Καρδινάλιος του Βατικανού στηρίζει την κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων
Είναι ο Πρόεδρος Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, Καρδινάλιος Kurt Koch, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση, Καθολικοί και Ορθόδοξοι να εργάζονται για τη συμφωνία μιας κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του Πάσχα.
Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης δήλωσε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) πως μια κοινή ημερομηνία θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι «ενθάρρυνσης» για την οικουμενική προσπάθεια.
Ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιωβ, πρότεινε το 2025, έτος που συμπληρώνονται 1.700 από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, να εισαχθεί η νέα αυτή μεταρρύθμιση του ημερολογίου, πρόταση την οποία καλωσορίζει ο Καρδινάλιος Koch.
Η Σύνοδος της Νικαίας του 325, καθιέρωσε ως ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα την αμέσως επόμενη Κυριακή από την πρώτη εαρινή πανσέληνο, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον εορτασμό όχι νωρίτερα από τις 22 Μαρτίου και όχι αργότερα της 25ης Απριλίου εκάστου έτους.
Σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κάνοντας χρήση του Ιουλιανού ημερολογίου αποκλίνουν από αυτές τις ημερομηνίες.
Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο: «Δεν θα είναι εύκολο να συμφωνήσουμε για μια κοινή ημερομηνία του Πάσχα, αλλά αξίζει να εργαστούμε γι’αυτό».
(πηγή:catholicnewsagency.com)
Να σημειωθεί ότι αρκετές δεκαετίες τώρα η Αγία Έδρα έχει χορηγήσει στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα ειδική άδεια ώστε το Πάσχα να τελείται την ίδια ημερομηνία που εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η αλήθεια είναι πως είναι ανεπίτρεπτο οι Χριστιανοί να εορτάζουμε την μεγαλύτερη Γιορτή μας χωριστά (και χωρισμένοι).
Η απόφαση έχει παρθεί εδώ και αιώνες στη Σύνοδο της Νικαίας, αλλά η εφαρμογή της γίνεται με “χαλασμένο ρολόι”.
Σε τέτοιες περιπτώσεις το ρολόι διορθώνουμε και όχι την μονάδα μέτρησης που αυτό υπολογίζει.
πγπ