Φθάνουν τα λόγια χρειάζονται έργα για να χορτάσουν οι φτωχοί
Μήνυμα του Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 2018, η οποία γιορτάζεται σε πάνω από 130 χώρες, με θέμα «Οι ενέργειές μας είναι το μέλλον μας. Ένας κόσμος με μηδενική πείνα το 2030 είναι δυνατός».
«Μια ισχυρή έκκληση να βγούμε από τον λήθαργο που συχνά μας παραλύει και μας σταματά». Είναι η καρδιά του μηνύματος που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων, η οποία εορτάστηκε σήμερα στη Ρώμη, στην έδρα του Π.Ο.Τ. Όχι «ακόμη μια Παγκόσμια Ημέρα», γράφει ο Φραγκίσκος απευθυνόμενος προς τον γενικό διευθυντή του Π.Ο.Τ., τον Josè Graziano da Silva, κατά την οποία «θα είμαστε ευχαριστημένοι συλλέγοντας πληροφορίες ή ικανοποιώντας την περιέργειά μας», αλλά «είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε – προτρέπει ο Πάπας – την οδυνηρή κατάσταση του δράματος της πείνας, των «αναγκών» του «άγχους» και των «ελπίδων εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι στερούνται το καθημερινό ψωμί», «να τολμήσουμε να κάνουμε δικά μας τα βάσανα που ταλαιπωρούν τον κόσμο» και «να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να μη λείψει η απαραίτητη τροφή από κανέναν και σε ποσότητα και σε ποιότητα».
Οι πεινασμένοι αυξάνονται αλλά η αλληλεγγύη εξασθενεί
Και ενώ ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν τίποτα, ή σχεδόν τίποτα, αυξάνεται – δηλώνει ο Φραγκίσκος – «η διεθνής αλληλεγγύη φαίνεται να παγώνει». «Οι φτωχοί περιμένουν από εμάς μια αποτελεσματική βοήθεια που θα τους βγάλει από την καταδίκη τους, όχι μόνο προθέσεις ή διασκέψεις οι οποίες αφού μελετησουν λεπτομερώς τα αίτια της δυστυχίας τους, ως μοναδικό αποτέλεσμα έχουν τον εορτασμό επίσημων εκδηλώσεων, δεσμεύσεων που δεν υλοποιούνται ποτέ ή επιδεικτικές δημοσιεύσεις που αποσκοπούν στην διόγκωση των καταλόγων των βιβλιοθηκών».
Να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη
«Σε αυτό τον αιώνα, τον 21ο– θυμίζει ο Πάπας – που έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτα βήματα στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης, των επικοινωνιών και των υποδομών, θα έπρεπε να κοκκινίζουμε από ντροπή αφού δεν έχουμε επιτύχει την ίδια πρόοδο όσον αφορά στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη, με σκοπό να ικανοποιήσουμε τις πρωταρχικές ανάγκες των πλέων μειονεκτούντων». «Καλούμαστε όλοι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Μπορούμε και οφείλουμε να πράξουμε κάτι καλύτερο». «Συνεπώς, οφείλουμε να προχωρήσουμε στη δράση, έτσι ώστε η μάστιγα της πείνας να εξαλειφθεί». Χρειαζόμαστε «πολιτικές αποφάσεις και επιχειρησιακά σχέδια» υποστηριζόμενα από την «ηθική πεποίθηση» ότι επιθυμούμε «ολοκληρωτικά το καλό» των ανθρώπων.
Χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη και κάνουμε να σιγήσουν τα όπλα
«Δεν θα είναι οι επίσημες δηλώσεις – προειδοποιεί ο Φραγκίσκος – που θα εξαλείψουν οριστικά αυτή τη μάστιγα. Ο αγώνας κατά της πείνας απαιτεί μια γενναιόδωρη χρηματοδότηση, την κατάργηση των εμπορικών φραγμών και κυρίως, την αύξηση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής, των οικονομικών κρίσεων και των πολεμικών συγκρούσεων». Και τέλος η έκκληση του Πάπα: «Πρέπει να αυξήσουμε τα κεφάλαια που προορίζονται για την προώθηση της ειρήνης και την ανάπτυξη των λαών. Πρέπει να κάνουμε να σιγήσουν τα όπλα και το ολέθριο εμπόριό τους για να ακούσουμε τη φωνή εκείνων που καίνε απεγνωσμένα, αισθανόμενοι εγκαταλελειμμένοι στο περιθώριο της ζωής και της προόδου».
Μετάφραση: ρφ