H ευρωπαϊκή νεολαία επιστρέφει στην εκκλησία

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πριν 2 χρόνια είχαμε αναφερθεί στο Flame (Φλόγα) τη γνωστότερη γιορτή των καθολικών νέων της Μεγάλης Βρετανίας, που είχε συγκεντρώσει πάνω από 10.000 καθολικούς νέους, με μ.ο. ηλικίας τα 15-16 χρόνια, στο Wembley Arena του Λονδίνου. Η, ανά διετία, εκδήλωση έγινε φέτος την 15-3-2025, παρουσία ακόμα περισσοτέρων νέων και περιλάμβανε συζητήσεις, πολλή μουσική, χριστιανικές μαρτυρίες, από λαϊκά και εκκλησιαστικά πρόσωπα και θεία Λειτουργία, προεδρεύοντος του Επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Η.Β. καρδινάλιου Nichols. 

Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις του 2023 και 2025 (στη μετά covid εποχή) αναθέρμαναν τις συζητήσεις περί «επιστροφής των νεότερων ηλικιών» στην Εκκλησία. Ανάλογη συζήτηση γίνεται σε Γαλλία και Ολλανδία, δύο αντίστοιχες εκκοσμικευμένες χώρες της Ευρώπης, όπου παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση αιτημάτων για βάπτιση και κατήχηση νέων ενηλίκων. Ήταν, όμως, έρευνα που παρήγγειλε η Bible Society, ο, αγγλικανικής προέλευσης, διεθνής οργανισμός για τη διάδοση της Βίβλου, που φαίνεται να επιβεβαιώνει τα δεδομένα: το 2024 ρωτήθηκαν 13.000 άτομα – αντίστοιχη έρευνα, το 2018, είχε δείγμα 19.000 άτομα. Η κύρια ερώτηση ήταν η ίδια «Εκτός από βαπτίσεις, γάμους και κηδείες, συμμετείχες τον περασμένο χρόνο σε θρησκευτική τελετή;». 

Η απάντηση ήταν, αναλογικά, 50% μεγαλύτερη, από 8% στο 12% του συνολικού πληθυσμού. Όμως η αύξηση προσέλευσης στις νεότερες ηλικίες είναι εντυπωσιακή: από 18-24 ετών, από 4% στο 16% – από 25-34 ετών από 4% σε 13%! Στις επόμενες γενιές παρουσιάζονται μικρές αυξομειώσεις: από 35-44 ετών από 5% στο 8% – από 45-54 ετών από 6% στο 5% – από 55-64 ετών από 10% στο 8% και από 65 ετών και άνω από 14% στο 19%. 

Σε απόλυτους αριθμούς, από 3,7 εκατ. κατοίκους Αγγλίας και Ουαλίας που πήγαιναν στην Εκκλησία μια φορά το μήνα, το 2018 πλέον ο αριθμός έχει ανέβει σε 5.8 εκατ.

Η Καθολική Εκκλησία υπολογίζει ότι από τα 6.2 εκατ. καθολικούς της χώρας εκκλησιάζονται, τακτικά, το 1,75 εκατ. ή 28,22%, δηλ. υπερδιπλάσιο του μέσου όρου.

Η αναλογία του δόγματος, σύμφωνα με την έρευνα, μάλλον υποστηρίζει τα στοιχεία της καθολικής εκκλησίας: Αγγλικανοί δήλωναν το 41%, πλέον έχουν μειωθεί στο 34%. Αντίθετα, οι Καθολικοί έχουν αυξηθεί από το 23% στο 31% και οι Πεντηκοστιανοί από το 4% στο 10%. 

Επιπλέον, στις ηλικίες 18-34 ετών, οι νέοι δηλώνουν: Καθολικοί το 35%, Αγγλικανοί το 25% και Πεντηκοστιανοί το 11%. Οι «Times» του Λονδίνου μετέδωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας με την επισήμανση «η γενιά Ζ στρέφεται στον καθολικισμό – σύντομα οι Καθολικοί του Η.Β. θα ξεπεράσουν τους Αγγλικανούς, μετά από 5 αιώνες μεταρρύθμισης!».

Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 5 θρησκευόμενους του Η.Β. είναι, πλέον, μετανάστης – η αναλογία είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες 18-54 που είναι 1 στους 3: στην καθολική νεολαία υπάρχουν αρκετοί νέοι με καταγωγή την Πολωνία, την Ινδία και τη Νιγηρία ενώ από την Αφρική είναι οι περισσότεροι πιστοί Πεντηκοστιανών Εκκλησιών. 

Επίσης, είναι μύθος ότι, στο Η.Β. τουλάχιστον, πηγαίνουν στην εκκλησία κυρίως γυναίκες, μεγάλης ηλικίας: σε κάθε 10 γυναίκες αντιστοιχούν 13 άνδρες, κυρίως νέοι, που παρακολουθούν τη θεία λειτουργία! 

Υπάρχουν και αρνητικά δεδομένα: όλοι όσοι δηλώνουν Χριστιανοί είναι μόνο το 46% του συνολικού πληθυσμού – οι υπόλοιποι δεν ανήκουν, απαραίτητα, σε άλλες θρησκείες. Εξακολουθούν να αυξάνονται όσοι δηλώνουν «άθρησκοι». 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ωθούν τις νεότερες ηλικίες προς την εκκλησία: σε μια εποχή με προβλήματα ψυχικής υγείας, μοναξιάς και απώλειας του νοήματος τη ζωής, «η σύνδεση με την κοινότητα» είναι σημαντική για να αισθάνεται κάποιος ότι η ζωή του έχει νόημα. Επίσης, έχει ξεπερασθεί η μόδα της εχθρότητας προς την «οπισθοδρομική» θρησκεία, που χαρακτήριζε περασμένες δεκαετίες: μεταλλάχθηκε αρχικά σε απάθεια και πλέον σε ενδιαφέρον, για ένα «θεσμό» που δίνει νόημα στην καθημερινή ζωή σου. 

Φωτογραφίες από το Flame 2025 (ιστοσελίδα Αγγλικής Ιεραρχίας)

Πληροφόρηση από αγγλικό περιοδικό The Tablet και ιταλική Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη