Η αγαθή φιλοδοξία επικοινωνίας με όλους

Η αγαθή φιλοδοξία επικοινωνίας με όλους

Η_ΑΓΑΘΗ_ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ_ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ_Α_2.jpeg

Με το Motu Proprio με τίτλο «Το τρέχον επικοινωνιακό πλαίσιο» ο Πάπας Φραγκίσκος προώθησε το 2015 έναν ριζικό ανασχηματισμό των Μέσων Ενημέρωσης του Βατικανού, καθώς για την Εκκλησία η επικοινωνία αποτελεί μια αποστολή.
Από την αυγή της, ανήμερα της Πεντηκοστής, εκεί όπου βίωσε την εμπειρία των γλωσσών μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποτρέπεται η σύγχυση της Βαβέλ, η Εκκλησία προσπαθεί να μεταδίδει το μήνυμά της και να διατηρεί την επαφή και την ενότητα όλου του κόσμου με την Έδρα του Αποστόλου Πέτρου.
Οι νέες τεχνολογίες είναι μια πρόκληση.
Η Εκκλησία δεν μπορεί να μην επικοινωνεί.
Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας τα διάφορα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.
Έτσι, λοιπόν, η Αγία Έδρα διατηρεί τυπογραφείο εδώ και 434 χρόνια. (Ο Gutenberg εκτύπωσε για πρώτη φορά τη Βίβλο το 1455). Εδώ και 160 χρόνια εκδίδει εφημερίδα. Από 95 χρόνια έχει Εκδοτικό Οίκο. Έχει ραδιόφωνο τα τελευταία 90 χρόνια και εδώ και 25 χρόνια διαθέτει διαδικτυακή πύλη.

Η_ΑΓΑΘΗ_ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ_ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ_Β.jpeg

Πριν από 82 χρόνια γεννήθηκε το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας. Πριν από 75 χρόνια ιδρύθηκε η Ποντιφική Επιτροπή που αργότερα έγινε το Ποντιφικό Συμβούλιο Κοινωνικών Επικοινωνιών και πριν από 62 χρόνια η ταινιοθήκη του Βατικανού. Πριν από 38 χρόνια το Τηλεοπτικό Κέντρο του Βατικανού και πριν από 26 χρόνια το Γραφείο Διαδικτύου του Βατικανού.
Ποικιλία μέσων αλλά και ενότητα ρόλων και λειτουργιών.
Στον σημερινό κόσμο που κινείται γρήγορα και αλλάζει, η Εκκλησία καλείται να εκμεταλλευτεί όλες τις τεχνολογίες που μπορούν να την βοηθήσουν να επιτύχει την αποστολή της. Είναι σαφές ότι ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος κατανοεί την αξία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά ακόμη περισσότερο τις νέες μορφές επικοινωνίας και μετάδοσης του μηνύματος του Ιησού.
Και συνεχίζοντας με τις αλλαγές στην Εκκλησία και σε αυτόν τον τομέα, ο ίδιος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, επιβεβαιώνοντας τα απαραίτητα μέσα για την προώθηση της αποστολή της.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι τοπικές Εκκλησίες. Να προωθήσουν την αποστολή της Καθολικής Εκκλησίας κάνοντας χρήση, σοφά και ανεπιφύλακτα, των μέσων και της τεχνολογίας για να συνεχίσουν αυτήν την αποστολή.

Η_ΑΓΑΘΗ_ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ_ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.jpeg

Δεν πρέπει να δικαιολογήσουμε αυτήν την επιλογή μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά να δώσουμε αξία σε όλα τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε για να επικοινωνήσουμε με όλους και να φέρουμε το Ευαγγέλιο του Ιησού με μέσα που είναι προσιτά, γρήγορα και άμεσα.
Σίγουρα είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για αυτή τη νέα πραγματικότητα της ίδιας αποστολής χωρίς προκατάληψη, με θάρρος και να μην κλείνουμε σε προκαταλήψεις που κάνουν την αποστολή της Εκκλησίας να φαίνεται κλειδωμένη σε μια παλιά αποθήκη, χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
Γιατί για την Εκκλησία, η επικοινωνία είναι μια αποστολή!

π. Ριχάρδος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου