Η Ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο της δράσης της Εκκλησίας στην Ευρώπη
Ο Υπεύθυνος για τις Σχέσεις με τα Κράτη μίλησε στο Στρασβούργο στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εορτασμών για την 50η επέτειο της παρουσίας της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένας «πραγματικός ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία των ατόμων από κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χάρη σε αυτή «έχει δημιουργηθεί μια ορισμένη ευρωπαϊκή ταυτότητα βασισμένη σε κοινές αξίες που ξεπερνούν την πολιτιστική ποικιλομορφία». Με αυτά τα λόγια ο σεβασμιότατος Paul Gallagher, Υπουργός για τις σχέσεις με τα Κράτη μίλησε στην Πανεπιστημιακή Σχολή Θεολογίας του Στρασβούργου, πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνων παρουσίας της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης από μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το ευρωπαϊκό όραμα της Εκκλησίας
Στη διάσκεψη, με θέμα «Ποιο είναι το όραμα για την Ευρώπη του σήμερα» που είναι αφιερωμένη στα εβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο σεβασμιότατος Gallagher υπενθύμισε πως δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια ιδέα για την Ευρώπη και, πέρα από τις νομικές τεχνικές λεπτομέρειες, θέλησε να προτείνει ένα όραμα για την Ευρώπη «που δεν αγνοεί τα χριστιανικά θεμέλια της και τις ρίζες της», που θα μπορεί να παρουσιάζει ιδέες όχι μόνο για τους καθολικούς ή τους χριστιανούς, αλλά «για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης».
Μια ανθρωπολογία βασισμένη στην Δημιουργία
Αναφερόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2014, ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τον ρόλο του θεσμού σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, υπογραμμίζοντας τη θέση της Αγίας Έδρας, η οποία εκφράζει τις απόψεις της «όταν οι προτεινόμενες διατυπώσεις ή οι ιδέες αποδεικνύονται αντιφατικές σε σχέση με την ιδιαίτερη φύση τους και τους συγκεκριμένους θρησκευτικούς τους σκοπούς ή όταν αντιτίθενται σε ένα ανθρωπολογικό όραμα που σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τα δικαιώματα του που είναι εγγεγραμμένα στη φύση». Ένα θεολογικό και ανθρωπολογικό όραμα βασισμένο στην Δημιουργία «σύμφωνα με το οποίο, τα δικαιώματα αντισταθμίζονται από αντίστοιχα καθήκοντα».
Η σημασία της εκπαίδευσης
Ένας άλλος βασικός πυλώνας είναι αυτός της εκπαίδευσης. «Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι μια ύπαρξη για τη δημιουργία και στην αέναη ανάπτυξη», δήλωσε ο Gallagher και η εκπαίδευση δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά «να πάρει ένα παιδί και να τον καθοδηγήσει έτσι ώστε η φύση του να ανθίσει και να γίνει πλήρως συνειδητή».
Μια νέα προσέγγιση για την μετανάστευση
Αναφορικά με την μετανάστευση, ο Υπουργός για τις σχέσεις με τα Κράτη, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την αμοιβαία συνάντηση και τον εμπλουτισμό, αποφεύγοντας έτσι το γεγονός η αφομοίωση να θεωρείται ως μια απόρριψη της δικής μας ταυτότητας αλλά και το κλείσιμο των μεταναστών στον εαυτό τους. Ο πλέον πραγματικός κίνδυνος, προειδοποιεί ο Gallagher, είναι «το μεταναστευτικό φαινόμενο να αναπτυχθεί με άγριο τρόπο και να αποτελέσει το εύφορο έδαφος για την εμπορία ανθρώπων». Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας, πέρα από μια καθαρά νομική ή νομικιστική προσέγγιση.
Πολιτισμός και διάλογος
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Αμπού Ντάμπι για την ανθρώπινη αδελφοσύνη, ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινής δέσμευσης μέσα από ένα διαθρησκειακό διάλογο. «Οι πολιτισμοί», πράγματι, «αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της ανθρωπότητας, αλλά θα πρέπει επίσης να απαλλαγούν από τις στρεβλώσεις που από καιρό σε καιρό, τους απειλούν», όπως η παρανομία, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις.
Ο ηθικός ρόλος των χριστιανών
Από απόψεως ηθικής, συνεχίζει ο ιεράρχης, «σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να διαδίδεται η ιδέα ότι είναι ο νόμος που θα πρέπει να καθορίζει τι είναι ηθικό και όχι η ηθική που θα εμπνέει τον νόμο». Υπό αυτή την έννοια, οι χριστιανοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι «το ηθικό υπόβαθρο έχει τις ρίζες του στην αντικειμενικότητα της φύσης, παρά στην υποκειμενικότητα της βούλησης του νομοθέτη, ή ακόμη χειρότερα, της επικρατούσας τάσης».
Η ευθύνη της πολιτικής
Η θεμελιώδης αρχή κάθε πολιτικής προσωπικότητας, καταλήγει ο σεβασμιότατος Gallagher, είναι ότι θα πρέπει να καθοδηγείται από την ευθύνη, που έχει ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, γι αυτά που λέει, για τις ενέργειές του, τις νομοθετικές του διατάξεις ή αποφάσεις όσον αφορά στην διακυβέρνηση του λαού».