Η αρχή Της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Μητρόπολη μας στη Νάξο

Η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Μητρόπολη μας στη  Νάξο


Με ιδιαίτερη θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στη Νάξο η Κυριακή των Βαΐων.

Η Εκκλησία στο πρώτο μέρος της όλης Ιεροτελεστίας έζησε τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και στο δεύτερο μέρος  το Πάθος του Ιησού με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας που θα αποκορυφωθεί με το Πασχαλινό τριήμερο.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ο καιρός που οι πιστοί μπορούν να βιώσουν αυτό για το οποίο προετοιμάστηκαν κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής και να ζήσουν έντονα τα Μυστήρια τα λύτρωσης και της σωτηρίας.

Η όλη Ιεροτελεστία στην ενοριακή κοινότητα της Νάξου ξεκίνησε στο Παρεκκλήσιο της Αμιάντως Συλληφθείσας Θεοτόκου (καπέλα). Εκεί έγινε η ευλογία των Βαΐων και από εκεί με λιτανεία φθάσαμε στον Μητροπολιτικό Ναό, για να ακούσομε το Λόγο του Κυρίου με το Πάθος και στη συνέχεια να συμμετάσχομε στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Στη Λιτανεία οι πιστοί βοηθούμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιερατικό Επίτροπό π. Μανώλη και τον Εφημέριο π. Γεώργιο, έψαλαν τους ύμνους με τους οποίους ο Εβραϊκός λαός υποδέχτηκε τον Ιησού στο Ναό στα Ιεροσόλυμα.

Στην  όλη Ιεροτελεστία προϊστατο ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ανέλπιστα εντυπωσιακή και ο ναός πλημμύρισε από πολλά παιδιά, έφηβους, νέους και νέες, νεαρά ζευγάρια. Ήταν μια εικόνα και μια πραγματικότητα  αληθινά γιορτινή.

Μετά την διαλογική ανάγνωση του Ευαγγελίου του Πάθους από τον Αρχιεπίσκοπο, τον π. Μανώλη και τον επίτροπο του Ναού κ. Ιερώνυμο Ρεμούνδο, ο Σεβασμιότατος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Με τη θριαμβευτική είσοδο στην Ιερουσαλήμ αρχίζει για τον Ιησού η μεγάλη εβδομάδα: πρώτα ο θρίαμβος και μετά το πάθος, ο θάνατος, η ανάσταση. "Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου!" (Mατθ. 21,9). Αυτή η κραυγή αναφερόταν τότε όπως και σήμερα στον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Αυτός είναι που έρχεται στο όνομα του Κυρίου. Σ’ αυτόν ψάλλουν το «Ωσαννά»! Αυτός είναι ο ευλογημένος: αυτός είναι ο Μεσσίας! Η θριαμβευτική υποδοχή του πλήθους, είναι ανθρώπινος θρίαμβος, γι’ αυτό προσωρινός και εφήμερος. Η ανάσταση όμως που ακολουθεί το θάνατο στο σταυρό, είναι θεϊκός θρίαμβος, πραγματικός και αιώνιος δηλαδή οριστικός.

Η διήγηση των Παθών του Ιησού Χριστού από το άγιο Ευαγγέλιο μας εισάγει αμέσως στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδα που σήμερα αρχίζει. Αυτή η εβδομάδα στην πραγματικότητα δεν είναι για τον Ιησού, αλλά για την κάθε μια και τον κάθε ένα μας. Ο καθένας μας καλείται να αγρυπνήσει με τον Ιησού και να συμμεριστεί μαζί του όχι μόνο τις χαρές αλλά προπάντων τα βάσανα, τις αποτυχίες. Ο πραγματικός χριστιανός είναι εκείνος που βαδίζει πίσω από το Χριστό με ένα σταυρό στους ώμους: αλλά με πιστότητα, υπομονή και προσκαρτερία!

Σήμερα ο Ιησούς παρουσιάζεται πράος, ταπεινός καιν ειρηνικός. Έτσι μας μαθαίνει ότι η μεγάλη δύναμη του κόσμου είναι η καλοσύνη: ο αληθινά δυνατός είναι ο άνθρωπος ο καλός. Νικητής είναι εκείνος που δίνει τη ζωή του για τους άλλους και όχι όποιος αφαιρεί τη ζωή από τους άλλους. Ο Ιησούς είναι ο μεγάλος νικητής γιατί δίνει τη ζωή του για τους άλλους, για μας, για τους δικούς του.

Οι δικοί του όμως τον εγκαταλείπουν, οι φίλοι του επίσης, ακόμη και οι μαθητές και οι τρεις πιο κοντινοί του απόστολοι είναι εκεί αλλά δεν μπορούν να αγρυπνήσουν και να προσευχηθούν μαζί του. Ο Ιησούς είναι μόνος, ο πόνος του τόσο μεγάλος που μετατρέπει τον ιδρώτα του σε αίμα.

Γρήγορα τον ξέχασαν οι τυφλοί που τους έδωσε το φως, οι λεπροί που καθαρίστηκαν από την ανίατη αρρώστια τους, οι κωφάλαλοι που μίλησαν, οι κουτσοί που περπάτησαν, οι άρρωστοι που θεραπεύτηκαν, οι νεκροί που αναστήθηκαν. Είναι μόνος ο Ιησούς, ο διάβολος τον πειράζει ακόμη και τώρα: «πατέρα αν είναι δυνατό ας παρέλθει από μένα αυτό το ποτήρι», όμως η αγάπη του για τη σωτήρια αποστολή του, η δύναμη του Αγίου Πνεύματος, η αγάπη για το θέλημα του Πατέρα είναι πολύ πιο δυνατή: «Πατέρα να μη γίνει το θέλημά μου αλλά το δικό σου».

Πόσες φορές κι εμείς τον αφήσαμε μόνο τον Ιησού, τον εγκαταλείψαμε από φόβο ή εξ αιτίας της λίγης και αδύναμης πίστης, της ανθρωπαρέσκειάς μας, του εγωισμού μας, της αμαρτίας μας;

Όλοι ξέρουμε από προσωπική εμπειρία τι σημαίνει να έχουμε ανάγκη κάποιου και να μη βρίσκουμε κανένα που να είναι διατεθειμένος να μας βοηθήσει , να σταθεί δίπλα μας τη στιγμή ιδιαίτερα του πόνου και της μοναξιάς. Τότε είναι που ο πόνος γίνεται πιο βαρύς και πιο δυνατός και κάποιες φορές ανυπόφορος.

Όλα αυτά τα υπέστη ο Ιησούς για να μην υστερήσει στην αγάπη του για όλους, για να μπορέσει να σώσει όλους με κόστος την ίδια τη ζωή του.

Στη ζωή του ο κάθε Χριστιανός καλείται να μιμηθεί το Χριστό στη θυσία και στην καλοσύνη.

Για να μιμηθούμε τον Ιησού και να συμμετέχουμε στο Πάθος του δεν φθάνει να κόψουμε ένα κλαδί ελιάς, δεν φτάνει να φωνάξουμε Ωσαννά, είναι ανάγκη να κόψουμε τον εγωισμό μας. Δεν φθάνει να αποκαλούμαστε μαθητές του Χριστού, αλλά να συμπεριφερόμαστε ως αληθινοί μαθητές του. Μπροστά στον τρόπο θανάτου του Ιησού, στη μεγάλη του προσφορά, μπροστά σ’ αυτόν το Θεό, που πεθαίνει για μας, είθε να αναγνωρίσουμε το μεγάλο μυστήριο της αγάπης του Θεού για μας και μαζί με τον εκατόνταρχο να ομολογήσουμε: "αληθινά αυτός είναι ο Υιός του Θεού. Μαζί με τον μετανοήσαντα ληστή να ζητήσουμε: Κύριε θυμήσου με στη Βασιλεία Σου.

Τα ασματικά μέρη της όλης Ιερής Ακολουθίας, της ευλογίας των Βαΐων και της Θείας Λειτουργίας κάλυψε η χορωδία της Ενορίας του Μητροπολιτικού μας Ναού, με τη διεύθυνση της μουσικού κας Λίας Πρίντεζη, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τη σοβαρότητα και την  υπευθυνότητα με την οποία προετοιμάστηκε, όχι μόνο για την Κυριακή των Βαΐων αλλά και για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας  είχε τη χαρά να συναντηθεί με το ποίμνιο του στην ενοριακή αίθουσα όπου προσήλθαν ενορίτες για τον καφέ της Κυριακής. 

[module-712]

Φωτογραφίες. Ρεμούνδος Ιερώνυμος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου