HΠΑ: «Καθολική» αναγνώριση για την Αδελφή CAROL KEEHAN

 

Έχουμε αναφερθεί ξανά στη σημαντική επιρροή των καθολικών μοναζουσών στη καθημερινότητα των αμερικανών πολιτών, συχνά μεγαλύτερη των καθολικών Ιεραρχών! Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει περήφανος γιατί «μεγάλωσε» από καθολικές μοναχές. H αδ. Carol Keehan, των Αδελφών του Ελέους του Αγίου Βικεντίου (που έχουμε την τύχη να δρουν και στη Xώρα μας, πλέον μόνο στη Σύρο) είναι μια από τις άξιες αυτές μοναχές.

Στις 25-4-22, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον, η Catholic Extension της απένειμε το φετινό βραβείο της «Spirit of Francis». H μοναχή, η οποία αυτή την εποχή είναι επικεφαλής ομάδας (Health Τask Force), για τις συνέπειες της πανδημίας στην Επιτροπή Covid της Αγίας Έδρας, στη Ρώμη, υπήρξε (2005-19) Πρόεδρος της Catholic Health Association (CHA), της μεγαλύτερης ένωσης μη κερδοσκοπικών φορέων παροχής υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν 600 νοσοκομεία και 1400 μονάδες υγείας!

Η αδ. Carol, με πτυχίο νοσηλευτικής και αργότερα διδακτορικό στη διοίκηση μονάδων υγείας, εργάστηκε για χρόνια στα Δ.Σ. νοσοκομείων, πριν αναδειχθεί πρόεδρος της CHA και υπήρξε το πρόσωπο το οποίο με δημόσιες παρεμβάσεις και καταθέσεις σε κρατικές Επιτροπές. έπεισε τελικά το Κογκρέσο, το 2010, να ψηφίσει το Obamacare, που επέκτεινε τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε τουλάχιστον 20.000.000 ανασφάλιστους πολίτες. Το Time την περιέλαβε στα 100 πιο επιδραστικά άτομα στον κόσμο και το National Catholic Reporter την ανέδειξε ως «πρόσωπο του 2010». Η αδ. Carol είχε τότε απέναντί της, τη Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας ΗΠΑ, που φοβόταν τυχόν χρηματοδότηση αμβλώσεων από τους φορολογουμένους και διαφωνούσε με το Obamacare, αλλά η Μοναχή δεν άλλαξε γνώμη για την αναγκαιότητα δωρεάν περίθαλψης.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα της είχε δώσει ένα από τα στυλό με τα οποία υπέγραψε το σχετικό νόμο.

Πλέον η Ιστορία απέδειξε ποια πλευρά είχε δίκιο… Κατά την απονομή του βραβείου, ο καρδινάλιος της Βοστώνης Blase Cupich διάβασε συγχαρητήρια επιστολή του καρδινάλιου, αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας, P. Parolin, που χαρακτήρισε «γενναιόδωρη υπηρεσία» και «θεραπευτική διακονία στον Ιησού Χριστό» την προσφορά της αδ. Carol στην Εκκλησία. Παρών στην τελετή και ο καρδινάλιος W.D. Gregory. Αρχιεπίσκοπος της Ουάσιγκτον και Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας και ο π. Jack Wall, Πρόεδρος του Catholic Extension (και οι 3 στη φωτογραφία με τη βραβευθείσα )

 

Σημ. Η Catholic Extension δημιουργήθηκε το 1905 από τον π. Francis Clement Kelly, με σκοπό την παροχή θρησκευτικής φροντίδας και βοήθειας προς τους φτωχούς καθολικούς της αμερικανικής επαρχίας, που ζούσαν, χωρίς ναούς και ιερείς, μακριά από τις πόλεις. Η εξέλιξη των σιδηροδρόμων βοήθησε τα ταξίδια ιερέων στην ενδοχώρα και το κτίσιμο εκκλησιών με προσφορές πιστών. Πλέον η οργάνωση στηρίζει τουλάχιστον 15.000.000 καθολικούς σε ανάγκη να ζήσουν και αναπτύξουν την πίστη τους.

 

 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες μοναχής από τη βράβευση

από National Catholic Reporter

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου