Γεύμα με τους φυλακισμένους για διαφορετικά Χριστούγεννα

Γεύμα με τους φυλακισμένους για διαφορετικά Χριστούγεννα

Για έκτη φορά επαναλαμβάνεται «Μια Διαφορετική Κουζίνα… για ένα Γεύμα Αγάπης», η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 και προωθήθηκε με την ευκαιρία των Χριστουγέννων από την Prison Fellowship Italia Onlus, το Rinnovamento nello Spirito Santo και το Ίδυμα Fondazione Alleanza Onlus del RnS. Εδώ και έξι χρόνια, πράγματι, σε ορισμένα ιταλικά σωφρονιστικά ιδρύματα, διοργανώνεται για περίπου 2.000 κρατούμενους και κρατούμενες μια ειδική εκδήλωση όπου συμμετέχουν πολλοί από τον κόσμο της ψυχαγωγίας, της μουσικής, του θεάτρου, της τηλεόρασης, της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού. Οι ίδιοι που στη συνέχεια, θα σερβίρουν τα γεύματα, μαζί με εξακόσιους εθελοντές, τα οποία θα ετοιμάσουν σεφ που έχουν βραβευτεί με αστέρια και θα ψυχαγωγήσουν τους φιλοξενούμενους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Σήμερα το πρωί, παρουσιάστηκε το επίσημο πρόγραμμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο ταυτόχρονα, σε δώδεκα ινστιτούτα: Ρώμη (Rebibbia femminile), Μιλάνο (Operra), Τορίνο (Le Vallette), Παλέρμο (Pagliarelli), Μάσα Καράρα, Σαλέρνο, Συρακούσες, Τρανή, Αμβέρσα, Eboli, Castelfranco Emilia και Ivrea.

Μια χειρονομία μεγάλης ευθύνης
«Η κίνηση αυτή η οποία προετοιμάζεται για αύριο και θα πραγματοποιηθεί σε 12 Ινστιτούτα της Ιταλίας, έχει μεγάλη πολιτική ευθύνη, μια χειρονομία καθαρά πνευματικής και κοινωνικής σημασίας, όπου θα πρωταγωνιστήσουν άντρες και γυναίκες που είναι πρόθυμοι να βιώσουν ότι είναι ακόμη δυνατό να πιστέψουμε στην ελπίδα» εξήγησε ο Salvatore Martinez, Εθνικός Πρόεδρος του Rinnovamento nello Spirito Santo. «Η χειρονομία που επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε θα είναι πραγματικά μια ειδική επίσκεψη όπου πιστοί και μη πιστοί, άντρες και γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν δωρεάν και γενναιόδωρα να προσφέρουν διαφορετικά Χριστούγεννα με την υπογραφή μιας διαφορετικής κουζίνας και μιας διαφορετικής δυνατής αδελφοσύνης» πρόσθεσε ο Martinez.

Πρόδρομος για νέα προγράμματα και νέες ιδέες
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί στόχοι που έχουν επικεντρωθεί μέχρι τώρα στον τομέα της επανένταξης και της βοήθειας, κυρίως όσο αφορά στους νέους που διανύουν μια πορεία κράτησης, και οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί οφείλονται στον πρωταγωνιστικό ρόλο εθελοντών. Τα συναισθήματα, οι μνήμες, οι μαρτυρίες και τα χρονικά που κάθε χρόνο αυτή η πρωτοβουλία συγκεντρώνει, ανοίγουν νέους δρόμους για νέα προγράμματα και νέες ιδέες. Επίσης αν και η διαδρομή εμφανίζεται όλο και περισσότερο δύσβατη (λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας και επαρκούς υποστήριξης), μια γιορτινή στιγμή συντροφιά με διάσημα πρόσωπα και μπροστά σε ένα πιάτο βραβευμένο «με ένα αστέρι» αποκαλύπτει ότι η φυλακή παραμένει μια μεθοριακή περιοχή όπου σήμερα περισσότερο από ότι στο παρελθόν, απαιτεί καλύτερο σχεδιασμό για να μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ της κοινότητας. Όχι μόνο αυτή της φυλακής.

«Μια δυνατότητα για διαφορετικά Χριστούγεννα» επανέλαβε ο Martinez «Χριστούγεννα πίσω από τα κάγκελα χωρίς κάγκελα». Με μια διαφορετική κουζίνα, ένα διαφορετικό θέαμα, έναν διαφορετικό τρόπο να τεθούν οι πρώτοι στην υπηρεσία των τελευταίων, συναντώντας τους, χωρίς επιφύλαξη, χωρίς όρια όσο αφορά στην γενναιοδωρία και στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Θα παρευρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι όλοι μαζί» κατέληξε ο Πρόεδρος του RNS. «Δεν θα παρευρεθούμε σε ένα τραπέζι με εχθρούς ή με ξένους. Θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι με φίλους και μέλη της οικογένειας, με συναδέλφους ή ομόλογους, με άτομα που επιθυμούμε να τιμήσουμε ή να ευχαριστήσουμε. Γύρω από ένα τραπέζι υπογράφονται συμφωνίες, γύρω από ένα τραπέζι μοιραζόμαστε την ίδια χαρά και αισθανόμαστε συμμέτοχοι της ίδιας αγάπης. Όταν παρευρισκόμαστε στο ίδιο γεύμα οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, τα τείχη πέφτουν, αναγνωρίζουμε ότι συμμετέχουμε όλοι στο ίδιο ανθρώπινο πεπρωμένο το οποίο είναι πάντα ένα πεπρωμένο ειρήνης».
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου