Green Deal: η ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Η Green Deal, η πράσινη στρατηγική που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τον φιλόδοξο στόχο της εξάλειψης των ρυπογόνων εκπομπών μέχρι το 2050. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να δαπανηθούν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη μιας οικονομίας περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον, χωρίς να μείνει πίσω κανένας. Η συνέντευξή μας με τον Massimo Gaudina, επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μιλάνο.
Για να διατηρήσει την υπεροχή μεταξύ των ηπείρων όσο αφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη θα πρέπει να μεταμορφώσει την οικονομία της, να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η μετάβαση θα απαιτήσει μια προσπάθεια όχι μόνο τεχνική αλλά και κοινωνική, ιδίως στις περιφέρεις που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα. Η Green Deal (Πράσινη Συμφωνία) θα αποτελέσει μια πραγματική βιομηχανική και πολιτιστική επανάσταση που θα θέσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου μας, όπως εξηγεί ο Massimo Gaudina, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μιλάνο.
Απ. – Τα εκατό δισεκατομμύρια που προβλέπονται ως ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποτελούν μόνο ένα μέρος της απαραίτητης οικονομικής δέσμευσης. Η συνολική εικόνα αποτελείται από νομοθετικές προτάσεις, σύγχρονες πρωτοβουλίες, νέες πολιτικές και χρηματοδότηση. Όσο αφορά στο οικονομικό μέτωπο, η Επιτροπή παρουσίασε ένα έκτακτο επενδυτικό σχέδιο το οποίο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα πρέπει να κινητοποιήσει, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών, περί τα χίλια δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα χίλια δισεκατομμύρια, τα εκατό θα διατεθούν στον λεγόμενο «μηχανισμό για μια δίκαιη μετάβαση», που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στηρίξει τις περιφέρειες που θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από τα ρυπογόνα οικονομικά και παραγωγικά συστήματα σε καινοτόμες, πράσινες και βιώσιμες οικονομίες και συστήματα παραγωγής.
Επιδοτήσεις που θα χρησιμεύσουν επίσης για την άμβλυνση ενδεχόμενων κοινωνικών επιπτώσεων από αυτή την πράσινη μετάβαση;
Απ. – Ο στόχος είναι να μην μείνει κανένας πίσω κατά δη διάρκεια αυτής της ιστορικής μετάβασης. Υπάρχουν ήδη κενά στην Ευρώπη και η μετάβαση επιθυμεί να αποφύγει τη δημιουργία νέων διαφορών, όπως και να μην διευρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες. Ο στόχος είναι να προχωρήσουν όλοι με την ίδια ταχύτητα. Έχουν προβλεφθεί επιδοτήσεις, επενδύσεις και νέες δυνατότητες και για τους δημόσιους φορείς με στόχο την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στην αειφόρο κατασκευή κτηρίων.
Αυτή η στρατηγική της Green Deal, σε διεθνές επίπεδο, θα μπορέσει να μετατρέψει την Ευρώπη σε κινητήρια δύναμη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;
Απ. – Η Ευρώπη σήμερα είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι συμφωνίες του Παρισιού υπάρχουν χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία διαπραγματεύθηκε γι αυτές και τις ήθελε πραγματικά. Ένας από τους στόχους είναι να προωθήσουμε και τις άλλες παγκόσμιες βιομηχανικές υπερδυνάμεις καθώς και τις υπόλοιπες ηπείρους προς αυτήν την κατεύθυνση. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε πρόσφατα έναν μηχανισμό διαπραγμάτευσης κατά την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν να υπογραφούν υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβαλλόμενοι προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.