Hδιακονία πραγματοποιείται κυρίως στην υπηρεσία των φτωχών
Οι διάκονοι «πρωτοπόροι του νέου πολιτισμού της αγάπης, όπως άρεσε να λέει ο Ιωάννης Παύλος Β΄»: αποτελούν την ελπίδα του Πάπα η οποία εκφράζεται στον Πρόλογο του βιβλίου «Η διακονία με τη σκέψη του Πάπα Φραγκίσκου». Ο τόμος, που εκδόθηκε από το Lev, πρσφέρει τις παρεμβάσεις του για τη διακονία από το επισκοπικό υπούργημα στο Μπουένος Άιρες έως τις πιο πρόσφατες ως διάδοχος του Πέτρου. Το κείμενο του Enzo Petrolino, παντρεμένου διακόνου της επισκοπής Regio Calabria – Bova και προέδρου της Κοινότητας της Διακονίας στην Ιταλία, παρουσιάστηκε στην Sala Marconi του Palazzo Pio στη Ρώμη.
«Η Εκκλησία βρίσκει στη μόνιμη διακονία την έκφραση και ταυτόχρονα τη ζωτική ώθηση, για να αποτελέσει η ίδια ορατό σημάδι της διακονίας του Χριστού Υπηρέτη της ιστορίας των ανθρώπων», γράφει ο Πάπας. Ο Άγιος Φραγκίσκος που η παράδοση μας λέει ότι ήταν ένας διάκονος, «είναι ο άνθρωπος από τον οποίο θα πρέπει να εμπνευστούν οι διάκονοι». Ευαγγελισμός και προσευχή για τις κλήσεις, θεμελιώδεις πτυχές.
Ο Πάπας υπενθυμίζει επίσης ότι «ολόκληρη η διακονία της Εκκλησίας» έχει «την καρδιά της στο Ευχαριστιακό Μυστήριο» και ολοκληρώνεται κυρίως «στην υπηρεσία των φτωχών που φέρουν το πρόσωπο του Χριστού που υποφέρει». Ο διάκονος Lorenzo όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να φέρει τα πλούτη της μητρόπολης για να πληρώσει κάτι και να μην θανατωθεί, «επέστρεψε μαζί με τους φτωχούς».
Η πρόκληση είναι αυτή των νέων μορφών φτώχειας, μετανάστες, πρόσφυγες, λέει στη συνέντευξη που μας έδωσε ο Enzo Petrolino. Στην ουσία, πρόκειται για μια διακονία που εξέρχεται.
Μετάφραση: ρφ