«FATHER STU» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΑΡΚ ΓΟΥΟΛΜΠΕΡΓΚ

 

 

Έκανε επίσημη πρεμιέρα στις ΗΠΑ στα μέσα Απριλίου 2022 και πήρε σχετικά καλές κριτικές. Ίσως προβληθεί στους θερινούς κινηματογράφους στη Xώρα μας. Είναι ελεύθερη βιογραφία της ζωής του καθολικού ιερέα π. Stuart Long, που αποβίωσε το 2014 σε ηλικία 50 ετών. Παραγωγός και πρωταγωνιστής στο ρόλο του ιερέα ο 50χρονος σταρ Mark Wahlberg. Ο επίσης γνωστός σταρ Mel Gibson (Μελ Γκίμπσον), 66 ετών, παίζει τον πατέρα του ιερέα.

 

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ αναφέρεται στη συγκεκριμένη ταινία ως «ρόλο ζωής» και θα καταλάβουμε γιατί ξεκινώντας από το δικό του βιογραφικό. Μικρότερος από τα 9 παιδιά μιας οικογένειας με ρίζες κυρίως ιρλανδικές, γεννήθηκε στη Βοστώνη και ανατράφηκε ως καθολικός. Έμπλεξε από μικρός στα ναρκωτικά, παρουσίασε βίαιη συμπεριφορά και φυλακίσθηκε αλλά βρήκε τον καλλιτεχνικό δρόμο του ως μουσικός, μοντέλο και ηθοποιός. Έχει προταθεί 2 φορές για Όσκαρ κι έχει λάβει 3 Χρυσές Σφαίρες και άλλες διακρίσεις. Τέλεσε γάμο στην Καθολική Εκκλησία του Καλού Ποιμένα στο Μπέβερλυ Χιλς, όπου και κατοικεί και έχει αποκτήσει 4 παιδιά. Πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία και θεωρεί την πίστη του ως ότι καλύτερο του έχει συμβεί. Εκτός από επιχειρηματικό έχει αναπτύξει και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο μέσω του ομώνυμου ιδρύματος για βοήθεια σε νέους και μέσω του ιδρύματος του Καλού Ποιμένα για βοήθεια σε άστεγες γυναίκες και παιδιά.

Ο πραγματικός π. Στούαρτ Λογκ (1963-2014) μεγάλωσε στην Helena της Μοντάνα, σε αδιάφορη θρησκευτικά οικογένεια. Υπήρξε γεροδεμένος νέος με έφεση στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και την πυγμαχία, όπου αναδείχθηκε τοπικός πρωταθλητής. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία. Μια επέμβαση στη γνάθο σταμάτησε την αθλητική του καριέρα. Πήγε στο Λος Αντζελες και προσπάθησε να κάνει καριέρα στο χώρο του θεάματος. Ανέλαβε τελικά υπεύθυνος Μουσείου στη Πασαντένα. Ένιωσε έλξη προς μια καθολική κοπέλα η οποία του ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει σχέση με άτομο μη θρησκευόμενο.

 

Είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και η επιβίωσή του χαρακτηρίσθηκε «θαύμα» Κατά την ανάρρωσή του αισθάνθηκε έντονη θρησκευτική κλήση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να λάβει το βάπτισμα αλλά να δηλώσει στην κοπέλα και στους γονείς του ότι επιθυμεί να γίνει ιερέας ! Όλοι αντέδρασαν αρνητικά.

 

Έφυγε από το Μουσείο στα 35 χρόνια του και δίδαξε σε καθολικό σχολείο. Εργάστηκε μαζί με Φραγκισκανούς οι οποίοι τον προέτρεψαν να σπουδάσει Θεολογία εντασσόμενος στο ιεροσπουδαστήριο της Επισκοπής της Helena. Άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα υγείας, στην αρχή αφαίρεσε ένα όγκο, αργότερα διαγνώσθηκε με σπάνιο αυτοάνοσο, μη θεραπεύσιμο, που τον εξασθενούσε. Το αντιμετώπισε με καρτερία. Ο Πρύτανης του αρνήθηκε τη χειροτονία γιατί δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί τα χέρια του, όμως η φήμη του είχε ήδη απλωθεί και οι Εκκλησιαστικές Αρχές τον χειροτόνησαν ιερέα το 2007. Οι γονείς του ήταν πλέον δίπλα του

 

Για μια 3ετία εργάστηκε σε ενορίες. Το 2010 ανέλαβε υπηρεσία σε Κέντρο Φροντίδας της Εκκλησίας στην Helena. Με τη βοήθεια του πατέρα του πήγαινε όπου του ζητούσαν για να προσφέρει παρηγοριά και κουράγιο.

 

Ήταν μέλος των «Ιπποτών του Κολόμβου» και φιλικά προσκείμενος στο καθολικό κίνημα των Cursillos. Ως το 2014 που πέθανε είχε αποκτήσει παναμερικανική φήμη.

 

Τη ζωή του, για μόλις 7 χρόνια ιερέα, «Father Stu» παρουσιάζει η ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάρκ Γουόλμπεργκ, δίνοντας έμφαση στην, αρχική, έλλειψη πίστης του πρωταγωνιστή, στη γνωριμία του με την καθολική νέα (η οποία, τελικά ,έφτιαξε τη ζωή της με άλλον, αλλά τον στήριξε στην επιλογή του να γίνει ιερέας, όταν διαπίστωσε ότι ήταν σοβαρή) και στη σχέση του ήρωα με τον, κινηματογραφικό πατέρα του, Μέλ Γκίμπσον. Η ταινία άρεσε στην πλειοψηφία των καθολικών Ιεραρχών και ιερέων που είχαν γνωρίσει τον πραγματικό π. Στούαρτ Λογκ.

 

Βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφία Μ. Γουόλμπεργκ από Wikipedia

Βιογραφικά στοιχεία π. Στ. Λογκ από Helenafuneralhome.com

Φωτογραφία ιερέα και πρωταγωνιστών ταινίας από churchpop. com

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου