Για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα

Καρδινάλιος του Βατικανού στηρίζει την κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ_ΠΑΣΧΑ_Α.jpg

 Είναι ο Πρόεδρος Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, Καρδινάλιος Kurt Koch, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση, Καθολικοί και Ορθόδοξοι να εργάζονται για τη συμφωνία μιας κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του Πάσχα.
Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης δήλωσε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) πως μια κοινή ημερομηνία θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι «ενθάρρυνσης» για την οικουμενική προσπάθεια.
Ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιωβ, πρότεινε το 2025, έτος που συμπληρώνονται 1.700 από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, να εισαχθεί η νέα αυτή μεταρρύθμιση του ημερολογίου, πρόταση την οποία καλωσορίζει ο Καρδινάλιος Koch.
Η Σύνοδος της Νικαίας του 325, καθιέρωσε ως ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα την αμέσως επόμενη Κυριακή από την πρώτη εαρινή πανσέληνο, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον εορτασμό όχι νωρίτερα από τις 22 Μαρτίου και όχι αργότερα της 25ης Απριλίου εκάστου έτους.
Σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κάνοντας χρήση του Ιουλιανού ημερολογίου αποκλίνουν από αυτές τις ημερομηνίες.
Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο: «Δεν θα είναι εύκολο να συμφωνήσουμε για μια κοινή ημερομηνία του Πάσχα, αλλά αξίζει να εργαστούμε γι’αυτό».

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ_ΠΑΣΧΑ_Β.jpg

(πηγή:catholicnewsagency.com)

Να σημειωθεί ότι αρκετές δεκαετίες τώρα η Αγία Έδρα έχει χορηγήσει στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα ειδική άδεια ώστε το Πάσχα να τελείται την ίδια ημερομηνία που εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η αλήθεια είναι πως είναι ανεπίτρεπτο οι Χριστιανοί να εορτάζουμε την μεγαλύτερη Γιορτή μας χωριστά (και χωρισμένοι).
Η απόφαση έχει παρθεί εδώ και αιώνες στη Σύνοδο της Νικαίας, αλλά η εφαρμογή της γίνεται με “χαλασμένο ρολόι”.
Σε τέτοιες περιπτώσεις το ρολόι διορθώνουμε και όχι την μονάδα μέτρησης που αυτό υπολογίζει.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου