Η αρχαιότερη εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στη Ρώμη

Η αρχαιότερη εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στη Ρώμη

Στη Ρώμη βρίσκεται η παλαιότερη στον κόσμο εικόνα της Παναγίας, που σώζεται στις Κατακόμβες Priscilla, κατά μήκος της οδού Salaria.

Η εικόνα είναι εξαιρετικής σημασίας και αναπαριστά την Παναγία καθισμένη με το βρέφος στα γόνατά της, πλαισιωμένη από τον προφήτη Βαλαάμ ο οποίος της δείχνει ένα αστέρι.

Λίγοι γνωρίζουν αυτή την υπέροχη πραγματικότητα που αναγνωρίστηκε από τους ειδικούς ως η αρχαιότερη εικόνα της Μαρίας που υπάρχει στον κόσμο, δηλαδή από τον τρίτο αιώνα π.Χ. και η οποία φυλάσσεται στη Ρώμη. Η τοιχογραφία βρίσκεται στις κατακόμβες Priscilla στη Ρώμη επί της οδού Salaria, και η είσοδός τους είναι μπροστά από τη Villa Ada, όπου βρίσκεται η αρχαία βασιλική του αγίου Σιλβέστρου.

Μια φωτογραφία των κατακομβών Priscilla– madeinromebb.com

Η αρχαιότερη εικόνα της Παναγίας στον κόσμο.
Η εικόνα συνεπώς, είναι εξαιρετικής σημασίας και πραγματικά είναι απίστευτο το γεγονός ότι το ευρύ κοινό το αγνοεί αυτό, σχεδόν παντελώς. Πράγματι, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη γη μια μαρτυρία τόσο παλαιά για την πίστη στη Μαρία η οποία έφερε στον κόσμο τον Υιό τον μονογενή, τον Ιησού.
Επιστήμονες και μελετητές ανέλυσαν σε βάθος κάθε τμήμα αυτής της εγχάρακτης εικόνας που βρίσκεται επάνω στον τοίχο των Κατακομβών Priscilla. Αποδίδεται στην περίοδο κατά την οποία έλαβαν χώρα οι διωγμοί του Διοκλητιανού. Μια περίοδος κατά την οποία υπήρχε μια ισχυρή αποστροφή προς τους πρώτους μάρτυρες και αγίους της πίστης στον Χριστό, που οδήγησε σε μια έντονη εικονομαχία και συνεπώς και στο φόβο της δημόσιας εμφάνισης όλων αυτών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή διώξεων.

Η Παναγία είναι καθισμένη με το Βρέφος Ιησού στα γόνατά της, πλαισιωμένη από έναν προφήτη.
Στην αναπαράσταση βλέπουμε την Παναγία καθισμένη με το Βρέφος Ιησού στα γόνατά της, πλαισιωμένη από τον προφήτη Βαλαάμ ο οποί-ος της δείχνει ένα αστέρι. Στην εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, σεβασμιότατος Gianfranco Ravasi, εξήγησε ότι η εποχή στην οποία ανάγεται η ζωγραφική που παρουσιάζεται στις Κατακόμβες Priscilla μαρτυρά ότι πρόκειται για την παλαιότερη εικόνα της Μαρίας και του Βρέφους Ιησού η οποία διατηρείται στις μέρες μας, μαζί με εκείνη που αναπαριστά την Λατρεία των Μάγων και βρίσκεται στις Κατακόμβες Priscilla, στην Cappella Greca.

Η ανανέωση του φωτισμού των Κατακομβών.
Οι Κατακόμβες Priscilla σήμερα διαθέτουν ένα ανανεωμένο φωτισμό που μας επιτρέπει να απολαύσουμε την εικόνα, η οποία προηγουμένως ήταν κρυμμένη στο ανώτερο σημείο ενός χώρου όπου φιλοξενείται ο τάφος ενός μάρτυρα της Εκκλησίας. Πιστεύεται επίσης, ότι η αίθουσα αυτή ίσως να υποδεχόταν ομάδες χριστιανών που είχαν την πρόθεση να μεταδώσουν το Λόγο του Θεού και να μοιραστούν μεταξύ τους στιγμές πίστης και κατήχησης. Σήμερα, οι κατακόμβες βρίσκονται υπό την προστασία της Επιτροπής Commissione di Archeologia Sacra.

Giovanni Bernardi
Πηγή: Il Messaggero.it
Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου