«FLAME»: η γιορτή της βρετανικής Καθολικής νεολαίας

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 πάνω από 10.000 καθολικοί νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 15-16 χρόνια, από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, συγκεντρώθηκαν στο Wembley Arena του Λονδίνου, δίπλα στο γνωστό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ήταν το 5ο Flame (=φλόγα) η γνωστότερη γιορτή των καθολικών νέων της Μεγάλης Βρετανίας η οποία λόγω της πανδημίας είχε να γίνει από το 2019.

Το πρόγραμμα περιελάβανε συναντήσεις προσευχής, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες, συζητήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, και … ραπ μουσική.

Ο Επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Αγγλίας, καρδινάλιος Nichols, παραδέχτηκε ότι δεν είναι το είδος μουσικής πουν τον ελκύει, όμως αυτό δεν έχει σημασία. Οι νέοι ήταν έτοιμοι να ακούσουν το μήνυμα της ημέρας, το ίδιο με της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί σε 150 μέρες στη Λισαβόνα, παρουσία του Πάπα: «Σήκω,  σηκωθείτε, ερευνήστε τη χριστιανική σας κλήση». Όπως ανέφεραν νέοι εθελοντές στο γραφείο της Ιεραρχίας εντός της Arena, η Γιορτή είναι μια ευκαιρία για τους καθολικούς νέους της Χώρας όπου λόγω αγγλικανικής παράδοσης και εκκοσμίκευσης, η Καθολική Εκκλησία υπολογίζεται στο 8%, να αισθανθούν ότι ανήκουν σε ευρύτερο σύνολο, δεν είναι μόνοι, η δε κλήση τους μπορεί να βιωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (όπως συμμετοχή στο ενοριακό και φιλανθρωπικό έργο) και όχι μόνο με την επιλογή του ιερατείου ή του μοναχισμού.

Φετινοί εκκλησιαστικοί καλεσμένοι ήταν ο καρδινάλιος Α. Tagle του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Ευαγγελισμό και Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία επικοινωνεί το χριστιανικό μήνυμα: «συχνά με ρωτούν αν είμαι πράγματι Επίσκοπος, επειδή λέω αστεία και γελάω», και ο Επικεφαλής της Συνόδου Ιεραρχίας της Αυστραλίας Σεβασμιότατος Timothy Costelloe.

Από τους λαϊκούς καλεσμένους ξεχώρισαν οι δικηγόροι Robert Bilot (από τις ΗΠΑ, στράφηκε κατά της πολυεθνικής DuPoint για μόλυνση τη πόλης που ζει, του Πάρκερσπρουγκ της Δυτικής Βιρτζίνιας. Η ιστορία του ενέπνευσε το γύρισμα της ταινίας Dark Waters) και Jenny Soavedre (ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών του Αμαζονίου).

Φυσικά η Γιορτή τελείωσε με συναυλία ραπ, όπου συμμετείχαν νικητές των μουσικών φεστιβάλ και τάλεντ σόου MOBO, Urban Music και The Voice και το συγκρότημα One Hope Project.

 

Πληροφορίες από το ιταλικό Πρακτορείο SIR

Αφίσα και φωτογραφία από το διαδίκτυο

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου