ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ το Habemus Papam

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ το Habemus Papam


Ήταν λίγο μετά την 19:40 την Τρίτη το βράδυ στη Ρώμη στις 12-3-2013, όταν μαύρος καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα, σηματοδοτώντας ότι η πρώτη μέρα του Κονκλαβίου ήταν ανεπιτυχής στην εκλογή νέου πάπα.

Έξω, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, κάτω από βαριά σύννεφα και ένα ψιλόβροχο, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας ομπρέλες, με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο, με την ελπίδα ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα δουν το χρώμα του καπνού: λευκό που δείχνει ότι οι καρδινάλιοι είχαν εκλέξει Πάπα, ή μαύρο, αν δεν είχε αποτέλεσμα η πρώτη ψηφοφορία.

Οι 115 εκλέκτορες Καρδινάλιοι εισήλθαν στην Καπέλα Σιξτίνα στις 16:30 τοπική ώρα και άρχισε το κονκλάβιο με τον όρκο πίστης και απορρήτου. Μετά την προσευχή και το διαλογισμό, ο αρχαιότερος Καρδινάλιος, υπεύθυνος για τις διαδικασίες, Giovanni Battista Re, ζήτησε από τους συναδέλφους του Καρδιναλίους να προχωρήσουν στην ψηφοφορία  για την εκλογή του 265ου Διαδόχου του Πέτρου.

Ξεκινώντας ξανά το πρωί της Τετάρτης 13-3-2013, οι Καρδινάλιοι εκλέκτορες ψήφισαν δύο φορές το πρωί και δύο το απόγευμα. Τα ψηφοδέλτια των δύο πρωινών ψηφοφοριών κάηκαν μαζί. Η πρώτη απογευματινή ψηφοφορία ήταν άκαρπη ενώ η δεύτερη περίπου στις 7 μ.μ. τοπική ώρα έφερε αποτέλεσμα.

Μετά άρχισε η πραγματική αγωνία: ποιος έχει εκλεγεί Πάπας; Συνήθως, μεσολαβούν περίπου σαράντα λεπτά, όπου σε αυτά ο νέος Πάπας πρέπει να αποδεχθεί την εκλογή του, να φορέσει τα λευκά άμφια και να δεχθεί την υπόσχεση υπακοής των καρδιναλίων, για να ακούσουμε τελικά τις λέξεις "Habemus Papam" από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Πέρασαν 60 περίπου λεπτά και τα ειδησεογραφικά δίκτυα άρχισαν να κάνουν εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι ο νέος Πάπας. Όταν ακούστηκε το “Habemus Papam” από το στόμα του καρδιναλίου, αποδείχθηκε ότι όλοι είχαν κάνει λάθος στις προβλέψεις  τους. Ο νέος πάπας είναι ο Jorge Mario Bergolio και το όνομα που επέλεξε Φραγκίσκος.

Στην Πόλη και στην Οικουμένη

Στις 20:20 ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος, προηγούμενου του Σταυρού, εμφανίστηκε στον εξωτερικό Εξώστη των Ευλογιών της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, για να χαιρετίσει τον λαό και να χορηγήσει την Αποστολική Ευλογία «στην Πόλη και στην Οικουμένη».

Πριν από την Ευλογία ο νέος Πάπας απηύθυνε προς τους πιστούς τα εξής:

«Αδελφοί και Αδελφές, καλησπέρα! Γνωρίζετε ότι το καθήκον του Κονκλαβίου ήταν να δώσει έναν Επίσκοπο στη Ρώμη. Φαίνεται ότι οι Αδελφοί μου Καρδινάλιοι πήγαν να τον βρουν σχεδόν από την άκρη του κόσμου… Αλλά είμαστε εδώ!… Σας ευχαριστώ για την υποδοχή.

Η επαρχιακή κοινότητα της Ρώμης έχει τον Επίσκοπό της… Ευχαριστώ!

Και πριν απ’ όλα, θα ήθελα να κάνω μια προσευχή για τον επίτιμο Επίσκοπό μας Βενέδικτο 16ο. Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί γι’ αυτόν, να τον ευλογεί ο Κύριος, και η Παναγία να τον προστατεύει».

[Ο Πάπας απαγγέλλει, μαζί με τους παρόντες στην πλατεία πιστούς, το Πάτερ ημών, το Χαίρε Μαρία και το Δόξα Πατρί].

«Και τώρα ας αρχίσουμε αυτή την πορεία: Επίσκοπος και λαός. Αυτή την πορεία της Εκκλησίας της Ρώμης, εκείνης της Εκκλησίας που προΐσταται όλων των Εκκλησιών στην αγάπη. Μια πορεία αδελφοσύνης, αγάπης, εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Ας προσευχόμαστε πάντα για μας: ο ένας για τον άλλο. Ας προσευχόμαστε για όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει μια μεγάλη αδελφοσύνη.

Και τώρα θα ήθελα να δώσω την Ευλογία.

Αλλά πρώτα-πρώτα σας ζητώ μια χάρη: πριν ευλογήσει ο Επίσκοπος τον λαό, σας ζητώ να προσευχηθείτε εσείς στον Κύριο να με ευλογήσει:

η προσευχή του λαού που ζητά την Ευλογία για τον Επίσκοπό του. Ας κάνουμε σιωπηρά αυτή την προσευχή για μένα».

[Σιωπηρή προσευχή]

«Τώρα θα δώσω την Ευλογία σ’ εσάς και σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θελήσεως». [Ευλογία]

 

«Αδελφοί και Αδελφές, σας αφήνω. Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Να προσεύχεστε για μένα και καλή αντάμωση σύντομα. Θα συναντηθούμε σύντομα. Αύριο θέλω να πάω να προσευχηθώ στην Παναγία, για να προστατεύει όλη τη Ρώμη. Καληνύχτα και καλή ανάπαυση!».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου