Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν

Έχουν μόνο πέντε ώρες για να σωθούν

Μόλις πέντε ώρες θα κρατήσει η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.   Η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε η Ρωσία έχει στόχο να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή η οποία δέχεται αιματηρό σφυροκόπημα με βομβαρδισμούς από τον στρατό της Συρίας.

Oι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται φυλλάδια και να αποστέλλονται μηνύματα με οδηγίες στους αμάχους για το πώς θα προχωρήσει το πρώτο κύμα απομάκρυνσής τους από την Γούτα. Ασθενοφόρα, λεωφορεία και οχήματα του στρατού παρατάσσονται στα σημεία αναχώρησης που έχουν οριστεί.   Δεν είναι σαφές εάν οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στην περιοχή, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί και βιώνουν τις δραματικές συνθήκες του πολέμου.  Σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών με προτεραιότητα σε παιδιά.  Το Συριακό Παρατηρητήριο είναι σε ετοιμότητα για να μεταδώσει την εξέλιξη της επιχείρησης μεταδίδοντας αρχικά πως στην Γούτα για την ώρα επικρατεί ηρεμία. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως η πεντάωρη εκεχειρία θα τίθεται σε ισχύ κάθε μέρα, κάτι που αρκετοί παρατηρητές αμφιβάλλουν πως θα μπορέσει να τηρηθεί. 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην ανατολική Γούτα και να δημιουργηθεί ένας "ανθρωπιστικός διάδρομος" ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.   Από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της ανατολικής Γούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι ο συριακός στρατός θα διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ανατολική Γούτα.  

Ο υποστράτηγος Γιούρι Γιεφτουσένκο, επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσε ότι μαχητές που βρίσκονται στο θύλακα κρατούν εκατοντάδες ομήρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Το ρωσικό κέντρο, μαζί με τη συριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι αποφάσισαν μια καθημερινή «ανθρωπιστική εκεχειρία» για την απομάκρυνση των αρρώστων και των τραυματισμένων από την περιοχή. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιηθεί και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν άμεσα αποστολές διάσωσης σε αρκετές περιοχές στην Ανατολική Γούτα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και εκατοντάδες ιατρικές διακομιδές», δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Δαμασκό. Η ίδια σημείωσε ότι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 48 ωρών στην Ανατολική Γούτα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ οι βομβαρδισμοί ενάντια στη Δαμασκό συνεχίζονται από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.  

Πηγή: www.lifo.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου