Ο Πάπας στο Huanchaco: Είναι ο Ιησούς που μεταμορφώνει τα πάντα, ανανεώνει και παρηγορεί

Ο Πάπας στο Huanchaco: Είναι ο Ιησούς που μεταμορφώνει τα πάντα, ανανεώνει και παρηγορεί

«Στις καταιγίδες της ζωής, στις πλημμύρες της ψυχής είναι ο Ιησούς που μεταμορφώνει τα πάντα, ανανεώνει και παρηγορεί. Σ’ αυτόν η κοινότητα πιστεύει ότι είναι ενωμένη και ισχυρή ενάντια στις αντιξοότητες». Αυτό είναι το μήνυμα που αφήνει ο Πάπας στους λαούς του βόρειου Περού που δοκιμάζονται από τη φύση και από την κοινωνική ανασφάλεια.

Ήταν ένα νέο λουτρό του λαού, με ζητωκραυγές και χρώμα  που αγκάλιασαν το αυτοκίνητο του Πάπα Φραγκίσκου  ενώ πλησίαζε  την ακτή της λιμνοθάλασσας  και συνθλιβόταν  μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων  πιστών που έφθασαν από το Βόρειο Περού  στην τεράστια πεδιάδα  Huanchaco μέσα σε μια ηλιόλουστη ημέρα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε  από το αεροδρόμιο  του  Trujillo, όπου προσγειώθηκε  λίγο πριν τις 9 το πρωί  και έγινε δεκτός  με χαρά  από τους χορευτές της Marinera, που είναι παραδοσιακός χορός.

Η περιοχή είναι βόρεια της Α Libertad, που έχει ήδη επισκεφθεί ο Άγιος Ιωάννης – Παύλος Β '. Και έτσι, η ημέρα της κατάδυσης στο πράσινο πνεύμονα της γης, η Amazon, ο ακούραστος διάδοχος του Πέτρου επισκέφθηκε το λίκνο των προ-Κολομβιανών πολιτισμών κοντά στη θάλασσα  που θεωρείται ένας μικρός παράδεισος.

Μια γη με τη γεύση του Ευαγγελίου και όμως αναταράσσεται και από το γνωστό Niño

Είναι μια πλούσια γη, αλλά και εύθραυστη όταν η θερμότητα περιοδικά μετακινείται στην παράκτια περιοχή από το γνωστό καιρικό φαινόμενο l Niño και οι πλημμύρες καταπίνουν χωριά και σπίτια, όπως συνέβη πέρυσι.

"Αυτά τα εδάφη έχουν τη γεύση του Ευαγγελίου" ο Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:  και " οι πρώτοι μαθητές του Ιησού, οι χριστιανοί μαθητές, όπως πολλοί από σας σήμερα, κερδίζουν τη ζωή τους με ψάρεμα". Η ζωή, τα όνειρα, οι ελπίδες σε αυτή τη «λιμνοθάλασσα με χρυσά ψάρια», αλλά και «σκληρές εικόνες» της φύσης:

Εσείς, όπως οι απόστολοι, γνωρίζετε τη δύναμη της φύσης και έχετε βιώσει τα χτυπήματα της. Δεδομένου ότι αντιμετωπίσατε  την καταιγίδα στη λίμνη, εξ αιτίας της δύναμης των κτυπημάτων των «παράκτιων Νίνιο», του οποίου οι οδυνηρές συνέπειες εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλές οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ήθελα να έρθω και να προσευχηθώ εδώ μαζί σας.

Μέσα από δυσκολίες, εσείς δίνετε μαρτυρία για το Ευαγγέλιο

«Φέρνουμε σε αυτήν την Ευχαριστία, ακόμη και εκείνη τη δύσκολη στιγμή» που «προκαλεί» την πίστη μας. "Ας ενωθούμε με τον Ιησού  ο οποίος έχει περάσει από όλους τους πόνους, για να μπορέσει να μας συνοδεύσει". Κατά τη διάρκεια των «κραδασμών» και των δοκιμών, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι να «ενωθούμε» και να βρούμε την «πορεία μας προς τα εμπρός.

Η πίστη γίνεται συγκεκριμένη αγάπη, για να σκουπίσει τα δάκρυα.

Από αυτό μπορούμε να μετρήσουμε τη δύναμη τη ψυχή μιας κοινότητας: "από το πώς καταφέρνει να ενωθεί με τον Ιησού για να αντιμετωπίσει δύσκολους καιρούς και να διατηρήσει την ελπίδα της ζωντανή". Με αυτή τη δυνατή συμπεριφορά γίνεται ο «μεγαλύτερος ευαγγελικός μάρτυρας».

Επειδή η πίστη μας οδηγεί στο  να έχουμε μια συγκεκριμένη αγάπη, φτιαγμένη από έργα, απλωμένα χέρια, συμπόνια, που ξέρει πώς να οικοδομήσει και να ανοικοδομήσει την ελπίδα, όταν όλα φαίνονται χαμένα. Έτσι γινόμαστε συμμέτοχοι  στη θεία δράση, εκείνη που περιγράφει τον απόστολο Ιωάννη όταν μας δείχνει τον Θεό που σκουπίζει τα δάκρυα των παιδιών του. Και αυτό το θεϊκό έργο ο Θεός το επιτελεί με την ίδια τρυφερότητα μιας μητέρας που προσπαθεί να σκουπίσει τα δάκρυα των παιδιών της.

Πόσο όμορφη είναι η ερώτηση που ο Κύριος μας ζητήσει στο τέλος της ημέρας: Πόσα δάκρυα έχετε στεγνώσει σήμερα;

Ο Χριστός είναι ο τρόπος: μέσα του δύναμη, ενότητα και ελπίδα

Αλλά οι "καταιγίδες" με "καταστροφικές επιπτώσεις" δεν είναι μόνο εκείνες που σχετίζονται με τη φύση. Υπάρχουν "άλλες καταστάσεις που γνωρίζετε και υποφέρετε" και είναι η  οργανωμένη βία και η ανασφάλεια που δημιουργεί. Η έλλειψη εκπαιδευτικών και εργασιακών ευκαιριών, ιδίως μεταξύ των νεότερων, που τους εμποδίζει να οικοδομήσουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια· Η έλλειψη ασφαλούς στέγασης για πολλές οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου  και χωρίς ασφαλή πρόσβαση.

«Με τον Ιησού όλα γίνονται μια ευκαιρία για ελπίδα»

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις καταστάσεις και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να το κάνουν; Η μόνη διέξοδος που έδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος σε χιλιάδες Περουβιανούς και πιστούς είναι το "Ευαγγέλιο».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου