρώτου κατατοπιστικού  video για τη ζωή και το έργο της Chiara Lubich, έδωσε το λόγο στο Σεβασμιότατο π. Νικόλαο, ο οποίος και είπε:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Μετά τη μετασυνοδική αποστολική παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου amoris laetitia  που είναι ο καρπός δύο Συνόδων των Επισκόπων που έγιναν στη Ρώμη το 2014 και 2015  και ασχολήθηκαν με την ποιμαντική της οικογένειας, η τοπική μας Εκκλησία στο φετινό ετήσιο πρόγραμμά της, μετά το κατηχητικό της έργο που αποτελεί πάντοτε την πρώτη προτεραιότητα στην ποιμαντική της, θέλησε να ορίσει για το νέο ποιμαντικό έτος ως δεύτερη προτεραιότητα το θεσμό της οικογένειας.

Συνεχώς αναζητούμε τρόπους για να σταθούμε πιο κοντά στις οικογένειες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες που αντιμετωπίζουν κάθε λογής προβλήματα. Εκτός από τις ήδη προσπάθειες που γίνονται σε ενοριακό επίπεδο και σε επίπεδο εκκλησιαστικής επαρχίας, με τη βοήθεια οργανωμένων κοινοτήτων όπως είναι:

Οι 30 ενορίες μας στα οκτώ νησιά του Αιγαίου,

οι  δύο μοναχικές κοινότητες,

οι δύο κοινότητες των νεοκατηχουμένων,

Η ομάδα της lectio divina

και η συστηματική κατηχητική προετοιμασία των μελλονύμφων για το Μυστήριο του Γάμου,

ο Κύριος μας ενέπνευσε να ζητήσουμε τώρα και τη βοήθεια του, από το έτος 1962 εγκεκριμένου από την Εκκλησία κινήματος «focolare» που εργάζεται σε όλο τον κόσμο με  σκοπό να συμβάλει στη ενότητα όλης της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η ενότητα αυτή ξεκινά, από την οικογένεια και αν  θέσει εκεί τις ρίζες της, τότε μπορεί να επεκταθεί και στην ευρύτερη ανθρώπινη κοινωνία.

Το εκκλησιαστικό κίνημα focolare επιτελεί, ταπεινά και απλά,  έργο σημαντικό για την Εκκλησία εφόσον στηρίζει όλη τη δράση του  πρώτα στην μελέτη του «λόγου της ζωής» και έπειτα σε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην αδελφοσύνη  μεταξύ των ανθρώπων και των λαών με σκοπό να επιτευχθεί η επιθυμία και η προσευχή του Ιησού «ίνα πάντες εν ώσιν».

Είχα την ευκαιρία το έτος 1999 να συμμετέχω σε μία Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη και να  συναντηθώ με την ιδρύτρια του focolare, κυρία ChiaraLubich. Οι εργασίες που γίνονται στη Σύνοδο των επισκόπων στη Ρώμη, ανά δύο περίπου χρόνια,  στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 300 συνοδικοί Πατέρες, προβλέπουν εργασίες τόσο σε ολομέλεια όσο και σε γλωσσικές ομάδες. Στην ομάδα που συμμετείχα συμμετείχε και η κυρία  η Chira Lubich, ιδρύτρια  του focolare, ως  λαϊκή προσκεκλημένη του Αγίου Πατέρα του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β’.

Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω από την  ίδια το σκοπό και τα μέσα που χρησιμοποιεί το νέο αυτό εκκλησιαστικό κίνημα. Όσα άκουσα έμειναν στην καρδιά και το μυαλό μου.

To έτος 2016 επανήλθαν και πάλι στη σκέψη μου, όλα όσα είχα ακούσει το 2008. Τότε αποφασίσαμε ο Κλήρος και εγώ να δώσουμε στην τοπική μας Εκκλησία μία δυνατότητα καλύτερης γνωριμίας του νέου αυτού κινήματος, αποβλέποντας  σε μία συνεργασία. Και έτσι φθάσαμε στη σημερινή βραδιά. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο του  focolare  και μαζί του να βοηθήσουμε τις οικογένειες  συμβάλλοντας στην ενότητά τους και  στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων τους που δε μπορούν να ξεπεραστούν παρά μόνο με την πίστη, μια πίστη που  γεννιέται από την ακρόαση και τη μελέτη “του λόγου της ζωής”.
Του λόγου εκείνου που είναι τόσο ισχυρός και δραστικός γι’ αυτό και μπορεί να μετατραπεί σε ζωή.  Σ’ αυτό συμβάλλουν  παλαιά και νέα εκκλησιαστικά κινήματα, που το Άγιο Πνεύμα ενέπνευσε στην Εκκλησία τον παλαιό και τον τελευταίο καιρό και φέρνουν θαυμαστά αποτελέσματα σε όλη την Εκκλησία του Χριστού και όχι μόνο.

Ευελπιστώ ότι η σημερινή βραδιά θα αποτελέσει  την απαρχή καλύτερης γνωριμίας και με το εκκλησιαστικό κίνημα focolare, που θα οδηγήσει σε μία συνεχή συνεργασία,  ώστε η τοπική μας Εκκλησία να εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες εμπειρίες, που έχουν αποδειχτεί προφητικές και σίγουρα συμβάλλουν, με τη δική τους δυναμικότητα και πνευματικότητα, στην ανανέωση της Εκκλησίας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν αγαπητές κυρίες του focolare: Predy και  Patrizia και χαίρομαι που η σημερινή βραδιά θα μας προσφέρει την πρώτη επικοινωνία και γνωριμία με το Focolare, μέσα την παρουσίαση των πρώτων βιβλίων της  αείμνησης ιδρύτριας που μεταφράστηκαν στην ελληνική γλώσσα.

Έτσι θα γνωρίσουμε ακόμη  καλύτερα τη ζωή και την πνευματικότητά της, αλλά και το πολύ σημαντικό έργο της, που ήδη έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο με τις ευλογίες της Εκκλησίας.  Θέλουμε με τη βοήθεια και του εκκλησιαστικού κινήματος focolare που σημαίνει «εστία – χριστιανική ζεστασιά, δηλαδή αγάπη, η Εκκλησία μας να παραμένει πάντοτε νέα και δυναμική μαζί με το Χριστό, που είναι «ο αυτός χθες και σήμερα και στους αιώνες».

Σας ευχαριστώ, αγαπητές μου κυρίες Predy και Patricia, και Isabella,  που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ  όσους συνέβαλαν και προετοίμασαν τη σημερινή εκδήλωση, βραδιά  τους εκλεκτούς ομιλητές  και όλους εσάς που είστε εδώ παρόντες αυτή την βραδιά.

Θέλω να γνωρίζετε, ότι κάθε φορά που προχωρούμε σε μία νέα πρωτοβουλία μας, δεν εγκαταλείπουμε τις προηγούμενες, αλλά εμπλουτίζουμε την Εκκλησία μας με νέες δυνατότητες και εμπειρίες που συμβάλλουν στην πνευματική ανανέωσή της.

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφίες: κ. Πόπη Σκλάβου

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου