G Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία

Προλαμβάνουμε, υπερασπιζόμαστε, αγρυπνούμε για την ψυχική υγεία των νέων, ενημερώνουμε για τους κινδύνους της απομόνωσης που προκαλείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες: Αυτοί είναι οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία, η οποία καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε.. Μεταξύ των δεδομένων που θα πρέπει να μας προβληματίσουν: η αυτοκτονία ατόμων κάτω των 25 αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου.

Το 50% των προβλημάτων ψυχικής υγείας αρχίζει από την ηλικία των 14 ετών και η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες κάτω των 25. Αυτή είναι η προειδοποίηση των ψυχιάτρων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, η οποία καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. και που φέτος έχει θέμα «Νέοι και ψυχική υγεία σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο». Από πλευράς σημαντικότητας, η πιο διαδεδομένη ψυχική ασθένεια μεταξύ των εφήβων είναι η κατάθλιψη, δυστυχώς υποτιμημένη και δύσκολα εγκαίρως διαγνωσμένη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τη χρήση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών. Χρειάζεται πρόληψη, χρειάζονται κεφάλαια για να τα επενδύσουμε σε αυτόν το τομέα, χρειάζονται ειδικά προγράμματα στα σχολεία και σε περισσότερα επίπεδα για να διευκολύνουμε την αναγνώριση όλων αυτών των «τοξικών» παραγόντων που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση και τη διατήρηση των ψυχικών παθολογιών. Αυτά είπε ο δόκτωρ Roberto Mezzina, διευθυντής του Τμήματος ψυχικής υγείας της Azienda Sanitaria di Trieste (ASUITs) και συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι παράγοντες του άγχους

Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης αποτελούν μια στιγμή της ζωής κατά την οποία συμβαίνουν πολλές αλλαγές, όπως η αλλαγή  σχολείου, η αποχώρηση από το σπίτι και η έναρξη του πανεπιστημίου σε μια άλλη πόλη ή μια νέα δουλειά. Για πολλά παιδιά, αυτά μπορεί να αποτελέσουν στιγμές έντονου άγχους και ανησυχίας που αν δεν αναγνωριστούν και διαχειριστούν, οδηγούν σε ψυχικές ασθένειες. Ακόμη και η αύξηση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών, των κοινωνικών δικτύων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πίεση λόγω της συνεχούς σύνδεσης με εικονικά δίκτυα και της όλο και μεγαλύτερης αποσύνδεσης από την πραγματικότητα.

Η ψηφιακή πίεση

«Η πίεση της πληροφόρησης, η πίεση της τεχνολογίας, η αραίωση από τις διαπροσωπικές σχέσεις, και ως εκ τούτου η εξαιρετικά εγγυημένη συνδεσιμότητα των εικονικών δικτύων, – δηλώνει ο δρ. Mezzina – δημιουργούν τον απόλυτο κίνδυνο καθώς και συνθήκες κινδύνου, μερικές φορές, ακόμη και εμφανείς βλάβες στην ψυχική υγεία όλων.

Νέοι και ανθρώπινες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Ξεκινάμε από τους νέους που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, όπως συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και επιδημίες, οι οποίοι γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ψυχική δυσφορία και στις ασθένειες, επειδή χάνουν πρόωρα τους οικογενειακούς δεσμούς, βλέπουν να καταστρέφονται τα σπίτια τους, τα σχολεία, τα σημεία αναφοράς και επηρεάζονται ψυχολογικά από δράματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Χρειαζόμαστε λοιπόν πρωτοβουλίες αφιερωμένες στους μετανάστες που λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα που στοχεύουν στην ευημερία, στην ενσωμάτωση, στην κοινωνικοποίηση και στην ένταξη, στην έκφραση και στην καταπολέμηση του στιγματισμού, στη συμμετοχή και στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην κατάρτιση και στην απασχόληση , χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τα δικαιώματά τους.

Τα δικαιώματα των ασθενών

Για τον δρ. Mezzina ωστόσο, η νοσοκομειακή και η ψυχιατρική φροντίδα θα πρέπει να αποτελούν την τελευταία επιλογή. Από την άλλη πλευρά, η ακρόαση και η κατανόηση είναι θεμελιώδεις. Όλα αυτά αποτελούν θέματα για τα οποία επέμενε με έμφαση και κατά τη Σύνοδο των Επισκόπων που ήταν αφιερωμένη στους νέους. Γι αυτό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δικαιώματά τους: όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα και υποστήριξη όπως εκείνοι που πάσχουν από σωματικές ασθένειες, αποτελεί μια σοβαρή θεσμική παράληψη, προσθέτει ο ψυχίατρος, η μείωση αυτού του είδους των ασθενών σε «πολίτες Β΄ κατηγορίας».

Κατανόηση και διάλογος

«Το μήνυμα του Π.Ο.Υ. είναι πολύ σαφές και συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Αναφέρει: «η πρόληψη αρχίζει με την καλύτερη κατανόηση». Ως εκ τούτου – επαναλαμβάνει ο δρ. Mezzina – γονείς και εκπαιδευτές είναι οι δύο πυλώνες με τους οποίους μπορούμε να καταφέρουμε να παράσχουμε υποστήριξη για την ψυχική υγεία των νέων, να προλαμβάνουμε, να προωθούμε την υγεία γιατί αυτό δεν είναι κάτι πολύ γνωστό, αλλά η προώθηση της ψυχικής υγείας αρχίζει από τον τρόπο ζωής, από την ενίσχυση αυτού που σήμερα αποκαλούμε «δεξιότητες ζωής», δηλαδή τις συνολικές δεξιότητες ζωής που συχνά αποτελούν ικανότητες σχέσεων και αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Αυτού του είδους η υποστήριξη ήδη διδάσκεται στα ιταλικά σχολεία, αλλά η οικογένεια είναι ο τόπος όπου εμφανίζονται τα πρώτα «συμπτώματα». Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα πρώτα σημάδια της αδιαθεσίας τα οποία στη συνέχεια γρήγορα γίνονται ψυχιατρικές διαταραχές και συνεπώς, ασθένεια, ακόμη και αν στη συνέχεια δεν καταφέρνουμε να δώσουμε κάποια απάντηση. Το θέμα είναι η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη παρέμβαση και επομένως η δημιουργία υπηρεσιών που θεωρούν αναγκαστικά το νοσοκομείο πολύ, αλλά πολύ παρασκηνιακό: αν είναι δυνατόν, απαγορευτικό για έναν έφηβο».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου