Η Αγία Έδρα κάνει διεθνή έκκληση για την προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών

Η Αγία Έδρα κάνει διεθνή έκκληση για την προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών

Ο Σεβασμιότατος Auza ζήτησε από τον ΟΗΕ μια συλλογική δράση από τις κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
Η Αγία Έδρα εκφράζει την ανησυχία της για όλες τις πρακτικές που βλάπτουν την βιοποικιλότητα των θαλασσών και των ωκεανών. Γι αυτό ο σεβασμιότατος Bernardito Auza, μόνιμος παρατηρητής του Βατικανού στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ζήτησε από την προπαρασκευαστική Επιτροπή της Διάσκεψης του ΟΗΕ που ασχολείται με τον 14ο Στόχο της βιώσιμης Ανάπτυξης, μια συλλογική δράση για την προστασία της θαλάσσιας οικολογίας.
Στην Laudato Si του Πάπα Φραγκίσκου – υπενθύμισε ο Auza – έχουν τεθεί ως πτυχές της τρέχουσας οικολογικής κρίσης η θαλάσσια ρύπανση, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων».
Ο ιεράρχης υπογράμμισε την πεποίθηση του Ποντίφικα ότι «είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί επαρκώς η αρνητική επίπτωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο περιβάλλον, χωρίς να εξεταστούν τα αίτια και οι συνέπειες αυτής τη συμπεριφοράς», επίσης έθεσε εκ νέου, την ιδέα του Φραγκίσκου για ένα διάλογο με στόχο την προσέγγιση και με μια από κοινού δράση στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.
Υπό αυτή την έννοια καλούνται γι αυτό το σκοπό, ο κόσμος της πολιτικής και της οικονομίας, αυτός του δικαίου και της επιστήμης, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού, καθώς και τα «ινστιτούτα με ηθικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, επειδή ο αγώνας κατά των οικολογικών προβλημάτων – δήλωσε – έχει ηθικές και πνευματικές διαστάσεις».
Είναι λοιπόν απαραίτητο, όλες αυτές οι δυνάμεις να στηρίξουν «τους τομείς που επιδιώκουν τη μείωση της ρύπανσης και της οξύτητας των ωκεανών» και μαζί «την αειφόρο αλιεία, την προώθηση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων μικρής κλίμακας, την αναγνώριση των ιδιόμορφων συνθηκών των φτωχότερων – ιδίως εκείνων που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες Χώρες και σε μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη – και την εφαρμογή των διεθνών νόμων, περιφερειακών και τοπικών και των πολιτικών στόχων προς αντιμετώπιση αυτών των σκοπών».
Εξάλλου – κατέληξε ο σεβασμιότατος Auza – «κανένας πολύτιμος εταίρος δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτόν τον διάλογο».

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου