ΚΑΙ ΣΤΟ HOT SPOT XIOY

Κατά την παραμονή του στα νησιά της Μυτιλήνης και Χίου ο Αρχιεπίσκοπος Π. Νικόλαος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και στα δύο ακριτικά νησιά Λέσβο και Χίο.

Στη Λέσβο, συνοδευόμενος από τον π. Λέοντα εφημέριο του Ναού και τους φίλους και συνεργάτες Ανδρέα Παλαμάρη και Μάριο Φώσκολο,   επισκέφτηκε το ξενοδοχείο «silverbay»  το οποίο, ως γνωστό, έχει ενοικιαστεί από την Κάριτας Ελλάς, με τη χρηματική βοήθεια της Κάριτας Ευρώπης, για τη φιλοξενία ευάλωτων  οικογενειών και ατόμων εν αναμονή της προώθησής τους σε χώρες τη Ευρώπης, που οι ίδιοι έχουν επιλέξει για μόνιμη εγκατάσταση.

Η υπεύθυνη, της ομάδας της Κάριτας Ελλάς κυρία Τόνια με τις βοηθούς της μας ενημέρωσαν για την  όλη  κατάσταση και την ροή των αφίξεων και αναχωρήσεων από το ξενοδοχείο. Διαπιστώσαμε ότι τον καιρό αυτόν έχει μειωθεί στο ελάχιστο η παρουσία εκεί και φιλοξενία των μεταναστών. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και στις απεργίες των πλοίων. Αυτό όμως αλλάζει από ημέρα σε ημέρα κι από βδομάδα σε εβδομάδα.

Η ευγένεια και ο τρόπος που ασκούν την αποστολή  τους οι τέσερεις κοπέλες, που έχουν προσληφθεί από την Κάριτας Ελλάς για να συμπαρασταθούν στα ευάλωτα άτομα και οικογένειες των  προσφύγων και μετανασών που φθάνουν στο νησί είναι εντυπωσιακή και έχουν απόλυτα συνειδητοποιήσει, ότι δεν εκτελούν μισθωτή υπηρεσία αλλά ευαγγελική διακονία.

Επειδή ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν αυτό τον καιρό στη Λέσβο έχει μειωθεί στο ελάχιστο, το μεν κέντρο υποδοχής  στο Καρά Τεπέ έχει κλείσει προσωρινά, το δε άλλο κέντρο στη Μοριά φιλοξενούνται μόνο 31 άτομα.

Στη Χίο ο Αρχιεπίσκοπος, ο π. Λέων, η κυρία Σελέστε και ο κ. Μάριος Φώσκολος επισκέφτηκαν τον Διευθυντή της Ασφάλειας Χίου. Καιι οι δύο Διευθυντές, μέσα σ’  ένα πολύ φιλικό πνεύμα, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνοδούς του για την εργασία που έχουν επωμιστεί τον τελευταίο καιρό. Αυτή η εργασία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο και οι ευθύνες επίσης διότι σε συνεργασία με το στρατό και το λιμενικό συντονίζουν τη λειτουργία του hotspot  που ετοιμάστηκε και λειτουργεί από χθες 16 Φεβρουαρίου. Είναι ένας χώρος πολλών στρεμμάτων στην εξοχή της Χίου. Πρόκειται για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία τους στο νησί. Εκεί γίνεται μία γρήγορη και συστηματική ταυτοποίηση, στη συνέχεια τους εξασφαλίζεται μία ή δύο  ημέρες διαμονής και έπειτα αναχωρούν  από το νησί για μία καλύτερη τύχη.

Τόσο ο κ. Διευθυντής της Ασφάλειας όσο και ο Διευθυντής  της Αστυνομίας Χίου έδειξαν ένα πρόσωπο ανθρώπινο, ευαίσθητο και γνώστες με κάθε λεπτομέρεια της όλης κατάστασης. 

Υπάρχει μία άψογη συνεργασία με την Κάριτας Χίου, η οποία υλοποιεί  το πρόγραμμα της Κάριτας Ελλάς η οποία δίνει τον τελευταίο καιρό μια πολύ μεγάλη ευαγγελική μαρτυρία της Καθολικής  Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα έδωσε την ευκαιρία στην Κάρτας Ελλάς, βοηθουμένη από την Διεθνή Κάριτας, να αποδείξει ποιο είναι το ανθρωπιστικό της έργο και με πόση ευαισθησία και συνείδηση το επιτελεί, αντιμετωπίζοντας  τα μεγάλα απρόσμενα ανθρωπιστικά προβλήματα.

Η επίσκεψή μας στη συνέχεια στο κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων το γνωστό hotpost, μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τις προσπάθειες της Χώρας μας να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των προσφύγων  και μεταναστών  που περνούν από τη Χώρα μας για να ζητήσουν κάποια άλλη Χώρα για μόνιμη ή  μακροχρόνια διαμονή, έως ότου σιγήσουν τα όπλα στις πατρίδες του από τις οποίας αναγκάστηκαν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους.

Η νέα εμπειρία μας, μάς πρόσφερε τη δυνατότητα να γίνουμε πιο αισιόδοξοι ότι τελικά το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα θα λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται το  κράτος, η εκκλησία και κοινωνικές οργανώσεις όχι απλώς να εργαστούν, αλλά  προπάντων να συνεργαστούν προσφέροντας ανθρωπιά στον άνθρωπο που την στερείται. Τον άνθρωπο που επαναλαμβάνει και σήμερα στον 21ο αιώνα «δεν έχω άνθρωπο» ή ψάχνει με το φανάρι να τον βρει!

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου