Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε.: Ο Φραγκίσκος μας βοηθά να προωθήσουμε την ειρήνη
Ο Γενικός Γραμματέας Antonio Guterres, θα συναντηθεί στην Ρώμημε τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος υπήρξε ανέκαθεν ισχυρή φωνή για την υποστήριξη του πολυμερισμού και των ανθρωπιστικών προσπαθειών. Συχνά έχει πει ότι πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τοίχους. Τι προτίθεστε να συζητήσετε μαζί του και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών;
«Θα επιθυμούσα να συναντήσω τον Άγιο Πατέρα για να του εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο του. Είναι μια ισχυρή φωνή για την κλιματική κρίση, για την φτώχεια και για την ανισότητα, για τον πολυμερισμό, για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών, για τον αφοπλισμό και για πολλά ακόμη σημαντικά ζητήματα. Μέσα από τη δουλειά του, ο Πάπας συμβάλλει στην επίτευξη πολλών στόχων μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση ενός ειρηνικού πολιτισμού. Η οικοδόμηση γεφυρών είναι μια καλή αναλογία και καθώς θα συζητάμε για τα προβλήματα που μόλις ανέφερα, ελπίζω να ανακαλύψουμε τρόπους σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας για να κάνουμε ακριβώς αυτό: να χτίζουμε γέφυρες για να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο».
Η θρησκευτική ελευθερία απειλείται σε ολόκληρο τον κόσμο: ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απειλής και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί;
«Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ακόμη θέμα που ελπίζω να συζητήσουμε με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ανησυχώ βαθιά για την αύξηση της μισαλλοδοξίας που περιλαμβάνει άμεσες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων οι οποίες δεν βασίζονται σε τίποτε άλλο παρά μόνο στιςθρησκευτικέςπεποιθήσεις τους ή στην ομολογία που ανήκουν. Οι θανατηφόρες επιθέσεις στα τζαμιά στην Νέα Ζηλανδία, στις συναγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι βομβιστικές επιθέσεις του Πάσχα στις εκκλησίες της Σρι Λάνκα αποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να ενεργήσουμε έτσι ώστε όλοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, να μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η διαφορετικότητα είναι πλούτος και όχι απειλή. Σπαράζει η καρδιά μου να βλέπω έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που ταπεινώνονται, παρενοχλούνται και που δέχονται δημοσίως επίθεση, απλά εξαιτίας της θρησκείας ή της πίστης τους. Εβραίοι δολοφονήθηκαν μέσα σε συναγωγές, οι τάφοι τους παραμορφώνονται από αγκυλωτούς σταυρούς, μουσουλμάνοι δολοφονούνται μέσα σε τζαμιά, οι θρησκευτικοί τους χώροι βανδαλίζονται, χριστιανοί δολοφονούνται κατά την προσευχή, οι εκκλησίες τους καίγονται.Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησα δύο πρωτοβουλίες: ένα σχέδιο δράσης για την υποστήριξη των ενεργειών για τη διαφύλαξη των θρησκευτικών χώρων και για την υπεράσπιση του δικαιώματος για θρησκευτική ελευθερία, και μια στρατηγική σε επίπεδο συστήματος των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του ζητήματος του μίσους.
Σε συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Συμμαχία των Πολιτισμών, το σχέδιο δράσης στοχεύει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πιστοί θα μπορούν να τηρούν τις τελετουργίες τους ειρηνικά. Οι οίκοι λατρείας σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αποτελούν ασφαλείς παραδείσους για στοχασμό και ειρήνη, όχι χώρους αιματοχυσίας και τρόμου. Χρειαζόμαστε επίσης ισχυρές επενδύσεις για την κοινωνική συνοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διάφορες κοινότητες θα αισθανθούν ότι η ταυτότητά τους γίνεται σεβαστή, ότι θα κάνουν το ίδιο και για τους άλλους, και ότι αυτό θα είναι για το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της. Η πρόσφατη δήλωση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και του Μεγάλου Ιμάμη του al-Azhar, καθηγητή Dr. Ahmed Mohamed Ahmedel-Tayeb, υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική συμβολή για ειρηνική συνύπαρξη, αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στον κόσμο. Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών μας όσο αφορά στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του μίσους. Σκοπεύω να συγκαλέσω μια διάσκεψη για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας έναντι αυτού του φαινομένου».