Η αλληλεγγύη της Εκκλησίας για τους ψαράδες

Η αλληλεγγύη της Εκκλησίας για τους ψαράδες

Από την 1η έως την 7η Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο Kaohsiung της Taiwan, το 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Αποστολικού έργου της Θάλασσας υπό τον τίτλο “Caught in the net” (Πιασμένος στα δίκτυα). Η εκδήλωση εκφράζει την προσοχή που δίνει η Εκκλησία στην κατηγορία των ψαράδων.

Το συνέδριο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, στο Βατικανό από τον ιερέα Bruno Ciceri. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού για το Αποστολικό έργο της θάλασσας, ο οποίος είναι επίσης και υπεύθυνος της νέας Υπηρεσίας για  την πλήρη ανθρώπινη ανάπτυξη, εξήγησε ότι το νέο Κογκρέσο επικεντρώνεται στους αλιείς και στις οικογένειές τους, στους κινδύνους όπου εκτίθενται – ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα – και στις συνθήκες εργασίας τους.

«Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι πλοιοκτήτες που επιθυμούν να κερδίζουν όλο και περισσότερα και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών που αναζητά εργασία με οποιαδήποτε κόστος», δήλωσε ο πατέρας Ciceri, μια κατάσταση που ευνοεί την εκμετάλλευση μέχρι δουλείας, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων.

Τα μέλη των αλιευτικών σκαφών τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης κινδυνεύουν ιδιαίτερα να εξαπατηθούν σχετικά με τους μισθούς τους, να γίνουν θύματα κακομεταχείρισης, να αντιμετωπίσουν ποινές για ατυχήματα στην ανοιχτή θάλασσα ή και να εγκαταλειφθούν σε ξένα λιμάνια.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για «μια νομιμοποιημένη κατάσταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, «που δυστυχώς γίνεται αποδεκτή από αυτούς τους ανθρώπους επειδή διαφορετικά είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν από πείνα». (pdm)

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιουνίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου