Συνάντηση του Gruppo di Lima, απαράδεκτη η χρήση βίας

Συνάντηση του Gruppo di Lima, απαράδεκτη η χρήση βίας

Ανοιχτή είναι στη Μπογκοτά της Κολομβίας, η συνάντηση του Gruppo di Lima που είναι αφιερωμένη στη Βενεζουέλα: ειρηνική λύση στην κρίση και καταδίκη της χρήσης βίας είναι τα σημεία γύρω από τα οποία πραγματοποιούνται οι εργασίες. Μπροστά στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, αντηχεί η έκκληση των επισκόπων για το ηθικό καθήκον παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, με μια «δημοκρατική μετάβαση» και την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης». Αυτός είναι ο στόχος της διάσκεψης κορυφής που διεξάγεται στη Μπογκοτά στην Κολομβία, η οποία συγκεντρώνει τους συμμετέχοντες του λεγόμενου Gruppo di Lima, μια ομάδα χωρών της Αμερικής που από τον περασμένο Αύγουστο, προσπαθούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και την έκτακτη ανάγκη της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του Περού, που άνοιξε τη σύνοδο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη χρήση βίας σε οποιαδήποτε μορφή της».

Η παρεμπόδιση της βοήθειας

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και ο Juan Guaidó, που στο Καράκας ανέλαβε το αξίωμα του προσωρινού προέδρου, και ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Mike Pence,  ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξη των Η.Π.Α. στο 100% για τον Guaidó, αναφέροντας ένα σχετικό μήνυμα του επικεφαλής του Λευκού Οίκου Donald Trump. Η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας και έχει επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις κυβερνήτες της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η συνάντηση συγκλήθηκε μετά την παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας στα σύνορα όπου, από το Σάββατο, γίνονται βίαιες συγκρούσεις. Μόνο στα σύνορα με τη Βραζιλία σημειώθηκαν τουλάχιστον 25 νεκροί και πάνω από 80 τραυματίες. Σε ένα εστιατόριο στην Cúcuta της Κολομβίας, ένας βουλευτής της Βενεζουέλας από το κόμμα της αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε: Ο ξάδελφος του, ο οποίος ήταν μαζί του, πέθανε.

Οι λιποτάκτες φοβούνται για τα μέλη της οικογένειάς τους στην πατρίδα

Τις τελευταίες ώρες, οι λιποτάκτες από το στρατό ανέρχονται στους 120, οι οποίοι έχουν καταφύγει επί τω πλείστον στην Κολομβία. Σύμφωνα με το BBC, οι στρατιώτες φοβούνται τα αντίποινα για τις οικογένειές τους που έχουν παραμείνει στη Βενεζουέλα, όπου «η γενική επιδείνωση των συνθηκών ζωής» έχει προκαλέσει «ακραίες καταστάσεις», ιδίως όσο αφορά στην τροφή και στην υγεία, όπως ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι τοπικοί επίσκοποι. Η χώρα, έγραψαν οι ιεράρχες, «χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια»: το να τη ζητήσουμε και να τη λάβουμε, επιμένουν, «δεν αποτελεί προδοσία της χώρας, αλλά ηθικό καθήκον» για τον πληθυσμό. Η καύση της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί μια πράξη «ανήθικη» και «απάνθρωπη», πρόσθεσε ειδικότερα ο σεβασμιότατος Mario Moronta, επίσκοπος του San Cristóbal και αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των επισκόπων της Βενεζουέλας, μετά την πυρπόληση ορισμένων κονβόι στα σύνορα.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου