ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΘΕΣΗ “ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ”

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΘΕΣΗ “ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ”

Η απόφαση του Επισκόπου Λωζάννης – Γενεύης – Φριβούργου, ΣΕΒ/Τίτου Charles More mod να τοποθετήσει μια λαϊκή πιστή, την Marianne Pohl – Henezn, σε θέση που ως τώρα καλυπτόταν από ικάριο της Επισκοπής, δημιούργησε εύλογες συζητήσεις στην Ελβετία. Μια γυναίκα σε ρόλο “βικαρίου” ή κάτι που δεν απαγορεύεται από το Κανονικό Δίκαιο. Όμως τα δεδομένα ήταν προφανή : ο 58χρονος δομινικανός Ιεράρχης είναι βαθύς γνώστης της θεολογίας, πρώην Γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής και σύμβουλος στη Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης ( όλα τα αξιώματα επί εποχής Πάπα Βενέδικτου ), επομένως δεν μπορεί να έχει κάνει λάθος – η 60χρονη “αντιπρόσωπος” είναι πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλοσοφίας, μητέρα 3 παιδιών και 4 εγγονιών και έχει μακρά θητεία ως ποιμαντική βοηθός σε διάφορες θέσεις, σε γαλλόφωνες και γερμανόφωνες ενορίες της Επισκοπής. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των λαϊκών ποιμαντικών βοηθών ( pastoralsitentin ) είναι εκτεταμένος σε Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία, που υπάρχουν 3270 βοηθοί, 1500 εκ των οποίων γυναίκες.
Η κα Marianne λοιπόν, η οποία σε δηλώσεις της στον τοπικό καθολικό τύπο, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο για την εμπιστοσύνη. ξεκαθάρισε ότι το νέο της πόστο, ως “υπεύθυνη” των γερμανοφώνων του Φριβούργου, είναι μια ακόμα υπηρεσία προς την εκκλησία, σε συνεργασία με λαϊκούς και ιερωμένους, Προφανώς θα συμμετέχει σε συμβούλια που συνήθως απαρτίζονται από “αφιερωμένους” δηλ. ιερείς και ιερομονάχους, όμως αυτό δεν απαγορεύεται ούτε η ίδια αισθάνεται “κατώτερη” από αυτούς, εφόσον δεν εμπλέκεται σε ιερατικά καθήκοντα, έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και τη διάθεση να προσφέρει από τη νέα της θέση που ως τώρα καλυπτόταν από “ βικάριο” δηλ, ιερέα με αυξημένα καθήκοντα.
Η εκτεταμένη Επισκοπή έχει 3 γεωγραφικά “πικαριστώ ”, της Γενεύης, του Βώντ και της Νοσατέλ, ενώ η περιοχή του Φριβούργου χωριζόταν ως τώρα σε 2 γλωσσικά “βικαριάτα ”, γαλλόφωνο και γερμανόφωνο… 

Πληροφορίες από Vatican Insider της La Stampa
Φωτογραφία Επισκόπου από Wikipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου