“Η Αλβανία μπορεί να διδάξει την Ευρώπη”

Η Αλβανία μπορεί να διδάξει την Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα η 5η Συνάντηση των εθνικών απεσταλμένων των Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης για τις σχέσεις με τους Μουσουλμάνους. Η μαρτυρία του π.Μάρκου Shtjefni

Michele Raviart – Πόλη του Βατικανού

“Ο διάλογος δεν είναι επιθυμία, αλλά μια καθημερινή εμπειρία με τις χαρές και τις προκλήσεις της”, διότι το Ισλάμ μέσα στην πολυμορφία του “αποτελεί πρόκληση-πρόσκληση διαλόγου για τους Χριστιανούς”. Αυτό αναφέρεται στο Ανακοινωθέν της CCEE, δηλαδή του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης, στο τέλος της 5ης Συνάντησης της Επιτροπής για τις σχέσεις με τους Μουσουλμάνους, που ολοκληρώθηκε στη Σκόδρα της Αλβανίας. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν δύο σημαντικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας – ένας σουνίτης ιμάμης και ο ηγέτης των Μπεκσασίδων Σούφι της Αλβανίας – “υπήρξε πολλή όμορφη και πολλή ζωηρή”. Έτσι την περιγράφει ο π. Μάρκος Shtjefni, εκπρόσωπος της αλβανικής Συνόδου των Επισκόπων.

Η Αλβανία, παράδειγμα ανοχής

Ήταν σημασιολογικά επιτυχής η επιλογή της Αλβανίας, “μίας χώρας που για 50 χρόνια υπέφερε πάρα πολύ εξαιτίας μιας απάνθρωπης και βίαιης ιδεολογίας ειδικά έναντι των θρησκευτικών κοινοτήτων” – εξηγεί ακόμα ο π. Μάρκος – “και στην οποία η ανοχή ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους μετά την αποκατασταθείσα θρησκευτική ελευθερία μπορεί να είναι υπόδειγμα συμβίωσης για όλη την Ευρώπη”. Μια “πνευματική συνάντηση” που επέτρεψε στους συμμετέχοντες να περισκεφτούν γύρω από την ενίσχυση των επαφών με τη μουσουλμανική κοινότητα και σε πνευματικό επίπεδο: “Οφείλουμε να καταλάβουμε – συνεχίσει ο π.Μάρκος – ότι οι ανθρώπινες αξίες υφίστανται και πάνω σε αυτές μπορούμε να στηριχτούμε, διότι αυτές οι αξίες παραπέμπουν προς το αληθινό φως”.

Καρδινάλιος Tauran: να προωθούμε τον σεβασμό και στο λεξιλόγιο

Ο καρδινάλιος Jean Louis-Tauran, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, απέστειλε στους συμμετέχοντες ένα μήνυμα στο οποίο προσκάλεσε “Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να προωθούν τον αμοιβαίο σεβασμό, την αντικειμενικότητα όταν μιλούμε και γράφουμε για την άλλη θρησκεία, την καλοσύνη, τη συμπόνια και το έλεος”. “Βαδίζουμε μαζί, ο καθένας ακολουθώντας την πίστη του και τον τρόπο με τον οποίο τη βιώνει” – λέει ο π.Μάρκος – ο οποίος συμμετείχε στις τρεις ημέρες των εργασιών. “Το σημαντικό είναι να έχουμε ξεκάθαρες τις έννοιες. Να προωθούμε αυτό που μας ενώνει, να είμαστε σαφείς και να χρησιμοποιούμε ένα διαυγές λεξιλόγιο, ειδικά όταν πρόκειται να μην προσβάλουμε τον άλλον και να μην κρίνουμε τον άλλον”.

Η εμπειρία των μικτών χριστιανικών-μουσουλμανικών ζευγαριών

Οι ποιμαντικοί τομείς που πρέπει να εμβαθυνθούν είναι: το στάδιο της κατήχησης για όποιον προέρχεται από το Ισλάμ και ζήτησε το βάπτισμα, οι κοινές πνευματικές διαδρομές και η συνοδεία των μικτών χριστιανικών-μουσουλμανικών ζευγαριών, τα οποία συναντώνται όλο και συχνότερα στην Αλβανία. Είναι εμπειρίες που “μπορούν να φέρουν καρπούς ανοίγματος”, ολοκληρώνει ο π.Μάρκος. “Ο άλλος, στην ολότητά του, δεν είναι για μένα εμπόδιο στο να προχωρήσω και να αναζητήσω το φως. Ο άλλος, στην ολότητά του, είναι αδελφός, δεν με διαιρεί, αλλά εισέρχομαι σε διάλογο μαζί του”.

Μετάφραση:πλκ

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου