«Η αγάπη του Χριστού είναι ισχυρότερη από την αμαρτία και από το θάνατο»

«Η αγάπη του Χριστού είναι ισχυρότερη από την αμαρτία και από το θάνατο»


«Είναι προφανές ότι το Κακό θέλησε να διαιρέσει τον λαό για να καταστρέψει το έργο του Θεού, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η αγάπη του Χριστού, η άπειρη Ευσπλαχνία του είναι ισχυρότερη από την αμαρτία και από το θάνατο». Υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε έναν απολογισμό, ως συνήθως, του πρόσφατου ταξιδιού του στην Κολομβία, το οποίο έλαβε χώρα από τις 6 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

«Με όλη μου την καρδιά ευχαριστώ τον Κύριο γι αυτό το σπουδαίο δώρο», είπε ο Ποντίφικας, με το πρόσωπο ακόμη σημαδεμένο από ένα εμφανές αιμάτωμα κάτω από το αριστερό του μάτι, το οποίο απέκτησε την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του, όταν στην Cartagena χτύπησε το κεφάλι του μέσα στο Papa mobile.

«Με την επίσκεψή μου θέλησα να ευλογήσω την προσπάθεια αυτού του λαού, η οποία επιβεβαιώνεται με πίστη και ελπίδα και να λάβω τη μαρτυρία της η οποία αποτελεί πλούτο για τη διακονία μου και για ολόκληρη την Εκκλησία». Εξήγησε ο Φραγκίσκος ο οποίος υπενθύμισε το λογότυπο του ταξιδιού, «Demos el primer paso» (Κάνουμε το πρώτο βήμα), μια αναφορά «στη διαδικασία συμφιλίωσης που η Κολομβία βιώνει για να βγει από την εδώ και μισό αιώνα, εσωτερική σύγκρουση».

«Θέλησα να ευλογήσω την προσπάθεια αυτού του λαού, η οποία επιβεβαιώνεται με πίστη και με ελπίδα και να λάβω τη μαρτυρία της η οποία αποτελεί πλούτο για τη διακονία μου και για ολόκληρη την Εκκλησία», συνέχισε ο Φραγκίσκος.

Το γεγονός ότι η Κολομβία είναι μια χώρα στην οποία οι ρίζες του χριστιανισμού είναι «ισχυρότατες», «κάνει ακόμη πιο οξύ τον πόνο για την τραγωδία του πολέμου που την κάνει να σπαράζει, ταυτόχρονα, αποτελεί την εγγύηση ειρήνης, το στέρεο θεμέλιο της ανασυγκρότησής της, τη λέμφο της ανίκητης ελπίδας της», δήλωσε ο Πάπας.

Γι αυτό, ο σκοπός του ταξιδιού ήταν «να φέρω την ευλογία του Χριστού, την ευλογία της Εκκλησίας για επιθυμία για ζωή και ειρήνη η οποία ξεχειλίζει από την καρδιά αυτού του έθνους», εξήγησε ο Φραγκίσκος, ο οποίος υπενθύμισε τις πιο σημαντικές στιγμές της διαμονής του στο κολομβιανό έδαφος, μεταξύ των οποίων η αγιοποίηση δύο μαρτύρων και η συνάντηση προσευχής για τη συμφιλίωση, που και τα δύο συνέβηκαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Villavicencio.

«Η αγιοποίηση των δύο μαρτύρων υπενθύμισε ότι η ειρήνη είναι επίσης βασισμένη, και ίσως πάνω από όλα, στο αίμα τόσων πολλών μαρτύρων αγάπης, αλήθειας, δικαιοσύνης και μάλιστα μαρτύρων αληθινών, που πέθαναν για την πίστη», εξήγησε ο Πάπας ο οποίος υπενθύμισε και την επίσκεψή του στον οίκο υποδοχής «Hogar San José» για «μικρά παιδιά και μεγαλύτερα παιδιά τραυματισμένα από τη ζωή» στη Medellin, και στη συνέχεια η στάση στον τάφο του Αγίου Πέτρου Claver στην Cartagena.

Το παράδειγμα του Claver, «αποστόλου των σκλάβων», έδειξε «τον δρόμο της αληθινής επανάστασης, αυτόν του ευαγγελισμού, όχι ιδεολογικό, που ελευθερώνει πραγματικά τα άτομα και τις κοινωνίες από τη σκλαβιά του χθες και δυστυχώς και του σήμερα», έτσι είπε ο Πάπας ο οποίος στο τέλος της κατήχησής του, εμπιστεύθηκε «για άλλη μια φορά την Κολομβία και τον αγαπητό λαό της στη Μητέρα μας την Παναγία της Chiquinquirá, την οποία μπόρεσα  να προσκυνήσω στον καθεδρικό ναό της Μπογκοτά». (pdm)

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου